Daj znać jak będziesz się czuła po Ashwa. :) zastanawiam się nad nią:) Dam znac wczoraj przyszla paczka - aczkolwiek wieczorem tak sie spieszylam zeby szybko isc spac ze zapomialam lyknac :)) Na razie za zauwazylam zeby fitbit zle zliczal kroki - jak siedze przy biurku i ruszam lapami to nie ma bata, zadnych krokow nie ma nowych. I 10 min przed [...]
[...] dietach. Każdy z nich można jednak przygotować w taki sposób, aby był dobry jakościowo. Frytki są produktem uzyskanym z ziemniaka, który w wyniku krojenia na drobne paski i smażenia w głęboki oleju uzyskuje chrupiącą strukturę i wyrazisty smak ziemniaka. Ich skład zależny będzie nie tylko od rodzaju ziemniaka, z jakiego je przygotujemy, ale w [...]
[...] głównie jako monomer przy produkcji poliakrylamidu. Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w [...]
[...] medycynę współczesną. W odstawkę poszły wszystkie rzeczy surowe (warzywa i owoce), wszystkie rodzaje mięsa poza kaczką. Zacząłem jeść tylko zupy i dania na parze (żadnego smażenia) na każdy posiłek. Do tego 2x dziennie zioła moczopędne ze zwykłego sklepu zielarskiego (chyba łącznie mieszanka 14 ziół) - w smaku obrzydliwe. Do tego piłem [...]
A ja tam swoje wiem :) W takich marketach nie moze byc nic dobrego, pomijajac to, ze to "kapital obcy" i zarabiaja obce zamiast Polskie firmy.....ale ok, bo sie zapedze :) Wezmy np. piwo z Biedronki, kazde ma 550 ml, podczas, gdy normalna pojemnosc to 500 i tylko w biedronce jest 550. Wiem, ze wiekszosc czytelnikow tego forum nie pije piwa :) Ja [...]
[...] ok 2,2gkg to coś da, czy takie działania połowiczne są bez sensu? Chodzi mi o zmiane części ww i białka którego za dużo spożywałem na rzecz zdrowych tłuszczów. 2.Odnośnie smażenia na boczku czy smalcu to nie do końca mnie to przekonuje. Do tej pory smażyłem na oliwie z pestek winogron ale jak sprawdziłem ile ma wielonas.. to odmówiłem sobie [...]
[...] zawierają cholesterol KTÓRY SIĘ UTLENIA W WYSOKICH TEMPERATURACH i powstają oksycholesterole, szkodliwe jak diabli, - pod wpływem działania wysokiej temperatury (a podczas smażenia dochodzi do dostępu wyższej temp niż przy gotowaniu) w produktach zawierających węglowodany i białka powstają związki toksyczne takie jak choćby HCA i BP. Można [...]
To i owo z białym serem, bo widzę, że chyba większość męczy się tu strasznie z jego przyrządzaniem, a sposobów jego przyrządzenia jest mnóstwo np.: Składniki: 30 dag bialego sera sól 2 łyżeczki musztardy - najlepiej z ziarnami gorczyce na bialym winie, może być chrzan 4-5 jaj Przepis: bialy ser rozgniatam widelcem i smaze w rondlu. jesli jest [...]
[...] TO REWELACJA NA ŚNIADANIE!!! Jestem od nich uzależniona. Ostatnio robię je z suszoną żurawiną-pyyycha, takie słodziuśkie - POLECAM: płatki owsiane zwykłe(wcześniej namoczone),jaja całe, żurawine mieszam i razem wrzucam na patelnię formując małe i nie zagrube placuszki. Po 3 min smażenia sa gotowe do spożycia. Taki posiłek od rana stawia na nogi.
panowie na czym smazycie te placki? ja uzywam oliwy ale chcialbym uniknac uzywania tluszczu podczas smazenia tych plackow, macie jakis sprawdzony patent? robie je wieczorem na 2 dni sniadan, wychodza mi 3 patelnie (14-15 plackow), a do tego idzie naprawde sporo oliwy..
Mały lifehack: Jeżeli chcecie zrobić placek szybko i nie brudząc połowy kuchni - wylewasz mase na talerz i wrzucasz na maks do mikrofali na 5 minut. Szybsze, lepsze i bez smażenia. Mój wariant: 150g owsianych 2 całe jajka 100ml mleka 80g suszonych owoców trochę kakao ew. wiórki kokosowe
[...] zdrowe). Taki wysokooleinowy ma lepszy profil od oliwy z olwek (oliwa około 70% MUFA, słonecznikowy wysokooleinowy >70% nawet 80% MUFA, więc lepszy i na zimno i do krótkiego smażenia). Poza kwestią profilu tłuszczowego, słonecznikowy zawiera aż 29% RDI witaminy E w łyżce, podczas gdy oliwa tylko 10% RDI. A dostarczenie odpowiedniej ilości [...]
[...] zdrowe). Taki wysokooleinowy ma lepszy profil od oliwy z olwek (oliwa około 70% MUFA, słonecznikowy wysokooleinowy >70% nawet 80% MUFA, więc lepszy i na zimno i do krótkiego smażenia). Poza kwestią profilu tłuszczowego, słonecznikowy zawiera aż 29% RDI witaminy E w łyżce, podczas gdy oliwa tylko 10% RDI. A dostarczenie odpowiedniej ilości [...]
Nie wiem czy w tej sytuacji nie należy brać poprawki na to, że masa tłuszczu się wytopiła z mięsa, więc czy to faktycznie było 4,5kcal czy ze 2.5 to nie wiadomo. Ja na jeden z posiłków mam 300g łopatki albo szynki wieprzowej, smażonej na smalcu a do tego kapustę kiszoną ze 150g smalcu i ledwo to zjadam. Tluszcz jak mi sie wytopi to po skonczeniu [...]
Wrzuciłem orzechy laskowe - jednonienasycone i włoskie - wielonienasycone. Jeśli chodzi o omega3 to staram się włączać te ryby do diety (makrele, łosoś). Niedługo postaram się zakupić naczynia do gotowania na parze, więc odejdzie problem smażenia. Czy wtedy dobrym rozwiązaniem będzie polanie gotowego już danie np. 15g oleju rzepakowego?
[...] wrażliwość insulinowa. Zostaw te lipidy na razie, wrzuć metforminę nawet 500 mg do każdego posiłku na początek (zakladam 5x,wyczujesz ile Co będzie trzeba), zwiększ ilość węgli, tłuszcze zostaw z tych co masz, żadnych jajek, smażenia, kokosów, boczków itd. Yoha do cardio przed śniadaniem jak najbardziej. Miesiąc/piltora i powinno być ok.
[...] około 15 minut. Następnie smażyć po około 1-1,5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętać należy o tym, aby sól i ewentualny pieprz dodać po smażeniu. Po zakończeniu smażenia również należy dać wołowinie dojść, kładąc ją do miseczki i przykrywając na kilka minut talerzem. /SFD/2018/6/19/53d8c567bb3241209e3b9c18ef875c5b.jpg
[...] wykorzystywanym do przygotowywania różnego rodzaju potraw w naszych dietach. Polega ono na ogrzaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Dla potraw, które wymagają krótkiego smażenia, tłuszcz jednak nie jest niezbędny. Przydatna jednak będzie dobrej jakości patelnia. Z reguły stosuje się patelnie: - żeliwne, - ceramiczne, - teflonowe, - [...]