[...] się okażą prawdziwe to modele typu CBL czy CKD stracą sens, bo wszędzie przekonują, że to węglowodany działają korzystnie na metabolizm.... Na pewno oprę to na gęsim smalcu i oleju kokosowym. Kotleciki z wołowiny etc. spokojnie myślę nawet do 60-70g tego tłuszczu do smażenia, białko oczywiście nisko bo na żadnym ładowaniu nie powinno być wysoko.
[...] wersja zachowującą swoje wartosci odżywcze. Nadaje sie tez jako krem czy do włosów itd. Wersja rafinowana jest chemicznie przetwarzana i nic nie warta tak naprawde. Niema smaku ma twarda konsystencję i kosztuje 2,3 razy taniej, nie zachowuje swoich wartości. Obie nadaja sie do smażenia bo to dalej olej tylko ze dosc znacznie się różnią.
[...] naciowego, w kawałkach 4 ząbki czosnku bouquet garni: tymianek, natka pietruszki, liść laurowy ETAP II – gotowanie wołowina, razem z marynatą i warzywami 1-2 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki mąki, zrumienionej na złoto na suchej patelni sól i pieprz, do smaku 1 litr bulionu wołowego, z kurczak ETAP III – wykańczanie 150 g boczku wędzonego (3-4 [...]
mam nietypowe pytanie %-) ktos moze by mogl jakas patelnie polecic? %-) glownie do smazenia bez tluszczu, bo ta co mam jest z perforowanym dnem i do miesa, warzyw, duszenia jak najbardziej ale juz jajek bez tluszczu to na niej nie zrobie ;) i teraz mam dylemat %-) teflonowa ceramiczna czy tytanowa %-) z drugiej strony tez nie chce przeplacac, do [...]
Masło klarowane do smażenia i pieczenia jest :) się nie pali. Smalec dużą temperaturę wytrzymuje z słoniny lubię natłuszczać teflon spróbuj ! Tłuszcze roślinne szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Zmieniony przez - wojo zmc w dniu 2013-01-03 13:25:58
no nie mam konkretnej rozpiski, waze wszystko i wpisuje w dziennik tak zeby marko sie zgadzalo(procz warzyw jak pisałem wyzej) a w 90% bede korzystac z takich produktów jak białko- mieso, ryby, nabial(baaaaaardzo rzadko mysle ze raz, dwa razy w miesiącu to jest maks, nie przepadam) odzywka białkowa, jaja -węglowodany- ryże wszelkiego rodzaju, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
w sumie niewielka, jednak smalec to po prostu jedno z lepszych źródeł tł nasyconych + świetnie nadaje się do smażenia. Oczywiście prawdziwe, niekantowane masło 82% jest bardzo dobre też do smażenia, ale cena jest relatywnie wyższa, a delma nie nadaje się do niczego Zmieniony przez - DreamEvil w dniu 2014-03-18 08:10:39
rzepakowy. Oliwa niestety do smażenia się nie nadaje, co do smalcu mam mieszane uczucia. W końcu to tłuszcz zwierzęcy. Zastanowię się nad tym kokosowym, ale nie wiem ile to kosztuje
Kokosowy jest u mnie do porannej kawy i do smażenia, dziennie wchodzi całkiem sporo. Tylko przez treningiem chcę teraz dawać "czysty" :-). A białko ostatnio poszło u mnie w odstawkę, aktualnie mięso w akompaniamencie jajców u mnie rządzi :-D.
>>A czy zjedzenia samego jablka, czy wypicie herbaty zielonej/roiboos sie liczy jako zjedzenie posilku? Nie liczy sie. Posilek ma miec a)dobre zrodlo bialka b)warzywa c)zdrowe tluszcze. Jesli brakuje jednego z nich to sie nie liczy jako posilek. >>Czy mam jesc "na sile" nawet jak nie jestem glodny? Masz jesc na sile. Jesli [...]
[...] jaja z wolnego wybiegu, herbata zielona, sok pomidorowy, orzechy brazylijskie, migdały, masło orzechowe Sante, oliwa z pierwszego tłoczenia do sałatek i z wytłoczyn do smażenia (nie znalazłam oleju kokosowego), omega 3 w kapsach. Poszło trochę kasy ale lepiej wydać na zdrowie niż na szlugi (ostatnio rzuciłam). Co do opuchlizny wokół kostek [...]
[...] do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie przykłady można mnożyć, spuszczam na tę ignorancję zasłonę milczenia i politowania. Drogi Czytelniku, mam nadzieję, , że powyższy [...]
Wiem,że ta delma to nic dobrego, ale już mi się skończyła więc kupię coś innego :) a masło klarowane do smażenia jest ok? A co w grahamie jest nie tak? co do warzyw to jadłm też inne nie z puszki, np. kapusta pekińska, mieszanka sałat, ogórek kiszony, ogórek świeży (tak wiem teraz nie jest pora na niego). jak Ci kiedykolwiek przyjdzie do głowy [...]
[...] na zimno, dodatkowo mogę w do niej dodać drobno pokrojonej ostrej papryczki i kurkumy, co powoduje wysycenie kapsaicyną oraz kurkuminą. Olej kokosowy rafinowany świetny do smażenia i obróbki termicznej (np. zupy). Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. [...]
[...] mięsa/jajek (produktów jak by nie patrzeć rekomendowanych o dużej gęstości odżywczej). Pamiętam że jak jeszcze mierzyłam makro, to same jaja, mięso i odrobina kokosowego do smażenia potrafiły mi prawie ukraść dzienne spożycie tłuszczu. Stąd zapytam (może to głupie pytanie), czy w takim układzie jaki opisujesz (bazowanie głównie na [...]
[...] na oliwie bedzie takim fit i healthy a tak naprawdę nie wiedza jak sobie szkodzą. - Nie wiem skąd to info, ale jest nieprawdziwe. Oliwa z oliwek dośc dobrze nadaje się do smażenia, przynajmniej takiego jakie zachodzi w warunkach domowych, tutaj pierwszy lepszy dowód: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 Co do procesu izomeryzacji - [...]
[...] dodaj to co masz pod ręką), - wrzuć kuraka za patelnię z odrobiną oliwy (ja niestety użyłem oleju rzepakowego, bo miałem tylko oliwę extra virgin, która nie nadaje się do smażenia - używam jej wieczorem do warzyw i białego sera), - smaż kuraka na maksymalnym ogniu przez 3 min z jednej i 3 min z drugiej strony (tak się pominno smażyć kuraka! [...]
moze i niezdrowe, ale czasami trzeba cos usmazyc. Wiec oliwa rowniez do smazenia nie bedzie zlym wyborem? Jesli nie to czy tez do smazenia uzywac extra virgin czy jakiejs innej?