Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
[...] osłabia kości, gdyż hamuje wchłanianie wapnia – może wywołać potencjalne złamania kości. Kortyzol działa pośrednio na kości, blokując wchłanianie wapnia, co zmniejsza wzrost komórek kostnych. Po piąte: wskutek działania kortyzolu wzrasta ciśnienie tętnicze, co oznacza ryzyko sercowo-naczyniowe i uszkodzenia nerek. Po szóste: kortyzol [...]
Oporność na insulinę może rosnąć przy nieaktywności fizycznej, stosowaniu sterydów, hormonu wzrostu, stosowaniu niewłaściwej diety, utrzymywaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej (indukuje stan zapalny). Specyficznymi warunkami, w których rośnie oporność insulinowa, jest okres okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do [...]
[...] będzie mniejsza u kobiet niż u mężczyzn i że możliwa różnica między płciami w redukcji glikogenu byłaby wyższa we włóknach typu II niż we włóknach typu I. Wyniki: wysiłkowy wzrost stężenia mleczanu we krwi był o 22% mniejszy u kobiet niż u mężczyzn (kobiety nie dały rady pracować z odpowiednią intensywnością) szczytowa moc była 27% niższa, a [...]
[...] prostego uda i mięśnia obszernego bocznego. Podsumowanie badania Protokoły MF i NMF przeprowadzone z tą samą całkowitą liczbą powtórzeń przyniosły podobne efekty tj. wzrost mięśni i aktywację nerwowo-mięśniową. Niemniej jednak trening bez stosowania upadku mięśniowego może być bardziej odpowiednią strategią w celu zwiększenia hipertrofii [...]
Życie jest pełne stresu. Nie ma tak naprawdę dnia, żebyśmy nie byli narażeni na jakąś nieprzyjemną sytuację, nadmiar obowiązków, pośpiech, sprzeczkę, zdenerwowanie i wiele innych. Jest naprawdę wiele czynników zwiększających poziom stresu, a ten z kolei sprawia, że czujemy się wyczerpani i przytłoczeni. Niezależnie od tego, czy jesteś [...]
[...] produktów zwierzęcych i stanowi u nich podstawę diety. Wartość biologiczna Przyglądając się takim parametrom, jak wartość biologiczna czy działanie ukierunkowane na wzrost tkanek mięśniowych, nie jest już tak kolorowo, jakby się wydawało. Jednak łatwo da się to nadrobić. Porównując wartość biologiczną białka serwatkowego, która osiąga [...]
Szybkie tempo życia, stres, praca zawodowa, nadmiar obowiązków sprawiają, że wymaga się od nas wydajności. Jednak człowiek nie jest maszyną i, gdy przekroczymy pewną granicę obciążenia emocjonalnego, nasz układ nerwowy zaczyna płatać nam figle, co przekłada się na gorsze libido i obniżenie jakości życia erotycznego. Jak je łączyć? Produkty można [...]
[...] budowania muskulatury. Główne związki, które wchodzą w skład BCAA to: leucyna, która działa na nasze mięśnie antykatabolicznie, chroniąc je, ponadto wpływa również na wzrost hormonu wzrostu, a także zwiększa wrażliwość naszego organizmu na insulinę, izoleucyna, która również zabezpiecza nasze mięśnie przed ich rozpadem, bierze także udział [...]
[...] pełnoziarnistego chleba, względem pomiarów antropometrycznych, przyrost masy ciała (> 2 kg) i uzyskanie obwodu talii (> 2 cm) w trakcie obserwacji nie wiązało się ze wzrostem spożycia chleba, jednak uczestnicy z najwyższego kwartyla zmian w spożyciu białego chleba, mieli 33% mniejszą szansę na redukcję masy ciała i 36% mniejszą szansę na [...]
[...] doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może zakłócać wzrost mięśni (co jest bezpośrednio związane ze zbyt szybkim likwidowaniem stanu zapalnego). W jednym badaniu grupa rowerzystów siedziała w zimnej wodzie przez 10 minut po [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] odpowiednio 2 i 3 miejsce a dzieliły je jedynie 2 punkty różnicy. A zaraz za nimi uplasowała się Darya Sitdzikava. Być może teraz też wystąpi w tej kategorii, jeśli jej wzrost zostanie pomierzony powyżej 169 cm (w Santa Susanna miała 170,7 cm). Holmanova, Nejman, Nowacka, Kostańska to poziom finału imprez międzynarodowych w Europie i zapewne [...]
[...] przed posiłkiem 127 g soku, odnotowano spadek średnio o 1.9 ± 1.9 kg beztłuszczowej masy ciała, w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g wody, odnotowano wzrost średnio o 0.3 ± 2.4 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie Zarówno podawanie grejpfruta, jak i soku 3 x dziennie przed posiłkami, nie jest takim znowu [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Dobre jedzenie, prezenty i spędzanie czasu z naszymi bliskimi - to tylko kilka elementów, które sprawiają, że Święta Bożego Narodzenia są dla wielu z nas najwspanialszą porą roku. Nie jest to jednak czas pozbawiony stresu. Baw się dobrze Gdy ubierasz choinkę czy podczas pieczenia pierniczków, nie myśl o tym, co zostało Ci jeszcze na liście rzeczy [...]
[...] przebiegasz jednorazowo ponad 20 km czy nawet 40 km. Kluczem jest umiar Ludzie nie znają umiaru, ten sam problem dotyczy kulturystyki. Jeśli przeciętny, mający 1,8 m wzrostu mężczyzna, rozbuduje swoją masę do 90 kg, to pewnie nic się nie stanie, organizm może tolerować próg nawet 110-115 kg (mogą się tu jednak pojawiać pierwsze problemy [...]
[...] Bardzo dobrym pomysłem jest korzystanie z e suplementów na stawy. Każdy z nas dba odpowiednio o mięśnie. Stosujemy odżywki białkowe i kreatynę, aby wspomóc ich regenerację i wzrost. Taka sama tendencja powinna utrzymywać się w stosunku do stawów. Stawy, podobnie jak mięśnie, również ulegają mikrouszkodzeniom podczas treningu. Warto korzystać ze [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]