tłuszcz = tłuste mięsa, tłuste ryby (dzikie najlepiej, a mięsa ze zwierząt niehodowanych masowo),smalec, łój (idealny do głębokiego smażenia wyparty przez nietrwałe, transgeniczne tłuszcze roślinne na fali "zdrowych tłuszczy") masło (wyparte przez utwardzane tłuszcze roślinne j.w.), śmietana, oliwa z oliwek, oleje z orzechów i same [...]
[...] wody i resztek po procesie spalania) szczególnie w układzie nerwowym oka (retyna). Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia, są olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy oraz oliwa z oliwek. Podczas smażenia na innych olejach powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), [...]
[...] niepowodzeń. To jest to co sama wiem, ale na pewno jest też masa rzeczy, których nie jestem świadoma i o takie wskazówki bardzo bym prosiła. Ale do rzeczy. - rezygnacja ze smażenia, eliminacja masła klarowanego na rzecz gotowania, duszenia, tym samym zwiększenie ilości dobrych tłuszczy - totalna eliminacja nabiału, wprowadziłam go w małych [...]
tłuszcze roślinne ulegają bardzo łatwo utlenianiu. Nie tylko podczas smażenia. Taki słonecznikowy jest sprzedawany w plastykowych, jasnych butelkach. Tłuszcze roślinne powinno się przechowywać w butelkach ciemnych, szklanych. Niektóre, jak np. lniany powinny stać dodatkowo w lodówce. Oliwa z oliwek ma wyższa temp dymienia więc nadaje się do [...]
Oprócz gotowania, pieczenia, pary i smażenia raczej nie ma zbyt wiele innych możliwości %-) Smażenie niezdowe? Hmmm...myślę, że zapewne bardziej niezdrowy jest ten kurczak którego planujesz wrzucić na patelnię. Tyle antybiotyków przez niego przeszło, że nawet nie chcesz wiedzieć "czym" on jest. Wylej na patelnię pare kropel oliwy lub jakiegoś [...]
Nie jest najgorsze :) do takie krótkiego smażenia świetnie się nada do krótkiego i owszem, ale to wyższych temperatur raczej nie bardzo, no chyba że zależy nam na pogorszeniu zdrowia (of kors po latach). Ja gdy robię placka z płatków owsianych to smażę go co najmniej z 5-6 minut z jednej strony i na drugiej kolejne 2-3 mi. w przybliżeniu daje mi [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] gdyż: -jest banalny w przygotowaniu - wsytarczy blender i nie wymaga żadnych zbędnych operacji - bez ubijania piany itp. -przygotowanie zajmuje około 5 min nie licząc smażenia na które przecież nie musimy patrzeć (ja zwykle biorę prysznic w czasie smażenia) -można łatwo zabrać go ze soba wszędzie - wystarczy zawinąć w folie aluminiową [...]
[...] np makaron z piersią kurczaka to zrób sobie dwie porcje od razu i druga zjedz po treningu . Co do makaronu to spróbuj tak że jak smażysz pierś do potem do niej podczas smażenia dorzuc ugotowany makaron dolej minimalnie wody i przecieru pomidorowego trochę daj i to chwilę podsmaż to tak dla urozmaicenia . I tą kurę też bym rozbił na kilka [...]
Roland - to tylko w weekend się tak bawię, ale generalnie nie przesiaduje tam długo, kwestia postawienia wszystkiego do gotowania, smażenia i samo się robi :-D Seba - obieram ziemniaki, wrzucam do wody na jakąś godzinke, osuszam, kroje na frytki, psikam PAMem wyłożoną folią aluminiową tacke i do rozgrzanego piekarnika na 240st. 30-40min i gotowe.
Oprócz gotowania, pieczenia, pary i smażenia raczej nie ma zbyt wiele innych możliwości %-) Smażenie niezdowe? Hmmm...myślę, że zapewne bardziej niezdrowy jest ten kurczak którego planujesz wrzucić na patelnię. Tyle antybiotyków przez niego przeszło, że nawet nie chcesz wiedzieć "czym" on jest. Wylej na patelnię pare kropel oliwy lub jakiegoś [...]
[...] wypadku można po prostu kupić tańszy olej kokosowy, który zawiera MCT i już jest mieszanką - przynajmniej po części - różnych typów tłuszczy. Oliwa nadaje się do krótkiego smażenia i duszenia na wolnym ogniu, natomiast olej lniany jest spożywany jedynie na surowo, głównie po to by dostarczyć omega 3. Koncept może i w pewnym sensie ciekawy, tyle [...]
Witam, w sprawie smażenia na oliwie z oliwek nie polecam. Nie powinno się smażyć na oliwie ponieważ podczas smażenia wydzielane są rakotwórcze związki. Jest to bardzo nie zdrowe. Oliwe używać na zimno do sałatek itd. Pozdrawiam
MaxWhite roznie to bywa czasmi ma negatywny wplyw a innym razem jest wskazana. Do cech pozadanych mozna zaliczyc aromat, smak, kolo kakao a do niepozadanych, np ciemnobrazowa barwa frytek podczas smazenia Makelroj wskaznik wydajnosci wzrostowej bialka jest to przyrost masy ciala w stosunku do bialka spozytego. Nalezy do metod wzrostowych [...]
[...] i udka kurczaka w potrawce z ryżem brązowym na najbliższe dni: - polędwiczki wieprzowe 100g kawałki do gotowania na parze - piersi w oregano/bazylia/majeranek/pieprz do gotowania na parze - piersi w tymianek/rozmaryn/pieprz do gotowania na parze - i standardowe 5x200g piersi do grillowania/smażenia aaaaa.. no i OMLET wyszedł dziś rano idealnie!
[...] trening wytrzymałościowy. Ziarnko do ziarnka Ziemniaki do ziemi Pasta do zębów ;-D Ojanie, czy ja pierwszy raz robię redukcję:-) Paatik, smalcu będzie niewiele. Stawiam na jaja, ryby i olej rzepakowy. No i założeniem jest spalić ten tłuszcz co mam, a nie ten co zjem ;-) Zasadniczo ma być w miarę lekko i bez smażenia. Zrzutów z diety nie będzie.
[...] razowy/ryż/makaron -kakao możesz pić ale naturalne;-) -olej lniany możesz dodać do diety jeśli masz taką możliwość-jednak stosuje się go jedynie na zimno. Do krótkotrwałego smażenia(~10-15min) możesz użyć oliwy. Do dłuższego smażenia nadadzą się masło klarowane/smalec/olej kokosowy -jeśli sam soki wyciskasz to w porządku Zmieniony przez - [...]
[...] organizmu jeszcze bardziej szkodliwe niż oleje z których powstają. Podczas procesu utwardzania mają miejsce ekstremalne chemiczne zmiany, dokładnie takie same jak podczas smażenia i frytkowania w wysokich temperaturach. Cząsteczki tłuszczu zamiast przyjmować pozycję skrętną taką jak w naturze, przyjmują formę prostą. Są wtedy określane jako [...]
słodzik ujdzie ale nie używaj go do pieczenia, smażenia bo aspartam się rozkłada w wysokiej tem i robi gorzki Ja do pieczenia używam teraz Stevi i w sumie nawet dobra jest trochę tylko pastą do zębów smakuje, ale za to naturalna
[...] g Tłuszcz Nasycony 0,026 g Można smażyć ziemniaki 30 minut na patelni pod przykrywką na małym ogniu i wtedy ich smak i pewnie też wartości odżywcze będą inne Taki sposób smażenia jaki ja zastosowałem jest chyba najbardziej typowy i stosowany we frytkownicach. Czyli nagrzany mocno olej i krótki czas smażenia. Napisałem posta, bo może ktoś wie [...]
[...] poza domem, w pracy nie mam mikrofalówki, a zresztą większą część dnia i tak spędzam poza kancelarią (większą część w pracy). Generalnie to jak go nie wysusze podczas smażenia to jest ok :-). Ja też często jakieś sosy warzywne robię więc w sumie mam tak wszystko wymerdane że nawet nie czuje czy ta kura sucha %-) Teraz prośba do tych co [...]