[...] na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach wielonienasyconych - olejach [...]
Jakie smazenie? Na oleju rybim to juz w ogole. Po 1 w mysl zasad zdrowego odzywiania unikamy smazenia, a tym bardzej smazenia w panierce, ktora chlonie tylko nic niewarty w tym wypadku tluszcz, a tym bardziej na oleju rybim, ktory jest bogaty w dlugolancuchowe kwasy o:3, ktore maja zbawienny wplyw na organizm ludzki w szerokim spektrum, ale sa [...]
[...] no ja wiem że przy wędzeniu to niestety te wartości są nie takie.. ale co zrobić, takie rybki mam w sklepach to takie jem Te z zamrażarki to w 99% się nadają do głównie smażenia chyba tylko i czesto mają panierkę więc już wolę tunaka okołotreningowo a w ciągu dnia jakąś makrelkę, a jak nie to jajka bubel bo Ty SMOK jesteś hehe to tam małe [...]
Teraz mam mocno ograniczone możliwości smażenia, także pozostaje mi gotowanie, tym bardziej, że nie ma po tym za wiele zmywania, a mam tylko 1 zlew w łazience na 2 sąsiednie pokoje w akademiku (i istnieje spore prawdopodobieństwo, że ktoś na dłużej zadomowi się w kiblu). Zabawy z omletami i jajecznicami zostawiam sobie więc na weekendy, kiedy [...]
[...] oliwa z oliwek nie jest odpowiednia. Lepszy wybór to np: olej kokosowy, ale w tym przypadku dostarczasz porcję nasyconych tłuszczy co również nie jest korzystne. Podczas smażenia wytwarzają się różne niekorzystne dla zdrowia substancję, więc raczej lepiej nie przesadzać z tym, czasem oczywiście można sobie dogodzić jak ktoś lubi. Odnośnie IG [...]
co do dietki - to nie dajesz wegli przed treningiem wogole? z reszta jajka przed to nie za dobry wybor -> m.in. ilosc fatu nie lepiej i z poyztkiem ten posilek zamienic z 5-ym? owsiane + bialo + rodzynki przed treningiem jajecznica + warzywa na kolacje? pierś na parze - bo lubisz tak czy unikasz smazenia? jesli unikasz smazenia (fatu po [...]
[...] specyficznego motywu, według którego łańcuchy aminokwasów zostały naturalnie uformowane. Białkowe koagulaty Można zaobserwować koagulacje na poziomie makroskopowym podczas smażenia jajek. Przezroczyste białko otaczające żółtko bieleje, gęstnieje i koaguluje do konsystencji kleju. Enzymy trawienne (peptony, proteazy) nie mogą łatwo rozłożyć [...]
[...] zjadałem 7-10 jaj w formie jajecznicy bądź gotowanej, ale zarówno pierwszy jak i drugi sposób zaczął mnie w pewnym stopniu ograniczać. W przypadku aspektów praktycznych smażenia był to czas wymagany na stanie nad kuchnią i mycie patelni, natomiast w aspekcie gotowania - czas wymagany na ostudzenie i obranie jaj, a także zjedzenie ich - [...]
[...] ryzykujemy utlenieniem, tudzież tak czy siak jemy żółtko surowe. W obydwu przypadkach "podpalamy" polipeptydy białka kurzego, obniżając jego BV. Wiadomo - liczy się technika smażenia/używany przenośnik ciepła, ale wciąż... Pozostajemy przy aspekcie praktycznym. A aspekt praktyczny wg. mojego podejścia mówi, że: - płacąc za jaja płacimy tak [...]
[...] 3 jaj, chleb razowy, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek - czemu tylko 3 jaja? Ważysz typie 88kg więc albo 5 jaj, albo 3+puszka tuńczyka do jajecznicy wrzucona w końcowej fazie smażenia (brzmi dziwnie, smakuje całkiem dobrze, poważnie). i co to w ogóle za źródło węgla w posiłku potreningowym? Chleb razowy? No niepoważny jesteś? 100g ryżu, albo 100g [...]
[...] dzienniki na SFD;-) https://i.imgur.com/mdFHhCL.jpg Po treningu jak tradycja nakazuje naleśniki, tym razem sam dżem 100% truskawek niby;-) Parę jeżyków na umilenie smażenia;-) Nowość- piernikowe! https://i.imgur.com/urCzyTGh.jpg https://i.imgur.com/5aXGNV9h.jpg Potem przyszły smaki na pizzę, a w zamrażarce była 1 Giuseppe- więc na pół z [...]
[...] energii. Konwencjonalne przygotowanie jaj jest czasochłonne. Na dodatek udało mi się dowieść pełnowartościowości biologicznej takiego podejścia w stosunku do gotowania/smażenia (te 8-10 g aa < WNNKT, enzymy, białka antyoksydacyjne, jeśli chodzi o wartość). Do tego szybciej i smaczniej. Dalej nie mogę pojąć co Cię w tym tak boli kobieto [...]
duzo strasznie masz smazonych,panierowanych rzeczy - nie da rady tego 'zredukowac' troche? wywalic sie nie da - albo bedzie trudao - ale ograniczyc? jesli to piekarnik to pol biedy - choc ta panierka bedzie dyskusyjna sprawa ale jesli olej + patelnia - to nie najlpeszy wybor jednak postawil bym na formy bez panierki - duszone,gotowane na [...]
co do dlugosci to chodzi przede wszystkim o to zeby jej nie spalic czy aby nie podniesc tak temperatury aby oliwa zaczela bardzo skwierczec co do typu to mysle ze obie beda ok byle by wlasnie nie przesadzac z dlugoscia i temperatura smazenia
[...] Mniszek jest do picia z niewielką ilością wody. Źródło białka: głównie filet z piersi kurczaka (mam inne ograniczenia żywieniowe). Tłuszcze: oliwa z oliwek, a do krótkiego smażenia masło klarowane (ilości symboliczne), później mięso się raczej dusi w sosie własnym. Do mięsa dodaję kurkumę. Węglowodany: warzywa (też tylko dozwolone). [...]
[...] B: 177g - 180,8g T: 65,7g - 80,3g W: 469,8g - 473,7g Przerwy pomiędzy posiłkami - do 4h 2-3H NAJLEPIEJ RÓB Ilość wypijanej wody na dobe - 3l-5l Niestety po pewnym czasie smażenia bez tłuszczu, smarowania kanapek bez masła itd. doszedłem do wniosku, że dłużej nie wytrzymam;p KANAPKI SMARUJ TYLKO MASŁEM, MASŁO DOBRA RZECZ A SMAŻENIE ZASTĄP [...]
[...] jest lekko ponacinać po bokach. Nacięcia skóry powinny przebiegać przez całą szerokość ryby, równolegle co 1 cm, lekko skośnie do przebiegu ości. Drobne ości w procesie smażenia ulegną wtedy stopieniu lub przynajmniej skruszeniu. Estetyczne nacięcie ryby w połączeniu z ładnym przyrumienieniem na patelni poprawia także wygląd potrawy, [...]
To grzyby. Dokładnie %-) pitbull tak smażysz te karkówki i łososie, na patelni pływają, wliczasz ten fat do miski? :-> ;-) nie mój biznes, alem ciekawa :-) A taki tydzień smażenia miałem :-D Z reguły tego nie robię, ale jeśli już, to staram się na max rozgrzana patelnię, aby mięso odrazu się "zamknęło" i nie zdążyło nasiąknąć nic tłuszczem. Poza [...]