SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

makrela

  • [...] chorobami sercowo-naczyniowymi itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła dobrych tłuszczów również zawarte w DASH to: oliwa z oliwek, awokado, orzechy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2717 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4591 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 666 Data: 2023-09-14 18:58:36
  • Czy warto jeść tłuste ryby? Wpływ tłustych ryb na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7090 Data: 2020-02-27 17:08:44
  • [...] przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3987 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7902 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zaburzeń zdrowotnych. Z czego warto korzystać podczas diety ketogenicznej? Źródła tłuszczy: olej kokosowy tłuszcze MCT olej lniany wysokolinolenowy ryby, np.: śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z kurczaka, schab, polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia jaja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14954 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ziemne, nasiona. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Zawartość kwasu linolowego (w 100 g): olej krokoszowy 75,5 g olej z pestek winogron 68,49 g olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1383 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • [...] Produkty bogate w żelazo to: mięso (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) ryby (sardynka, łosoś, makrela, dorsz, tuńczyk, pikling, śledź) jaja (najbardziej żółtko, jaja pod każdą postacią) produkty zbożowe (chleb żytni razowy, pełnoziarnisty, pumpernikiel, graham, płatki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10610 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] Źródła pokarmowe W formie naturalnej witamina D3 występuje w droższych, jak i źródłach roślinnych pod postacią ergokalcyferolu. Natomiast takie produkty, jak: łosoś, dorsz, makrela, śledź, sardynki oraz tran, będą zawierały formę cholekalcyferolu. Ważnymi źródłami są również ser, żółtko jaja, ser i niektóre grzyby. Dodatkowo w sklepach powoli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8955 Data: 2019-01-01 13:34:00
  • Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną.  Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2771 Data: 2021-06-03 06:38:55
  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9578 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • [...] bułki grahamki, pieczywo tostowe, ryż brązowy, warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa (dynie, pomidory, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6840 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7445 Data: 2018-03-02 11:01:03
  • Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9080 Data: 2021-03-22 11:43:12
  • Co jeść, gdy bolą mięśnie? Co jeść na zakwasy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16357 Data: 2018-12-02 09:57:23
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13474 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1987 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2327 Data: 2021-04-17 12:58:49