Źródła tłuszczów to nie tylko oliwa i jajka. Są orzechy, ryby świeże lub mrożone czy awokado. A jeśli oliwy używasz do smażenia to nie bardzo, wymień ją na masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec. Kolacja także do poprawy. I tak jak wyżej jeśli chcesz mieć mniej tkanki tłuszczowej a nie wyglądać jak skinny fat to zdecydowanie ćwiczenia [...]
daj sobie spokoj, po co te gowna, jedz jak sie je od wiekow bo te urzadzenia sa zbyteczne, do smazenia kup sobie oliwe z oliwek. po za tym nie za taka kase. pzdr
Unikaj oleju słonecznikowego, nie nadaję się do smażenia, posiada wysoką zawartość podatnych na utlenianie kwasów tłuszczowych omega 6, których stosujemy za dużo na rzecz kwasów omega-3, masz sporo produktów do wyboru ( oliwa z oliwek/olej kokosowy/masło klarowane/olej rzepakowy, choćby nawet smalec ) Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-01 [...]
[...] w bilans. Olej lniany wybieraj bugwinowy, jedną-dwie łyżki do sałatek jako dodatek może być lecz nie przesadzaj z jego ilością. Pamiętaj również, iż nie nadaje się do smażenia. Nadmiar kalorii jest zbyt wysoki (w tym zawartość tłuszczy) a tak w ogóle to obliczałeś swoje zapotrzebowanie kaloryczne? bo całość tej rozpiski wygląda [...]
[...] w bilans. Olej lniany wybieraj bugwinowy, jedną-dwie łyżki do sałatek jako dodatek może być lecz nie przesadzaj z jego ilością. Pamiętaj również, iż nie nadaje się do smażenia. Nadmiar kalorii jest zbyt wysoki (w tym zawartość tłuszczy) a tak w ogóle to obliczałeś swoje zapotrzebowanie kaloryczne? bo całość tej rozpiski wygląda [...]
Ewentualnie również do smażenia używać można tzw. cooking spray: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Garlic_Oil-opis39560.html Do wyboru są różne smaki/aromaty.
Wysoki punkt dymienia jak najbardziej jest pewnym wyznacznikiem wyboru tłuszczu/oleju do smażenia. Niestety nie jedynym, na który warto zwrócić uwagę. Najważniejszym punktem będzie skład i kwasy tłuszczowe wchodzące w skład określonego produktu. Przykładowo olej z pestek winogron również ma bardzo wysoki punkt dymienia, a niestety skład jest wręcz [...]
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
No lepiej, warto też do diety włączyć ryby które są świetnym źródłem białka, i zdrowych tłuszczy (zgaduję, że oliwa z posiłku o 18 jest do smażenia, czyli traci część wartości odżywczych), reszta ok