SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Insulina i jej wpływ na metabolizm

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 64388

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
Zaciekawila mnie jedna kwestia, prosze zwrocic uwage na fragmenty w nawiasach kwadratowych (ktore ja do tekstu wstawilem):

"Może to być [fruktoza, która nie podniesie specjalnie poziomu glukozy we krwi], ale jest od niej jeszcze gorsza." Kiedy robi się badania poziomu cukru we krwi, mierzy się tylko poziom glukozy, więc nie oznacza to, że nie podnosimy sobie poziomu fruktozy, czy galaktozy, która jest drugą częścią laktozy.

Wszystkie te cukry są tak złe jak glukoza, albo nawet gorsze. Nie można sugerować się poziomem cukru we krwi, bo to tylko poziom glukozy, nie mierzy się poziomu fruktozy ani galaktozy, ale one wszystkie są szkodliwe. Dlaczego są szkodliwe? Po pierwsze, wiemy, że powodują wydzielanie insuliny, a za każdym razem, gdy wystawiamy się na działanie insuliny, to jakbyśmy chodzili po tym zaśmierdłym pokoju i uodparniamy się na nią.

Więc za każdym razem, kiedy [mamy nagły wzrost poziomu cukru i wyrzut insuliny], organizm staje się coraz bardziej na nią odporny i zaczynają się te wszystkie problemy, o których mówiliśmy. "

Jak wiec jest z ta fruktoza - powoduje ona w koncu wyrzut insuliny czy nie? Znajacych sie na temacie prosze o opinie.

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-09 12:04:06

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
e-lite Moderator
Ekspert
Szacuny 3612 Napisanych postów 36540 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 260908
przeciez masz odpowiedz, hehe

"Nie można sugerować się poziomem cukru we krwi, bo to tylko poziom glukozy, nie mierzy się poziomu fruktozy ani galaktozy, ale one wszystkie są szkodliwe. Dlaczego są szkodliwe? Po pierwsze, wiemy, że powodują wydzielanie insuliny, a za każdym razem, gdy wystawiamy się na działanie insuliny, to jakbyśmy chodzili po tym zaśmierdłym pokoju i uodparniamy się na nią."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
czyli co - fruktoza nie podnosi specjalnie poziomu cukru, ale powoduje duzy wyrzut insuliny??

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-09 12:36:20

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
e-lite Moderator
Ekspert
Szacuny 3612 Napisanych postów 36540 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 260908
tak, a dlaczego tak jest to domniemam, ze fruktoza w calosci idzie do watroby a dokladniej uzupelnia jej glikogen, przez co raczej nie wlooczy sie po krwiobiegu i glukometr jej nie namierzy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
hmm, myslalem ze TYLKO podwyzszony poziom cukru we krwi powoduje wyrzut insuliny...

zapomnialem wczesniej dodac to slowo E-lite, ustosunkujesz sie?

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-09 17:15:19

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
czy ktos z ekspertow jest w stanie wyjasnic ta kwestie? tj. jak to mozliwe ze fruktoza nie podnoszac za bardzo poziomu cukru we krwi powoduje podniesienie poziomu insuliny? bylbym wdzieczny za odpowiedz. pozdrawiam!

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649


Wzór fruktozyFruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc), jest to monosacharyd (cukier prosty) występujący w owocach i miodzie.

Chemicznie są to bezbarwne kryształy o temperaturze topnienia około 100°C, o słodkim smaku i dobrze rozpuszczalne w wodzie.

Wchodzi w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza).

W wyniku fermentacji ulega przemianie do alkoholu etylowego (etanolu). Stosowany jest w lecznictwie jako środek konserwujący.

Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie cholesterolu. W wątrobie fruktoza zostaje przetworzona w glukozę i w tej postaci wykorzystywana jest przez organizm. W spermie fruktoza spełnia rolę materiału energetycznego plemników.

Przestarzała nazwa fruktozy to lewuloza.

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
e-lite Moderator
Ekspert
Szacuny 3612 Napisanych postów 36540 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 260908
fruktoza ma IG 20 stad tak nieznaczne podnoszenie cukru.. moze to byc odpowiedzia na Twoje pytanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
A jeżeli chodzi o Twoje pytanie: fruktoza podnosi poziom cukru we krwi (nieznacznie - ma niskie IG), ale jest odporna na działanie enzymów zamieniających cukier w energię, dlatego jest przerabiana od razu na tłuszcz.

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
e-lite Moderator
Ekspert
Szacuny 3612 Napisanych postów 36540 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 260908
a dokladnie trojglicerydy..
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kolej na mnie :)

Następny temat

sezonowi sportowcy

WHEY premium