Witam ,glikogen jest to glukoza zmagazynowana w mięśniach oraz w wątrobie, potem jest podział na glikogen mięśniowy i wątrobowy. Zapasy te są wykorzystywane podczas ćwiczeń zarówno siłowych( marginalnie ), jak i aerobowych o średniej lub dużej intensywności. W początkowej fazie treningu energia do pracy pokrywana jest z glikogenu mięśniowego [...]
Witam , proponuje wykonać : Hormony Estradiol Prolaktyna Testosteron Lh (hormon luteinizujqcy) FSH (hormon folikulotropowy) TSH (Hormon tyreotropowy) Jeżeli masz problemy z tarczycą to należy również zbadać T3 oraz T4. Morfologia pełna z rozmazem Badanie biochemiczne krwi: Glukoza -jeżeli jest podwyższona, podczas cyklu poziom będzie [...]
[...] powinno zawierać białko serwatki, które zapewnia co najmniej 3 g leucyny na porcję. Kombinacja szybko działającego źródła węglowodanów, takich jak maltodekstryna lub glukoza, powinna być spożywana ze źródłem białka, ponieważ leucyna nie może modulować syntezy białka tak skutecznie bez obecności insuliny. Taki suplement po treningu byłby [...]
Tutaj masz kompletny zestaw badań . Hormony Estradiol Prolaktyna Testosteron Lh (hormon luteinizujqcy) FSH (hormon folikulotropowy) TSH (Hormon tyreotropowy) Jeżeli masz problemy z tarczycą, to należy również zbadać T3 oraz T4. Morfologia pełna Badanie biochemiczne krwi: Glukoza -jeżeli jest podwyższona, podczas cyklu poziom będzie większy [...]
Witam Proponuje wykonać badania : Hormony Estradiol Prolaktyna Testosteron Lh (hormon luteinizujacy) FSH (hormon folikulotropowy) TSH (Hormon tyreotropowy) Jeżeli masz problemy z tarczyca, to należy również zbadać T3 oraz T4. Morfologia pełna z rozmazem Badanie biochemiczne krwi: Glukoza -jeżeli jest podwyższona, podczas cyklu poziom [...]
[...] produkty mleczne. Duża obecność aminokwasów glukogennych służy produkcji glukozy. Z kwasu mlekowego obecnego w kwaśnym mleku, kefirze, jogurcie, kwaśnej śmietanie POWSTAJE glukoza. Laktoza obecna w mleku, słodkiej śmietanie to cukier. Wiemy jaka jest tolerancja cukru u cukrzyków. Mają jej za dużo. Wapń obecny w produktach mlecznych powoduje [...]
[...] gotowane, lepiej gotowane niż smażone) 2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa) 3. unikać węglowodanów prostych (cukier, glukoza, fruktoza czyli wszystko co słodkie) 4. zapewnić wystarczającą ilość tłuszczu, częsty błąd to eliminacja tłuszczów 5. starać się zastępować tłuszcze zwierzęce (tłuste [...]
[...] jest znacznie ograniczone - ma miejsce ale jest 'spolwolnione' - co pokazuja z reszta badania - ze fuktoza w obecnosci odbudowuje gl.miesniowy ale znacznie wolniej niz sama glukoza. Sama glukoza lepsza od samej fruktozy (o jakies 100%) ale jesli jest glukoza vs. mix glukoza + fruktoza to nadal sama glukoza jest lepsza ale juz nie tak bardzo co [...]
[...] ma w stosunku do glukozy. jesli spozyjesz tylko fruktoze - nie bedzie problemu. jesli do tego 'zbiornik bedzie pusty' tym bradziej ale gdy spozyjesz fruktoze razem z glukoza to w miesniach metabolizm fruktozy zostaje zmniejszony/zatrzymany na rzecz glukozy! jesli by porownanc szybkosc uzupelniania glikogenu sama fruktoza vs. sama [...]
[...] miodzie. Chemicznie są to bezbarwne kryształy o temperaturze topnienia około 100°C, o słodkim smaku i dobrze rozpuszczalne w wodzie. Wchodzi w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza). W wyniku fermentacji ulega przemianie do alkoholu etylowego (etanolu). Stosowany jest w lecznictwie jako środek konserwujący. Fruktoza jest znacznie [...]
[...] pobudza tak wydzielania śliny bo ślina (jej enzymy) ma za zadanie rozkładać cukry złożone do prostszych a fruktozą zajmuje się wątroba głównie, do insuliny ma się to tak że glukoza i fruktoza mają podobną budowę więc pobudzają te same receptory i tak samo "reagują" na insuline i choć wiele różnic między nimi to w tych sprawach [...]
[...] by bylo napisac krocej ale traci to sens! z reszta wydaje mi sie ze nie jest to napisane niezrozumiale?! jest kilka podpunktow: -stray glikogenu podczas treningu -timing -glukoza vs. waxy maize vs. vitargo -glukoza vs. fruktoza -weglowodany vs. weglowodany + bialko -duze ilosci weglowodanów vs. srednio duze ilosci weglowodanów + male ilosci [...]
[...] pół. Teoretycznie wiec nie powinno być różnicy pomiędzy tymi zwykłym syropem cukrowym a tym glukozowo - fruktozowym. A praktycznie różnica jest spora. W naturze i fruktoza i glukoza wystepują we wszystkich owocach. Sacharoza w np burakach cukrowych i trzcinie. Najbardziej znana miesznka f-g to miód (po ok 38% jednego i drugiego) Niestety to co [...]
Szczerze mówiąc jest to mało czytelnie napisane Nic z tego cytatu nie kumam, oprócz tego, że fruktoza podnosi poziom insy jak każdy inny cukier Ale dlaczego jest gorsza niż glukoza, tego już nie napisano. Więc dopisałem sam
[...] sie na nia (insuline) jedyne rozwiazanie jakie mi przychodzi do glowy to takie, ze fruktoza co prawda sama nie podnosi (mocno) poziomu cukru we krwi, ale za to robi to glukoza, w ktora watroba fruktoze przeksztalci. zastanawia mnie tylko czemu autor o tym nie napisal. no i pytanie jeszcze czy watroba tak szybko przeksztalca fruktoze w [...]
Wplywa w tylko taki soposob ze wytwarza insuline ,a kazde wytworzenie powoduje oslabienie receptorow trzustki (jakies tam nie miezalne ale zawsze) bol jest taki nie wazne jaki ww zjiesz to i tak organizm dostanie glukoze,nie wazne ile bialka i tak 58% to bedzie glukoza
[...] która przecież jest niezbędnym składnikiem krążącym we krwi człowieka. Poza tym należy pamiętać, że mózg i krwinki czerwone nie mogą czerpać energii z innego źródła niż glukoza dlatego szczególnie zalecałbym ostrożność osobom młodym- uczącym się. Wg WHO najniższy dopuszczalny poziom spożycia WW wynosi 50g/dzień. Zaleca się jednak nie [...]
[...] się tylko poziom glukozy, więc nie oznacza to, że nie podnosimy sobie poziomu fruktozy, czy galaktozy, która jest drugą częścią laktozy. Wszystkie te cukry są tak złe jak glukoza, albo nawet gorsze. Nie można sugerować się poziomem cukru we krwi, bo to tylko poziom glukozy, nie mierzy się poziomu fruktozy ani galaktozy, ale one wszystkie są [...]