Zna ktos moze jakies dobre patenty jak zrobic jakies miesko do ziemniakow lub ryzu bez smazenia, najlepiej gotujac? Mam male problemy z żąłądkiem i chcial bym przez jakis czas sie lżej odzywiac a 2 kąciku kulinarnym znalazlem tylko 2 patenty wiec chcial bym jeszcze jakies urozmaicenie .
[...] redukcja zbędnego tłuszczu na brzuchu oraz okolicach (nie jest zbyt dużo). Co do diety takowej nie ma, aczkolwiek zasady żywnościowe są przestrzegane (typu gotowanie zamiast smażenia, picie wody zamiast soków, ograniczenie węgli na noc itp.) Lat 23 176 cm 73 kg Mam dwa pytania, po pierwsze primo czy jest szansa na zredukowanie tłuszczu? I po [...]
[...] , tylko niestety nie mam za duzo wiedzy na ten temat staram sie czytac duzo forum , wybieram sie tez do Dietetyka.. ale mysle ze mozecie dac pare wskazówek . Czyli koniec smażenia na oleju , na czym mam upiec sobie pierś , udko , omleta ? Chleb pełnoziarnisty Okej ale z czym mogę jeść Szynka ? ser zółty ? Czy ogólnie moge sobie zjeść [...]
[...] potem dodam do dziennego bilansu jest okej? Generalnie zawsze pare kropli na tej patelni zostanie, ale w większości przyswajam go tyle ile wrzuciłem na patelnie. Czy taki olej nie tarci swoich właściwości podczas smażenia? Czy powinienem zupełnie beztłuszczowo smażyć potrawy? Często taki zabieg pozwala mi na dobicie tłuszczy, których mi brakuje.
[...] plaster (o długości 1,5cm) pomarańczy - nie waże ale max daje 15g. wiem jak ogolnie obliczyc kcal danego produktu ale mam głównie problem z plackiem , otóż smażę go (robię) na oliwie z oliwek , daje od 5 do 10 ml i go smaże. podczas smażenia ( obróbki cieplnej ) kcal się podnosi. i tu sumie moje pytanie. O ile ? o tyle ile dam tł. na patelnie ?
witam mam takie pytanko a wiec tak chodzi oto zeby mi ktos doradzil jaka patelnia bedzie najlepsza to smazenia bez tluszczu do robienia omletow itp itd z góry dzieki za odpowiedz :)
[...] potrawy można dodać do jej wartości kalorycznej tyle samo kalori. powiedzmy 70 kalorii Np. w przypadku mintaja 74 + 70 = 144 kalori ma 100 g mintaja smażonego w przypadku kurczak 100 + 70 = 170 ma 100 g po usmażeniu. Chodzi mi ile tłuszczu wnika do potrawy podczas smażenia. Czy w przypadku różnych gatunków mięs, ryb jest to ta sama ilość.
mam pytanie na temat chleba smażonego na jajku, jesli niektorzy nie wiedza jak to wyglada to opisze jak to wyglada: rozbijam 3 jajka na talerz i dokladnie mieszam, pozniej biore kromke chleba i wrzucam do tego tak aby obie strony pokryle sie jajkiem a pozniej wrzucam na patelnie z odrobina margaryny i pieke z obu stron az sie zarumieni. moje [...]
Uzywa ktos moze szybkowaru do przyrzadzania miesa? Ja mam takie ustrojstwo na kuchni ale nie opanowalem jeszcze i nie wiem czy gotowanie na parze/pod cisnieniem jest zdrowsze od zwyklego smazenia itd. Pozatym powiedzcie czy lepiej gotowac na parze, pod wysokim cisnieniem czy pod niskim cisnieniem, bo takie sa opcje w tym urzadzeniu.
Witam mam do was kilka pytan które sa dla mnie nie jasne. 1. Co to jest to biale ktore pojawia sie podczas smazenia kurczaka smaze na smalcu (pokazane na zdjeciu) Ktos wytlumaczy mi co to jest i dlaczego sie pojawia? 2. Czy mozna smażyć na pergaminie? 3. Jezeli smaze kurczaka to traci jakas cześć bialka które zawiera? Jesli tak to ile i jak [...]
Witam Zakładając, że łyżka oleju ma 14g... to jak np. 3 duże łyżki wleję, to mam liczyć 42g oleju i automatycznie 42g tłuszczu? Czy może olej roślinny podczas smażenia np. traci tłuszczu trochę i inaczej się to liczy? W ten sposób to odrobina oleju i sporo tłuszczu do diety mi się dodaje... Zmieniony przez - MarcinZzzz w dniu 2008-08-25 15:49:59
[...] glikogenu u normalnego, niezbyt aktywnego człowieka (wiem, że u aktywnego wątroba 100 g, a mięśnie 400 g). 2. Mam dostęp do łoju cielęcego w bardzo korzystnej cenie. Jak myślicie nadaje się do dłuższego smażenia zamiast smalcu (wychodzi taniej) ? 3. Tak z ciekawości: czy na maśle orzechowym można smażyć (coś czuję, że nie, ale wolę się upewnić).
[...] prosta i powtarzalna. Czy można codziennie jeść te same posiłki? Nie mam czasu na gotowanie i chciałbym hurtem przygotowywać dania na kilka dni. Jak najprostsze składniki, jak najmniej smażenia, gotowania, etc. Potem do pudełek i mieć spokój... Najlepszy byłby jakiś catering, ale one są drogie, a ja chciałbym zrobić coś podobnego. Da się?
[...] produktami jakimi są jajka i pierś z kurczaka. I tutaj szukam alternatyw ciekawych (jajka-śniadanie, tu pojawia się problem)? Kurczaka zastąpiłem karkówką x2 w tygodniu,mielonym x1,rybą x1,indykiem x2 (podobno indyk też nie wskazany?). I poszukuje jakiegoś zasobu białka poch zwięrzęcego do pieczenia lub smażenia coś drobiowo-indykowo zbliżone?
Znalazłem na forum pare przepisów na nalesniki wysokobiałkowe w jednym z nich pisze zeby do ciasta z którego sie je robi dodac porcje odzywki białkowej. Pytanie jest czy odzywka białkowa w trakcie smazenia nie traci swoich wartosci odrzywczych
Witam zamierzam zrobić pierwszą redukcję i ułożyłem taką dietę i chciałbym sie dowiedzieć czy jest dobra.Nie przepadam za rybami więc nie dodałem ich do diety ale zjem je przynajmniej raz w tygodniu i dodam suplementację omega3.Ten smalec w diecie to jest ten który wchłonie się podczas smażenia. /SFD/2017/4/17/39ca5b5400514fe08422232ce66a8c5f.jpg
Witam, orientuje się ktoś ile mniej więcej wchłonie się oleju do 100g piersi z kurczaka podczas smażenia na patelni? Oczywiście pierś była w panierce i została wrzucona do rozgrzanego oleju, a następnie odsączona papierem. Jestem na redukcji i nie daje mi to spokoju ile wliczyc oleju, a dziewczyna chciała kotlety, więc nie miałem wyboru :/
[...] najlepiej smażyć pierś z kurczaka,jajka żeby było jak najzdrowiej? Wcześniej smażyłem na smalcu, ale teraz poczytałem że na oliwie z oliwek też jest dobra opcja. Czy tłuszcz ze smażenia traci dużo na składnikach odżywczych? Tak samo bilansując dietę powiedzmy że do patelni wleje 20ml oliwi, to tyle wliczać w diecie i tyle samo z niej tłuszczy?
Czesc mam pare pytan odnosnie smazenia. Wiem, ze to jest ostatnia opcja jaka powinnismy stosowac. Ale jezeli sa takie specjalne patelnio-garnki, do ktorych nie dodajemy NIC tluszczu i na tym smazymy piers z kurczaka przykladowo to czy ona sie rozni czyms od np kurczaka na parze (ktory jest uznawany za najdrozwszy chyba tak? ) ? pozdr