500g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja miałem zwykłą niestety)
2 jajka
10g cukru
ok 200ml mleka
w zależności od konsystencji dolewamy ± 100ml wody
słodzik - ja dałem 8tabsów
nadzienie:
200g twarogu
100g odżywki białkowej
Drożdże rozcieramy z cukrem,, słodzikiem, wodą i mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy 1 jajko, 500g mąki po czym wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i odkładamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie mieszamy w osobnym naczyniu twaróg z odżywką białkową - to będzie nasze nadzienie. Po godzinie ciasto wałkujemy na stolnicy w kształt koła i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy nadzienie i zwijamy w kształt rogalika. Bierzemy drugie jajko, rozbijamy w szklance po czym dokładnie smarujemy każdego rogalika, w tym momencie możemy posypać nasze rogale sezamem, makiem itp. Wkładamy do piekarnika a ok. 15-20minut, najlepiej smakują jeszcze ciepłe Proporcje białka, twarogu itp mogą być różne jednak wartości odżywcze jednego dużego rogalika są takie:
33g węgli 18 białka 4g tłuszczu
Składniki, które będą nam potrzebne do przyrządzenia koktajlu bananowo-kokosowego
1 średniej wielkości dojrzały banan
20g wiórek kokosowych
50g odżywki białkowej
200ml mleka
200ml wody Tutaj nie ma co za dużo opisywać, jednak taki koktajl to świetne połączenie z rogalikami. Banana kroimy w drobne plasterki, po czym wrzucamy go razem z resztą składników do blendera. Cieszymy się smakiem napoju Wartości odżywcze w 200ml (jedna szklanka)
21g węgli 21g białka 13 tłuszczu