do smażenia używaj oleju z pestek winogron,inaczej będziesz miał zadymę w domu-oliwa nadaje się do krótkiego smażenia(ma niską temp. dymienia-przy dłuższym smażeniu zadyma i związki rakotwórcze gwarantowane)pozdrawiam
[...] iloscią węgli to dzis bede z 10x:D kutwa xd nie naucze się nigdy robić tego omleta juz mam go w 3 częsciach i takie zdeka rozyebanego xd a jeszcze druga strona zostala do smażenia xD zrobione xd mimo iz w 4 czesciach to druga strona ładnie wyglada xd nie wiem czy bd biegał bo cholera dresów żadnych już nie mam:) jak niejestw praniu to [...]
Nie ma przeciwwskazań do smażenia na oliwie, na szkoleniach Tadzio zaznacza, że oliwa służy jak najbardziej do smażenia oczywiście krótkotrwałego i nie agresywnego. Ale jestem zdania, że jej walory można wykorzystać w inny sposób, np dodając do sałatki, czy szejka ;-)
Tutaj możesz poczytać więcej na ten temat: https://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia https://potreningu.pl/articles/3459/jak-usmazyc-mieso
A tak,tak mi sie tez popierdzielilo bo u Rudej widzialam ze 3 tyg zostaly i lyknelam jak pelikan te info z mysla ze juz tego tyg nie licze%-) Ale tak na marginesie to ostatni tydz to ja juz nie licze ,bo odwonienie bede robic a i trening wtedy inny....zleci jak z bicza strzelil8-) DNT8-) Dalej wszystko w zakwasach...w ramach rege chcialam isc na [...]
Jest lepiej, na pewno. Jednak strasznie duzo tej oliwy. Smazysz na niej czy leci jako dodatek na zywca? Jesli do smazenia to zamien na smalec/kokos/klarowane/rzepak. Rowniez obnizylbym ilosc tluszczu do smazenia, bo 15 czy 20g nie jest Ci potrzebne do usmazenia kawalka miesa a roznice w facie dobilbym tlustym miesem, zoltkami jaj, awokado, [...]
Oliwa z oliwek jak najbardziej nadaje się do krótkiego smażenia, np. piersi z kurczaka, ryb, czy omletów. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule przedstawionym poniżej: https://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie https://potreningu.pl/articles/4681/czy-na-oliwie-mozna-smazyc Polecam również smażyć na minimalnej ilości [...]
[...] upewnić co do kilku rzeczy. Po kolei: 1. Oliwa do placka. 10g? Wyjdzie wtedy 80g tłuszczów dziennie, czyli 1g/1kg mc. W sumie myślałem o tym, ale też i czytałem, że oliwa do smażenia słabo się nadaje. Wprawdzie nie grzeję mocno płyty (2 na skali 3-stopniowej), ale miałem obawy. Może lepiej wziąć tą z wytłoczyn z oliwek? Ona podobno daje radę na [...]
ja jem 350-300g tłuszczy dziennie, w tym z 200g tych "złych" i jakoś w tłuszcz mi nie idzie. olej z pestek winogron nie taki aż dobry, no i oliwy szkoda do smażenia, chyba, że nie extra virgin. Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2007-11-08 14:29:39
do smażenia kupiłem niezłą rzecz i chciałbym ją wszystkim polecić - oliwa tłoczona z różnych ziaren i pestek różnych owoców a co jest w tym takiego dobrego, do smażenia? pzdr/
A ja mam 3 pytania: - Jakie ryby są zimnowodne a jakie z ciepłych wód? (zaleca się jedzenie ryb z "zimnych wód" ale które to dokładnie ryby?) - Które ryby są bardzo ościste? - która z ryb będzie najlepsza do pieczenia, a która nadaje się do smażenia? Zmieniony przez - WOPR w dniu 2011-12-18 16:03:40
Ja akurat do smażenia glównie używam oliwki z oliwek , oleju rzepakowego oraz smalcu , wiele zalezy co i jak chcemy smażyć , do najcięższego smażenia ( jakieś np kotlety w panierkach ) , frytki używam smalcu zwierzęcego ( ma skłąd lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek, ma bardzo wysoką temp dymienia i jest tani ) do krótkiej obróbce np do ryb bez [...]
a w treningahc okolotreningowych NIE dajemy warzyw i tluszczy a kurczak na oliwie z oliwek to znaczy ze nia niej smazys z?? jeslit ak to raczej blad unikamy smazenia a tymbardziej an oliwie z oliwek ktora do teog sie nie nadaje(najleprzy do smazenia jest smalec)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Jak lubisz, ja nie lubię osobiście jak mi jajecznica pływa w tłuszczu. Zresztą wolę na maśle :) Do tego oliwa z oliwek średnio nadaje się do smażenia. Traci swoje właściwości. Zmieniony przez - Michishi w dniu 2015-07-20 15:34:51 ale jajecznica robi sie 5 minut a oliwa z olwiek po 20-30 minutach jest niedobra do smazenia- przynajmniej tak [...]
[...] to nie extra virgin , tylko klasy niżej bardzo dużo oliwy wałowanej jest na półkach o tym aż trąbią wokół , więc jak popijasz oliwę za 15 złoty to pijesz rafinowaną do smażenia lub oliwę z trefnych oliwek . 2. Po co ci ten cukier , równie ważne po treningu jest dostarczenie pełnej puli aminokwasów , a węglę wybierasz najniższej klasy - ok [...]
[...] dodaj to co masz pod ręką), - wrzuć kuraka za patelnię z odrobiną oliwy (ja niestety użyłem oleju rzepakowego, bo miałem tylko oliwę extra virgin, która nie nadaje się do smażenia - używam jej wieczorem do warzyw i białego sera), - smaż kuraka na maksymalnym ogniu przez 3 min z jednej i 3 min z drugiej strony (tak się pominno smażyć kuraka! :) [...]