SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

do smażenia

  • tłuszcz = tłuste mięsa, tłuste ryby (dzikie najlepiej, a mięsa ze zwierząt niehodowanych masowo),smalec, łój (idealny do głębokiego smażenia wyparty przez nietrwałe, transgeniczne tłuszcze roślinne na fali "zdrowych tłuszczy") masło (wyparte przez utwardzane tłuszcze roślinne j.w.), śmietana, oliwa z oliwek, oleje z orzechów i same [...]

    Odpowiedzi: 1061 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-08-02 17:47:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • półpasiec

    Post
    Zdrowie i Uroda

    [...] wody i resztek po procesie spalania) szczególnie w układzie nerwowym oka (retyna). Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia, są olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy oraz oliwa z oliwek. Podczas smażenia na innych olejach powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-08-06 13:04:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] niepowodzeń. To jest to co sama wiem, ale na pewno jest też masa rzeczy, których nie jestem świadoma i o takie wskazówki bardzo bym prosiła. Ale do rzeczy. - rezygnacja ze smażenia, eliminacja masła klarowanego na rzecz gotowania, duszenia, tym samym zwiększenie ilości dobrych tłuszczy - totalna eliminacja nabiału, wprowadziłam go w małych [...]

    Odpowiedzi: 120 Ilość wyświetleń: 19222 Data: 2014-10-25 20:30:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • tłuszcze roślinne ulegają bardzo łatwo utlenianiu. Nie tylko podczas smażenia. Taki słonecznikowy jest sprzedawany w plastykowych, jasnych butelkach. Tłuszcze roślinne powinno się przechowywać w butelkach ciemnych, szklanych. Niektóre, jak np. lniany powinny stać dodatkowo w lodówce. Oliwa z oliwek ma wyższa temp dymienia więc nadaje się do [...]

    Odpowiedzi: 1973 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-01-16 10:21:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Oprócz gotowania, pieczenia, pary i smażenia raczej nie ma zbyt wiele innych możliwości %-) Smażenie niezdowe? Hmmm...myślę, że zapewne bardziej niezdrowy jest ten kurczak którego planujesz wrzucić na patelnię. Tyle antybiotyków przez niego przeszło, że nawet nie chcesz wiedzieć "czym" on jest. Wylej na patelnię pare kropel oliwy lub jakiegoś [...]

    Odpowiedzi: 2675 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-08-04 00:18:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Osełka 82% do smażenia ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie jest najgorsze :) do takie krótkiego smażenia świetnie się nada do krótkiego i owszem, ale to wyższych temperatur raczej nie bardzo, no chyba że zależy nam na pogorszeniu zdrowia (of kors po latach). Ja gdy robię placka z płatków owsianych to smażę go co najmniej z 5-6 minut z jednej strony i na drugiej kolejne 2-3 mi. w przybliżeniu daje mi [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 4246 Data: 2014-08-20 13:55:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • KONKURS !!! z nowym sponsorem działu ALLNUTRITION !!!

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] gdyż: -jest banalny w przygotowaniu - wsytarczy blender i nie wymaga żadnych zbędnych operacji - bez ubijania piany itp. -przygotowanie zajmuje około 5 min nie licząc smażenia na które przecież nie musimy patrzeć (ja zwykle biorę prysznic w czasie smażenia) -można łatwo zabrać go ze soba wszędzie - wystarczy zawinąć w folie aluminiową [...]

    Odpowiedzi: 86 Ilość wyświetleń: 10066 Data: 2018-09-29 09:31:47 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • [DT] coockawsky

    Post
    Dzienniki Juniorów

    [...] np makaron z piersią kurczaka to zrób sobie dwie porcje od razu i druga zjedz po treningu . Co do makaronu to spróbuj tak że jak smażysz pierś do potem do niej podczas smażenia dorzuc ugotowany makaron dolej minimalnie wody i przecieru pomidorowego trochę daj i to chwilę podsmaż to tak dla urozmaicenia . I tą kurę też bym rozbił na kilka [...]

    Odpowiedzi: 1677 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-03-30 14:09:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • "It's like my church" - DT by Damian

    Post
    Dzienniki Treningowe

    Roland - to tylko w weekend się tak bawię, ale generalnie nie przesiaduje tam długo, kwestia postawienia wszystkiego do gotowania, smażenia i samo się robi :-D Seba - obieram ziemniaki, wrzucam do wody na jakąś godzinke, osuszam, kroje na frytki, psikam PAMem wyłożoną folią aluminiową tacke i do rozgrzanego piekarnika na 240st. 30-40min i gotowe.

    Odpowiedzi: 1256 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-11-02 19:59:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Oprócz gotowania, pieczenia, pary i smażenia raczej nie ma zbyt wiele innych możliwości %-) Smażenie niezdowe? Hmmm...myślę, że zapewne bardziej niezdrowy jest ten kurczak którego planujesz wrzucić na patelnię. Tyle antybiotyków przez niego przeszło, że nawet nie chcesz wiedzieć "czym" on jest. Wylej na patelnię pare kropel oliwy lub jakiegoś [...]

    Odpowiedzi: 2675 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-08-04 00:13:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze - mieszanie, łączenie, przechowywanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wypadku można po prostu kupić tańszy olej kokosowy, który zawiera MCT i już jest mieszanką - przynajmniej po części - różnych typów tłuszczy. Oliwa nadaje się do krótkiego smażenia i duszenia na wolnym ogniu, natomiast olej lniany jest spożywany jedynie na surowo, głównie po to by dostarczyć omega 3. Koncept może i w pewnym sensie ciekawy, tyle [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 9317 Data: 2017-10-27 12:13:24 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 12

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, w sprawie smażenia na oliwie z oliwek nie polecam. Nie powinno się smażyć na oliwie ponieważ podczas smażenia wydzielane są rakotwórcze związki. Jest to bardzo nie zdrowe. Oliwe używać na zimno do sałatek itd. Pozdrawiam

    Odpowiedzi: 2991 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-25 22:18:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Białko - cechy i metody oznaczania

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    MaxWhite roznie to bywa czasmi ma negatywny wplyw a innym razem jest wskazana. Do cech pozadanych mozna zaliczyc aromat, smak, kolo kakao a do niepozadanych, np ciemnobrazowa barwa frytek podczas smazenia Makelroj wskaznik wydajnosci wzrostowej bialka jest to przyrost masy ciala w stosunku do bialka spozytego. Nalezy do metod wzrostowych [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 14631 Data: 2008-06-28 14:50:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i udka kurczaka w potrawce z ryżem brązowym na najbliższe dni: - polędwiczki wieprzowe 100g kawałki do gotowania na parze - piersi w oregano/bazylia/majeranek/pieprz do gotowania na parze - piersi w tymianek/rozmaryn/pieprz do gotowania na parze - i standardowe 5x200g piersi do grillowania/smażenia aaaaa.. no i OMLET wyszedł dziś rano idealnie!

    Odpowiedzi: 344 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-10-31 12:30:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Szajba - Chasing The White Rabbit

    Post
    Po 35 roku życia

    [...] trening wytrzymałościowy. Ziarnko do ziarnka Ziemniaki do ziemi Pasta do zębów ;-D Ojanie, czy ja pierwszy raz robię redukcję:-) Paatik, smalcu będzie niewiele. Stawiam na jaja, ryby i olej rzepakowy. No i założeniem jest spalić ten tłuszcz co mam, a nie ten co zjem ;-) Zasadniczo ma być w miarę lekko i bez smażenia. Zrzutów z diety nie będzie.

    Odpowiedzi: 4757 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-03-06 19:23:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Smakowitości do oceny

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] razowy/ryż/makaron -kakao możesz pić ale naturalne;-) -olej lniany możesz dodać do diety jeśli masz taką możliwość-jednak stosuje się go jedynie na zimno. Do krótkotrwałego smażenia(~10-15min) możesz użyć oliwy. Do dłuższego smażenia nadadzą się masło klarowane/smalec/olej kokosowy -jeśli sam soki wyciskasz to w porządku Zmieniony przez - [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 17799 Data: 2013-06-21 22:36:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Flora

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] organizmu jeszcze bardziej szkodliwe niż oleje z których powstają. Podczas procesu utwardzania mają miejsce ekstremalne chemiczne zmiany, dokładnie takie same jak podczas smażenia i frytkowania w wysokich temperaturach. Cząsteczki tłuszczu zamiast przyjmować pozycję skrętną taką jak w naturze, przyjmują formę prostą. Są wtedy określane jako [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 4873 Data: 2005-10-06 17:10:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • MARIAN 17/ pods,str.179 i 196 new 240

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    słodzik ujdzie ale nie używaj go do pieczenia, smażenia bo aspartam się rozkłada w wysokiej tem i robi gorzki Ja do pieczenia używam teraz Stevi i w sumie nawet dobra jest trochę tylko pastą do zębów smakuje, ale za to naturalna

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-07-27 14:29:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] g Tłuszcz Nasycony 0,026 g Można smażyć ziemniaki 30 minut na patelni pod przykrywką na małym ogniu i wtedy ich smak i pewnie też wartości odżywcze będą inne Taki sposób smażenia jaki ja zastosowałem jest chyba najbardziej typowy i stosowany we frytkownicach. Czyli nagrzany mocno olej i krótki czas smażenia. Napisałem posta, bo może ktoś wie [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 2058 Data: 2016-01-03 03:58:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Da_Riusz - przygotowanie na sezon 2018

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    [...] poza domem, w pracy nie mam mikrofalówki, a zresztą większą część dnia i tak spędzam poza kancelarią (większą część w pracy). Generalnie to jak go nie wysusze podczas smażenia to jest ok :-). Ja też często jakieś sosy warzywne robię więc w sumie mam tak wszystko wymerdane że nawet nie czuje czy ta kura sucha %-) Teraz prośba do tych co [...]

    Odpowiedzi: 309 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-07-13 14:48:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)