SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Na czym smażyć?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2165

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 311 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 16151
Witam, czy smażenie mięsa na smalcu zwierzęcym będzie prawidłowe? (oczywiście w normalnej dawce ok 10/15g.)

A może wy coś polecicie na czym smażycie? (Wiem ze można na oleju kokosowym ale chciałbym dowiedzieć się na czym jeszcze można by było zdrowo usmażyć.)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2646 Napisanych postów 13588 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 469233
Llaalleeczka
A co Ty, Kuchennych Rewolucji nie oglądasz?! Na moje oko najlepszy jest olej rzepakowy i masło klarowane, ale mogę się mylić.


zależy czy patrzymy pod kątem walorów smakowych czy pod kątem obniżenia kaloryczności samych potraw, bo wiadomo, że na masełku będzie na pewno smaczniej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237847
Hej, 10-15g fatu do smażenia to przecież od groma. Ja osobiscie robie tak że 1500g fileta z piersi kurczaka kroje w kostkę, przyprawiam, daję na patelnię wook, polewam leciutko wodą, przykrywam, daję na mały ogień i duszę pod przykryciem przez około 30 minut i wychodzi taki filet petarda i to beztłuszczowo.

W sklepach masz pełno sprejów typu Pam na ktorych można smażyć, nawet na oliwie z oliwek można smażyć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33112 Napisanych postów 23184 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278098
Ja akurat do smażenia glównie używam oliwki z oliwek , oleju rzepakowego oraz smalcu , wiele zalezy co i jak chcemy smażyć , do najcięższego smażenia ( jakieś np kotlety w panierkach ) , frytki używam smalcu zwierzęcego ( ma skłąd lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek, ma bardzo wysoką temp dymienia i jest tani ) do krótkiej obróbce np do ryb bez panierki, warzywa na patelnie itp to używam oliwy z oliwek , rzepakowy jako baz np pod gulasze itp no i dochodza jeszcze jakieś jajecznice to na szybko na maśle
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Do piekarnika i cyk masz beztłuszczowo:) a na serio to możesz kombinować sprejem albo po prostu dać minimalną ilość masła czy smalcu aby się nie spaliło co użyjesz nie robi żadnej różnicy grunt żeby z umiarem
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Nie wiem jaką ilość mięsa chcesz smażyć, ale zakładając, że masz dobrej jakości patelnię, wystarczy w zasadzie posmarować ją bardzo niewielką ilością tłuszczu i tyle. Mięso nie musi w nim pływać. Warto również zainwestować w dobrej jakości patelnię.

Smażyć można jak najbardziej na smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym, czy oliwie z oliwek. Sprawdzi się również olej do smażenia w sprayu, np. coś takiego jak w linku poniżej:

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 311 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 16151
ile gram oleju/smalcu dajecie by przyrządzić mięso 200/300g? (czy minimalna ilość że nie wliczacie.)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja przestałem sobie głowę zawracać dlatego że przestałem smażyć z wyjątkiem jajek ale i tam daje minimalnie bo jak domer napisał dobra patelnia załatwia sprawę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2722 Napisanych postów 8344 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 100280
Patelnia tefal i możesz smażyć kurczaka bez grana oleju, ewentualnie posmarować patelnie zwilżonym od oleju recznikiem papierowym, można też kupić pama w sprayu, ale większość ludzi psika za dużo, bo myśli, że tam nie ma kalorii, ogólnie dla walorów smakowych chociażby jak makro puści to warto dodać trochę tłuszczu do smażenia.

Kompleksowe prowadzenie online.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2478 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106178
Z jednej strony nie no to dość dużo tłuszczu i raczej mało zdrowego ale patrząc z innej gdybyś w diecie miał rozpisane dana ilość tłuszczu i byś się zmieścił w Tych wytyczonych to bilans będzie zachowany. też jeśli zamierzasz smażyć tylko jeden posiłek na takim tłuszczu to także nic strasznego się nie stanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Około 5 gramów tłuszczu wystarczy żeby wysmarować taką ilością patelnię. Szczególnie w sytuacji, gdy chcemy smażyć np. pierś z kurczaka w kawałkach, cienko rozbitą, rybę, jajecznicę, czy jakieś warzywa. Co inne, jakby robić grubszy omlet, który już bezwzględnie wymaga dobrej jakości patelni i trochę tłuszczu. Smaż i próbuj, a sam dojdziesz do pewnej precyzji w tym, oraz nabierzesz doświadczenia.

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Na_czym_smażyć_Najlepsze_oleje_w_sprayu_-a2943.html

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak mierzyć efekty redukcji?

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - pomoc

WHEY premium