lepiej do wrzyw i kuraka dolej pol szklanki wody i udus to, pod koniec dodaj kolejne pol szklany wody z 3 lyzeczkami malymi maki razowej, co spowoduje ze z tej wody zrobi sie smaczny sos, torche wiecej ww ale 10 g w ta czy w ta w przedtreningowym az tak bardzo nie szkodzi, a w smaku jest bdb i zdrowsze od smazenia
Na oliwie. Jak najbardziej nadaje się do długiego smażenia, a i przecież jajecznica, czy kurczak to krótka obróbka. ;-) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20678538/ Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-07-02 14:59:26
[...] patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak szybko taki kurczak jest idealny ;) Zmieniony przez - piorun65 w dniu 2021-07-02 15:38:49
Czemu kokosowego nie? Czytam artykuł i jest napisane że niektóre oleje do krótkiego smażenia. Co oznacza słowo krótkie smażenie? Ile minut np?? Bo rozumiem jajecznica to szybko, omlet również...
czyli narazie wystarczy po prostu zdrowa dieta ( czyli brak chipsow, smazenia, cukierkow itp, za to duzo mleka, kefiru, serkow wiejskich), a prawdziwa dieta do kiedy po ilu miesiacach
Oliwe z oliwek poleca sie tez, z tego co wiem do krótkiego smażenia(np jajecznicy), ale smakowo odradzam. Wiadomo - mówi sie ze "są smaki i smaczki" ale ja jem wszystko, a to mi np wybitnie nie podchodzi.
Na pewno nie należy smażyć na olejach tłoczonych na zimno, które na swoich etykietach mają sformułowanie "przeznaczone do spożycia na surowo w zalewie sałatkowej", gdyż takie oleje nawet w warunkach krótkotrwałego smażenia, bardzo szybko ulegną niekorzystnym przemianom
jeżeli liczysz kalorie smaż na Pamie(kupisz w sklepach netowych) a tak nawiasem mówiąc najlepszy do zwykłego smażenia jest smalec, zresztą było o tym jakiś czas temu xxxxxl
[...] zmienić do kotletów, niż kupić gotowe mielone mięso. Lepiej będzie smażyć w odpowiedni sposób, na dobrze dobranym tłuszczu, a nie byle jak na byle czym. Podobnie w przypadku smażenia w panierce. Można to zrobić tak, aby panierka nie wciągnęła 40 gramów tłuszczu, smażąc na głębokim oleju, co jest dość modne u wielu osób nie zwracających uwagi na [...]
[...] pierwszy tydzien w duzej dawce, który zwalczył helicobacter pylori, lek osłonowy przez pierwszy tydzien oraz Helicid 20 przez 3 miesiace), - 3-miesieczna dieta (bez nabiału, smażenia, pieczenia, ostrych przypraw, herbaty, kawy, alkoholu, pieczywa, ciast, etc. Jedynie potrawy gotowane, warzywa, owoce (bez cytrusów). Efekt: - od 1,5 roku nie mam [...]
nie powienienes - najlepsze do tego celu sa tluszce wysycone - np smalec albo maslo (choc to sie szybko przypala :() zwykly olej roslinny po obrobce cieplnej moze wytworzyc duzo tluszczy trans a te sa trucizna dla nas - ludzi oliwa z oliwek jest ok - ale tez nie nalezy przesadzac z dlugoscia smazenia pozdrawiam Wiedza to podstawa "Madry [...]
[...] (smak naturalny) trochę rodzynek Wszystko razem do michy i mieszamy aż będzie w miarę jednolite. Rozgrzewamy teflonową patelnie z dosłownie kroplą oleju na małym ogniu. Zajzajer ładujemy na teflona, po 10 minutach (całość powinna się ładnie ściąć) smażenia na minutę przekręcamy na drugą stronę (może trochę urosnąć). Wszystko, smacznego. ;)
zostań, przy smalcu, czy maśle klarowany, oleju kokosowym, rzepak jedynie do krótkotrwałego smażenia i nie w głębokim tłuszczu, przeczytaj ostatnią ciekawostkę http://potreningu.pl/articles/2760/cztery-ciekawostki-na-temat-oleju-rzepakowego
Usmażyć, ugotować - co wolisz. Smażyć na olej/oliwa Przyprawy na końcu smażenia. Do kanapek tak średnio to widze. Lepiej weź sb pokrój tego fileta w kostkę i weź w jakimś pudełeczku np z ryżem i warzywami gotowanymi. Czas wyjdzie ci ten sam jak wsyzsko na raz załączysz :D Smaczne i makros dobry xd
jesli juz smażyc to na smalcu!!!! Najlepiej znosi wysokie temperatury, oleje roślinne wydzielają podobno mase syfu rakotwórczego i niezdrowego, A jak już uzmażysz to wszystko elegancko w papier do odsączenia, pamietaj by nie dziabac podczas smażenia widelcem, bo poranione mięso tłuszcz z patelni szybciej i głębiej chłonie Joł DUCK