koniu151 - wyprowadź mnie z błędu w takim razie. do tej pory żyłem w przekonaniu, że to właśnie olej z pestek winogron nadaje się najlepiej do smażenia... Wcześniej smażyłem na maśle klarowanym (klarowałem masło sam), jednak lenistwo ostatnio wzięło górę i kupiłem "gotowy" olej do smażenia, właśnie z pestek winogron. W takim razie, co dobre do [...]
Nieeee, soreczka, pomyłka, ja mam biedronkowy olej przelany do szklanej butli na ktorym jest napisane ze to z winogron :D Ale i tak ten z winogron wczesniej do smazenia wykorzystałem %-) Zreszta i tak malo tego uzywam do smazenia samego bo prawie teflon mam tzn pozdzierany lekko :D
Zapoznaj się z tematami: http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia http://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia http://potreningu.pl/articles/2134/--tych-tluszczow-nigdy-nie-uzywaj-do-smazenia http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Chodzi o oliwe z oliwek na podbicie tluszczy I kalorii w diecie. Otoz mam w sklepie do wyboru dwa rodzaje. Pierwsza to oliwa z oliwek do salatek I sosow, odrobine zielonkawy kolor, wodnista konsystencja, smierdzi tak ze nie da sie jej pic. Druga to oliwa z oliwek do smazenia, pieczenia I opiekania. Zoltawa w kolorze, o oleistej konsystencji, bez [...]
[...] jak chociażby długość przechowywania, brak ryzyka powstawania szkodliwych związków, zresztą poczytaj bo masz naprawdę stare wiadomości. I absolutnie nie polecam oleju do smażenia, olej należy spożywać w formie surowej do sałatek i to każdy (oliwę też). Do smażenia jest smalec. Zachwycamy się oliwą z oliwek, doceniamy olej słonecznikowy, a [...]
Maslo wciskam wszedzie gdzie wejdzie - do jajecznicy, do mieska - zapiekanek czy potrawek. Poniewaz kiedys nie mialem problemow z piciem oliwy z kielicha - nie mialbym tez klopotu ze zjedzeniem maselka, zwlaszcza dobrego, irlandzkiego lub dunskiego slonawego - ale nie ma takiej potrzeby ;) Maslo jest genialne do smazenia - tylko trzeba pamietac, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Dlaczego woda tylko niegazowana? Może pić gazowaną jeśli lubi, co do smażenia na oliwie to jak już chce smażyć to niech kupi spray do smażenia, słodzenie ok ale cukier odpada, słodzikami może
[...] tego co napisali smpa oraz lukash_g Posiłek I - Jajecznica z 2 jaj ~125g + 2 skipy chleba żytniego razowego ~70g + wkrojony do jajecznicy jeden duży pomidor ~180g - Do smażenia łyżka oliwy z oliwek ~15ml SUMA: 453kcal B 23g, T 22g, W 36g Posiłek II - 3 skipy chleba żytniego razowego - sałatka warzywna (pokrojony 1 pomidor, 1 średnia [...]
[...] tutaj głównie tłuste ryby: śledź, łosoś, szprot, sardynki, szczupak, pstrąg. Również żółtko jajka, czy wątróbka wieprzowa zawiera przyzwoite ilości PUFA. Dalej - masło, a do smażenia (obok oleju kokosowego) dobrze się sprawdza masło klarowane, chociaż "zwykłe" też jest okej, ale tylko do krótkiego smażenia. To tak bardzo ogólnikowo o tłuszczach. [...]
[...] gwałtownie oksydują i stają się szkodliwe. Czyli kujawski, który jest olejek rzepakowym, który z kolei jest źródłem tłuszczów wielonienasyconych - nie nadaje się do smażenia. Tak samo oleje słonecznikowe i prawie każdy inny olej roślinny. Nadaje się za to na zimno np. do sałatki bo jest dobrym źródłem kwasów omega. Tak dla jasności, my [...]
[...] mnie rano nie zadowoli :D Ketchup już udało mi się ograniczyć do 0. Bo robie własny. Wypijam też czasem jak mam zły dzień i dużą ochote i głód cole 0kcal żeby to zabić. Do smażenia niedługo dołączy olej koko bezsmakowy, więc nada się do pieczenia mies. Jak nie masz pomysłu na dania, warto zajrzeć do KUCHNI SFD tam znajdziesz mnóstwo przepisów. [...]
Witam Zastanawiam się nad kupnem oleju kokosowego do smażenia na nim mięsa. Jak oceniacie produkt tej firmy ? Na allegro jest 500ml za 20zł, ale w aukcji nie pisze, że nadaje się do smażenia (jest wspomniane tylko że do masaży itp.). Czy ten produkt będzie się nadawał do moich celów tj. spożywczych ? Czy lepiej dołożyć do lepszej firmy - [...]
[...] (jak to około@-wo) + cukinia, lodowa, pieczarki, dziś zakupię kalafior i pomidory ;-D Wit. C, 2x magnez, drożdże (Chudy twaróg mam stosunkowo rzadko, wykorzystuję go do smażenia placuszków, do których im tłustszy - tym gorzej. Raz próbowałam z domowym, to zrobił się żółty}:-() [...]
Rozumiem, że siłowy również jest. Zdecydowanie warto urozmaicić wysiłek i dodać HIIT. Tyle ile dodajesz do smażenia, czy gdziekolwiek dolicz. Do smażenia daje się niewielkie ilości, więc po smażeniu nic nie powinno zostać na patelni.
1. Czy jest to zdrowe, uzywasz oliwy z oliwek do smazenia jak pisalem uwazam to za sredni pomysl 2. Jak ma wpływa na BF, bo jestem na LowCarbie hmm jak kazdy posilek ktory zjadasz ww nie masz w nim wiec miescisz sie w regulach 3. Czy liczyć całość oliwy do BTW posiłku czy tylko połowe. trudno odpowiedziec na 100% raczej licz calosc ale to [...]
A co z oliwa z pestek winogron bo znam ludzi ktorzy uzywaja jej do smazenia? Z pestek winogron to prawie same tłuszcze wielonienasycone. Jeszcze mam pytanie czy ten olej warto spożywać ze względu na zawarte w pestkach winogron antyoksydanty, czy występują one w oleju. Kolega zadał takie pytanie bodajże... w 2005 roku i chciałbym zasięgnąć [...]
[...] surowa, kalarepa, sałaty, raz pekińska raz lodowa, ogórasy, papryki różnego koloru i takie tam. Przed trenem 200g pierś, ~7g oliwy z oliwek(3g poszło rzepakowego do smażenia) + 50g kasza jęczmienna(pęcznieje bardziej niż gryczana stąd w dni gdy głód mnie męczy daję jęczmienną, lepiej zapycha kichy) + kilka kiszonych własnej(tzn maminej) [...]
to nie kurtka tylko bluza %-) uzywam ja zawsze jak chodze na silke palic w piecu %-) aaaa kupiona w 2007 i nadal w stanie bdb, tylko zamek sie rozj**al %-) ale tak jak mowisz, rozmiar byl wziety ze sporym zapasem - wtedy dwoch takich by weszlo w ta bluze %-) albo dwoch i pol %-) Dzis byl trening plecow, wypiska, fotki i ogolnie relacja jutro ;-) [...]
Dżołana, do smażenia extra jest jeszcze olej kokosowy (z resztą nie tylko do smażenia ;-) ) unikaj mięs mielonych pakowanych, najczęściej poza zmielonym mięsem posiadają jeszcze extra dodatki pod postacią przeciwutleniaczy, stabilizatorów i substancji konserwujących, lepiej kupić porcję mięsa i samemu zmielić ;-)