SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

do smażenia

  • dietka kadry narodowej :)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] - 6 białek jaj ubitych na pianę - 1 całe jajo - 2-3 łyżki mleka odtłuszczonego, woda mineralna (ilość niezbędna do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta) - 5 g oliwy do smażenia naleśników ( można na teflonie bez tłuszczu) Składniki farszu do naleśników: - 100 g chudego twarogu - 50 g jogurtu naturalnego bez cukru - 50 g suszonych moreli [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2010-02-18 15:32:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • oliwa z oliwek --co warto wiedzieć

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem i ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej również do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny. Wykorzystywana jest też do produkcji detergentów. Smażenie Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-03-08 21:33:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] tym mianem. Tłuszcze wielonienasycone występują we wielu radzjach olei, np. słonecznikowym. Należy pamiętać aby nie używać ich przy obróbce cieplnej! NIE NADAJĄ się do smażenia, ze względu właśnie na ich budowę ( nienasycone). Podczas takiego smażenia na kujawskim jak to często bywa przy domowych kotlecikach powstaje wiele wolnych rodników [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 11105 Data: 2009-11-30 08:51:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • proces smazenia a zdrowie (odchudzanie)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dlaczego osoby pragnące schudnąć powinny unikac potraw smażonych ? Podczas procesu smażenia tłuszcz, na którym smażymy jest wchłaniany przez smażony produkt, a następnie wraz z nim spożywany. Oczywiście ilość wchłoniętego tłuszczu jest uzależniona od rodzaju smażenia oraz od produktu.( Najwięcej tłuszczu chłoną produkty [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-05 15:09:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] często poruszany temat. Jest to proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu co prowadzi do zwiększenia jej kaloryczności. W trakcie smażenia dochodzi do powstania wielu niekorzystnych związków. Jednym z nich są nadtlenki, z których na skutek dalszego rozpadu powstają wolne rodniki. Podczas smażenia [...]

    Odpowiedzi: 103 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-12-15 21:38:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ogólne porady

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] robię go ja to używam tylko oliwy z oliwek, jednak reszta rodziny nie podziela moich upodobań i ładują olej kujawski i margarynę kasię w ilościach niemoralnych (np. do smażenia kotletów). Staram się unikać panierek. Podwieczorek (17:00-1zmiana, 18:00 -2zmiana) Dzień treningowy: -banan (traktowany jako posiłek przed treningowy) - Olimp [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2904 Data: 2014-10-27 22:53:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • trochę przepisów

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Dodajemy cynamon, pieprz i sól do smaku. Smażymy, często mieszając, ok. 10 min. do momentu zmiękczenia jabłek. Podajemy na gorąco z ryżem. Pierś kurczaka z ryżem (bez smażenia) Ugotuj ryz. W miedzyczasie przygotuj rondelek z pokrywka, jedna lyzka masla, pokroj na plasterki kilka pieczarek, podsmaz na tym masle minute, zalej pol szklanki [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 6590 Data: 2002-09-03 22:29:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • oto pare diet ale raczej dla pań

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wolno niczego jeść dodatkowo: ziemniaków, bananów, białego pieczywa, masła, cukru, tłuszczu (poza drobnymi wyjątkami, gdy chodzi o boczek i kiełbasę), ani pić alkoholu. Do smażenia dozwolony jest olej sojowy. Jeżeli na rynku brakuje niektórych świeżych warzyw i owoców - sięgać po mrożonki Dieta dr Philipa Lipetza Wspaniałą cechą tej diety [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2185 Data: 2004-04-08 08:52:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak chronić witaminy?

    Temat
    Dietetyka ogólna

    [...] jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując ulubioną potrawę rzadko kiedy zastanawiamy się nad pozornie błahym zabiegiem mycia, [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 4445 Data: 2010-09-07 22:54:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • D.Szukała-smażenie

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] ogrzewania zaczynja się ze sobą łączyć i tworzyć związki o zwiększonej masie. Wzrasta wówczas lepkość tłuszczu, pogarsza się jego smak i zapach. Powstające podczas smażenia nadtlenki, wolne rodniki i produkty łączenia się różnych związków są niebywale toksyczne. Ponadto pomiędzy produktami utleniania tłuszczu a białkami dochodzi do [...]

    Odpowiedzi: 87 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-27 14:54:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] gorzkawy. - rozbratel - jest to bez dwóch zdań jeden z najlepszych kawałków mięso to jest kruche, bardzo soczyste, można przyrządzić z niego steki, ale też nadaję się do smażenia . - antrykot - kolejny wspaniały kawałek wołowiny, równie kruchy i soczysty co rozbratel. Nadaje się również na steki i pieczone mięso. - rostbef - to chyba [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-10-27 20:04:00 Szacuny postu: 4,6 (cały temat: 0)
  • [...] 64 g tłuszczy w tym 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g jednonienasyconych kwasów, 8 g wielonienasyconych. Do czego do smarowania pieczywa, do duszenia, pieczenia, smażenia; smakuje jak masło, a ma mniej od niego kalorii, cholesterolu, tłuszczów nasyconych, Mysle jednak ze zawiera sporo izomerów trans powstałych na wskutek obróbki [...]

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-20 16:35:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • OLIWA z Oliwek - płynne złoto by Qufello

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] przed podaniem potrawy na stół). OLIWA z OLIWEK - oliwa nie spełniająca parametrów Extra Virgin tylko poddana procesowi rafinowania - do wszystkich potraw, sałatek, do smażenia, gotowania. OLEJ (OLIWA) Z WYTŁOKÓW "SANSA", "POMACE" - jedynie do smażenia, gotowania, stosowana na surowo nie szkodzi, ale też i nie wspiera naszego zdrowia. * [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3065 Data: 2010-02-04 10:29:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przygotowanie do budowy masy mięśniowej by PilkaPN

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] po treningu spożywali białe odpowiedniki tych pokarmów) Źródła tłuszczy: żółtka jaj, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej lniany, siemię lniane, olej kokosowy (najlepszy do smażenia na patelni), masło (w niewielkich ilościach do kanapek) Opierając swoje dzienne menu na tych pokarmach możemy mieć pewność, że dostarczymy organizmowi nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 532 Data: 2013-09-20 22:53:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] bardzo dobrze , na układ sercowo - naczyniowy i wbrew przekonaniom , że na olejach roślinnych nie można smażyć tak oleje zawierające te kwasy(jednonienasycone) nadają się do smażenia dlaczego? Gdyż mając tylko jedno podwójne wiązania nie są podatne na utlenianie i wysoką temp. W takim stopniu jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Sam podchodzę [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-12 23:25:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Rola tłuszczy - art by szoho

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] bardzo dobrze , na układ sercowo - naczyniowy i wbrew przekonaniom , że na olejach roślinnych nie można smażyć tak oleje zawierające te kwasy(jednonienasycone) nadają się do smażenia dlaczego? Gdyż mając tylko jedno podwójne wiązania nie są podatne na utlenianie i wysoką temp. W takim stopniu jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Sam podchodzę [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-13 15:55:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak ukłądać dietę masa/redukcja

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Jednonienasycone: Oliwa z oliwek, olej arachidowy, tran, ryby Nasycone: Wystepuje głównie w tłuszczach zwierzęcych, ma przewaznie konsystencje stałą i jest doskonały do smażenia. Jego przedstawicielami są: smalec, olej kosowy, olej palmowy, tłuste miesa zwierzęce, śmietana, mleko... Nalezy pamietac z wiele z wymienionych produktów zawieraja [...]

    Odpowiedzi: 36 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-01-09 11:35:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cholesterol i trójglicerydy

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Vergine). Olej z oliwek należy dodawać do posiłków (do ciepłej zupy, ziemniaków, surówek, kasz, chleba itp.). Nie powinno się go dodawać do gorących potraw, ani używać do smażenia, bo traci on wtedy właściwości lecznicze. Olej ten można spożywać w ilości ok. trzech dużych łyżek dziennie. Na śniadanie należy często gotować sobie miskę płatków [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-22 00:59:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Morza Śródziemnego króluje oliwa z oliwek U nas z powodzeniem może być zastąpiona przez olej słonecznikowy, sojowy oraz rzepakowy. Ten ostatni przydatny jest również do smażenia. Natomiast tłuszcze zwierzęce są praktycznie nieobecne w tej diecie. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz szeregu cennych mikroelementów mogą być [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12909 Data: 2005-03-22 07:18:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kompedium zdrowia...

    Temat
    Trening w domu

    [...] Tak więc, wiemy jakie tłuszcze nam są potrzebne. Inna kwestia to technologia ich wykorzystania. Oliwy z oliwek używamy na zimno, czyli do sałatek, spaghetti, ryżu. Do smażenia używamy oleju rzepakowego. Staramy się unikać margaryn, jeśli nie mamy problemów z cholesterolem. Masło jest zdrowe dla zdrowych ludzi i w okresie dojrzewania dla [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 5350 Data: 2008-04-12 17:57:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)