Biniu: czemu nie używać oliwy do smażenia? niska temperatura palenia zdecydowanie lepiej smazyc na tluszczach nasyconych - np oleju kokosowym lub smalcu chyba, że miałeś na mysli, żeby w ogóle nie zmażyć? neee
jaja można jeść codziennie co do smażenia to smażenie nie powoduje tego że jesteś otyły, a nadmiar kalorii w diecie złe odzywianie, poza tym smażyć można tez zdrowiej, bez panierki, aby potrawy nie płwywały w tłuszczu a deliaktnie patelnie tylko przesmarować.
[...] Z reguły mięsa w takich daniach nie ma zbyt wiele, więc zakładam, że około 100-120 gramów. Ryżu/makaronu z kolei około 50-75 gramów. Tłuszcze możemy założyć, że występują w ilości 15 gramów, czyli chuda pierś z kurczaka, plus to co zostało użyte do smażenia. Ogólnie więc daje to 50-60 gramów węglowodanów, 15 gramów tłuszczów i 30 gramów białka.
Tłuszcze możemy założyć, że występują w ilości 15 gramów, czyli chuda pierś z kurczaka, plus to co zostało użyte do smażenia. Plus, jak to przy curry, mleczko kokosowe w którym wszystko pływa, a to też trochę tłuszczu.
Racja przepraszam zagalopowałem sie rafinowany do smażenia ale wiadomo dla zdrowia niekorzystny, tłoczony na zimno nie ze względu na niski punkt dymienia i podatność na rozkład wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pod wpływem wysokich temp. Choć nawet czesto można sie spotkac z opiniami że nie powinno sie na oliwie z oliwek smażyć ze względu na [...]
Z tego co wyczytałem to nadaje się do smażenia, ale proponuję na małym ogniu... Troche dłużej się robi ale za to mniej się utlenia w tym rownież makroskładników BTW Zmieniony przez - Jajek125 w dniu 2010-10-13 15:09:11
xXx_xXx nie wiem czy to prowokacja ale .... panierka jest nasiąknięta tłuszczem przeważnie jest to jakiś olej który nie nadaję się do smażenia w wysokich temperaturach sprzyja to tworzeniu się niebezpiecznych związków poza tym zwiekasza kalorycznośc potrawy
Najprostszy i najsmaczniejszy (według mnie) przepis na omlet: -30g płatków owsianych -20g mąki pełnoziarnistej -2 jajka -50g twarogu -olej do smażenia Wszystko dobrze wymieszać i na patalnię. Najlepszy z domowym dżemikiem :D kcal 447, B-29g, T-21g, W-37g (suchy omlet bez dodatków) Zmieniony przez - MichalinaMM w dniu 2016-07-27 22:18:15
a ja kto policzyc ? jem 10 calych jajek 30 gram oliwy no i tyle z tluszczu no i troche oleju do smazenia ale to z 10 gram i dal bym z 30 gram wiiorek albo z 50 nie wiem jakto policzy. moglbys to ogarnac ?
Kokosowy z kolei nie ma w ogóle o3, lepszy do smażenia, ale jeżeli jemu chodzi o polanie posiłku np. to ja bym się trzymał lnianego, wystarczy dobrze przechowywać i jest ok, a wyczuć łatwo, że się psuje, bo nabiera gorzkiego posmaku.
hmm...... węgle proste czyli co na przykład mam zjesc??? a co do smazenia to moze byc to smazone na oliwie z oliwek ??? i ostatnie pytanie czy moge zjesc ewentualnie po treningu puszke tunczyka w sosie wlasnym ?? dzieki za pomoc [...]
A co do smazenia to moze byc to smazone na oliwie z oliwek ??? ]Jesli juz bardzo chcesz smazyc na oliwie to nie dłuzej niz 15 minut by nie wytracic dobrych związków. Czy moge jesc ewentualnie po treningu puszke tunczyka w sosie wlasnym ?? ]Od razu po treningu posilek weglowodanowy by zapobiec katabolizmowi miesni, a potem dopiero ww+bialko w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
utwardzone (uwodornione) tłuszcze roślinne, tłuszcze trans: margaryny, różnego rodzaju frytury wykorzystywane do smażenia w restauracjach, tłuszcze wykorzystywane w przemyśle cukierniczym i ciastkarskim, oleje w czipsach i innych produktach takich jak np. masło orzechowe (uważnie czytaj etykiety!), majonezy, śmietanki w proszku, słodkie przekąski, [...]