Okey, dzięki Panowie, czyli tłuszczyków dorzucić ale z jakiego źródła? jakie będą najzdrowsze, uzywać do smażenia czy dolewać do potraw? Ograniczyć węgle, oczywiście bazując na tych, które wymieniłem? I dorzucić zaproponowane przez Majkela BCAA w takim rozkładzie spozywiania? :) Oki, spróbuję, wiosna coraz blizej, a mi jeszcze trochę brakuje. aby [...]
Organizm nie potrzebuje "zdrowej" oliwy z oliwek. Używaj smalcu do smażenia. Jest lepszy i zdrowszy od oliwy. Sorry, ale przewaga tłuszczy nasyconych nad nienasyconymi w diecie prowadzi do obniżenia elastyczności ścianek tętnic, co niedawno wyszlo u mnie na testach wydolnościowych i teraz próbuję się poratowac kwasem wersenowym.
[...] ZBEDNY. DAJ WWZLOZONE+BIALKO+MINIMALNIE TLUSZCY NP. RYZ BRAZOWY+RYBA+LYZKA OLIWY.. posiłek 5: mięso: kurczak gotowany/pieczony, wołowina, rybka gotowana/surowa/smażona. do smażenia można użyć oliwy z oliwek. dodatek: ryż/kasza/makaron trochę warzyw WRAZYWAA TU ZBEDNE. posiłek 6: owoce, jakiś jogurcik albo kanapki. coś z węglami, żeby [...]
[...] dla typowego ektomorfika bo nie musi się tak bardzo przejmować jakością węglowodanów. Tak więc oprócz tego co w każdym normalnym domu się jada dokupujesz tłuszcze, smalec do smażenia i oliwa do posiłków. Jest to tani wydatek bo mało się tego zużywa w Twoim wypadku. Reszta to większa ilość mięsa, które również nie jest takie drogie jeśli celujesz [...]
1. Jajecznica 200 gram 20 20 1,8 pomidor 1 szt. ok 100 gram 0,9 0,5 5,2 oliwa 10 g 10 smalec (do smażenia) 5 / jajecznica moze byc robiona na oliwie z oliwek. na smalcu smaz to co wymaga dłuzszej obróbki termicznej(mieso, ew. ryby) ale nie właczaj go na stałe do diety, uzywaj w miare sporadycznie(2 razy w tyg...) dodaj orzechy i płatki owsiane [...]
[...] zawartości glutenu mąkę ziemniaczaną czy białka jaj (całe jajka) - aby placek po upieczeniu się nie rozsypywał. Tłuszcz może być dowolny, jaki lubisz i jaki nadaje się do smażenia - widziałam przepisy na tortille np. na bazie smalcu... Tłuszcze "zastygające" w temperaturze pokojowej (masło, olej koko) dadzą prawdopodobnie sztywniejsze, mniej [...]
[...] białko , już wiesz. Ja bym wywalił parówki dał nieprzetworzone mięso jak masz w innych posiłkach , dodałbym smalec lub oliwę ( oliwa jak mięso robisz na parze - smalec do smażenia ) , makrelę zamieniłbym na twaróg tłusty + oliwa - lub twaróg + makrela jako pasta - pamiętaj makrela ma dużo białka ) Odżywkę białkową też bym sobie odpuścił na [...]
Zapamiętaj: Waż zawsze wszystkie produkty: mięso,ryż kaszę ziemniaki itp. przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Do tego jeżeli do smażenia dodajesz tłuszcze wliczaj je do bilansu. Jeżeli to jest kropelka oleju rozsmarowana po patelni ręcznikiem to jasne że nie licz, ale jeżeli smażysz na łyżce stołowej czy łyżeczce to jest to około 5-10g tłuszczu [...]
[...] sobie piersi z kurczaka na patelni na tej oliwie ? Oliwa raczej używana jest do sałatek warzywnych. Można ją również popijać "na sucho" np. 1 zakrętka około 2 godziny przed treningiem i 1 zakrętka przed snem ;) Do smażenia raczej oliwy nie polecam (strasznie dymi po kilku minutach). Zmieniony przez - Saint__Patrick w dniu 2013-01-13 20:57:42
do smazenia kup sobie oliwe z oliwek. Na oliwie sie nie smaży. Grill elektryczny zdaje egzamin, dobra szama wychodzi. Co do jakiś wynalazków to zobacz to: http://www.sfd.pl/obiad_z_tefal_ACTIFRY-t482288.html pozdr
Do smażenia? Kiedyś czytałem, bodaj na potreningu.pl, że oliwa z oliwek nie dość, że dymi na patelni, to pod wpływem temperatury traci swoje właściwości i staje się jeszcze gorsza niż zwykły olej.