Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
[...] (współczynnika wymiany gazowej) = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących [...]
[...] przybrania na wadze, Czy alkohol zwiększa łaknienie? Jedne dane mówią, iż tak, drugie, że niekoniecznie. Do tej pory nie udowodniono, by alkohol jednoznacznie zwiększał apetyt. Nie powiązano oddziaływania etanolu na neuropeptyd Y, grelinę, GIP (glukozozależny peptyd insulinotropowy) czy cholecystokininę. Calissendorf i wsp. stwierdzili, że [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] tłuszczowej (np. „boczki”, „oponka”). Zaburzeniu w produkcji inkretyn lub oporność na nie (zwiększają efekty działania insuliny przykłady: GLP1-1; GIP; Ponadto GLP-1 hamuje apetyt.). Zaburzonej gospodarce glukagonu (komórki alfa w trzustce; jedna z teorii przypisuje kluczowe znaczenie w cukrzycy glukagonowi, nie insulinie). Zaburzonej pracy [...]
[...] pomaga ona w jego przyswajaniu. Ketony egzogenne – mogą przyspieszyć osiągnięcie ketozy na początku diety ketogenicznej. Niektórzy naukowcy uważają, że mogą one także tłumić apetyt, sprawiając, że utrata wagi staje się prostsza. Najczęściej zadawane pytania Jak monitorować spożycie węglowodanów? Najlepszą metodą jest prowadzenie notatek zjadanych [...]
[...] to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło najbardziej, szczególnie jeśli towarzyszyła mu niewielka podaż białka (np. 14% [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] ponieważ hamuje łaknienie i zapewnia uczucie sytości na długo. Jeżeli więc wciąż męczy Cię głód, trudno o skuteczne pozbycie się nadprogramowej tkanki tłuszczowej, bo apetyt zmusza Cię do podwyższania bilansu kalorycznego, podczas gdy Twoim celem jest uzyskanie jego ujemnej wartości. O ile budowanie masy przy wsparciu protein jest tematem [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje białek wpływają na odczuwanie sytości po ich spożyciu. Wart zaznaczenia jest również fakt, iż nie tylko zmniejszają nasz apetyt, ale również oddziałują na regulację glikemii poprzez wpływ na wyrzuty insuliny. (działanie korzystne w kontekście procesu odchudzania)
Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]
[...] może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów skutecznie może utrudnić starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne. [...]
[...] sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. Jeśli nałożysz [...]
[...] dniach, kiedy to zachodzi regeneracja tkanek. Niektóre sporty jednak mogą bardziej niż inne oddziaływać z nerwowymi systemami kontroli poboru pokarmu. Czy woda wzmaga apetyt? Zespół badaczy, który zweryfikował wpływ sportów wodnych na apetyt, doszedł do wniosków, że powszechna, anegdotyczna opinia dotycząca tego, że „woda wyciąga” może być [...]
Wiele osób, które straciły bardzo dużo nadmiarowych kilogramów, miewa spore trudności z utrzymaniem nowej masy ciała. Takie zjawisko identyfikujemy zwykle z pojęciem efektu jo-jo. Podsumowanie Proces redukcji oraz późniejsze etapy stabilizacji to długotrwałe procesy, podczas których pacjent powinien być pod nadzorem specjalistów, którzy będą [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
Nadmierny apetyt na określone produkty może być wynikiem niedoborów, z jakimi zmaga się nasz organizm. Nieodpowiedni styl życia, brak różnorodnej i bogatej w substancje odżywcze diety może doprowadzić do braków witamin, minerałów czy innych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zachcianki mogą być jednym z sygnałów, że coś [...]
[...] orzeszków itp. Zwróciłeś uwagę, że gdy zaczynasz chrupać, to ciężko ci przestać? To nie przypadek.Badania naukowe pokazują, że produkty bogate w sól mogą stymulować twój apetyt i przez to zjadasz dużo więcej. Teraz już wiesz z czego wynika to, że tak łatwo ci przychodzi zjedzenie całej paczki chipsów. Słone jedzenie i tłuszcz, a przejadanie [...]