Czasem spotykam osoby, które deklarują, iż nie reagują na dietę oraz trening. Są też przedstawiciele drugiej strony skali. Tamci z kolei upierają się, że szkodliwe dla zdrowia produkty nie mają wpływu na ich sylwetki, samopoczucie i funkcjonowanie. W rzeczywistości, to iż pozornie nie szkodzi Ci regularna konsumpcja słodyczy czy solonych przekąsek [...]
[...] jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz minerałów, gdyż nie da się tego jednoznacznie określić. Wiele zależy pewnie od naturalnego pochodzenia produktu, jakości jagód czy nawet pogody w [...]
[...] content in men and women,” Journal of Strength and Conditioning Research, vol. 22, no. 4, pp. 1136–1146, 2008. View at: Google Scholar U. Proske and D. L. Morgan „Muscle damage from eccentric exercise: mechanism,mechanical signs, adaptation and clinical applications” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1469-7793.2001.00333.x
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] ryzyko raka płuc. Aktualni palacze są narażeni na 7,5-krotnie większe (1-14 papierosów) do 25-krotnie większe (>25 papierosów) ryzyko raka płuc, w zależności od tego, ile papierosów palą codziennie. Czy palenie tytoniu ma wpływ na stężenie lipidów i cukru we krwi? Stężenie triglicerydów (TG), cholesterolu (CH), lipidów całkowitych (LP), [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Wykorzystanie produktów węglowodanowo-białkowych jest dość powszechną strategią wsparcia diety. Jest to opcja, która pozwala nam dość łatwo dostarczyć wysokiej ilości kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. [...]
[...] zależności od braków w diecie białko stosujemy 2-3 razy dziennie po 30-40 g na porcję, pamiętając aby jedna z nich znajdowała się po wysiłku. Jakie suplementy na rzeźbę? O ile budowanie masy mięśniowej jest powiązane z wykorzystaniem suplementów działających anabolicznie, o tyle podczas redukcji opieramy się na suplementach, które mają za [...]
[...] czy trójbojem siłowym nie ma sensu utrzymywanie zbyt niskiego poziomu tkanki tłuszczowej w ustroju. Wcale nie musi to sprzyjać wynikom sportowym, bo dyscypliny bazujące na sile nie mają wiele wspólnego z kulturystyką. Stosuje się tam podobne narzędzia, ale używa się ich w zupełnie inny sposób. Tak samo dla kulturysty niekorzystne jest bicie [...]
[...] Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis przypadku” https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12078/9956 Aritz Urdampilleta, Saioa Gómez-Zorita „Hydration and chemical ingredients in sport drinks: food safety in the European [...]
[...] wygląd skóry oraz chronić przed chorobami serca i cukrzycą typu 2. Obecne podania częściej mówią o właściwościach ekstraktu z dzikiej róży, dlatego ciężko oszacować, ile trzeba by było jej pić, żeby dała nam powyższe korzyści. Niemniej jest to pyszny napój, który śmiało możemy dodać do naszej diety. Źródła: [...]
[...] trzeba zapytać: dla kogo? Na siłowniach mogą trenować tysiące osób, które są narażone na zwiększenie ryzyka śmierci, w tym nagłej. Ile z nich wydaje pieniądze na badania, a ile woli kupić tabletki „metki”? Czy sterydy są bezpieczne, czy może wyjątkowo groźne? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Biorąc pod uwagę współczesną, zastraszającą skalę [...]
W XXI wieku problemem jest często nadmiar, nie do końca sprawdzonych informacji. W artykule odniosę się do najczęściej powielanych pytań dotyczących planu treningowego. Należy zachować ostrożność, korzystając z internetowych źródeł wiedzy, nigdy nie wiesz, czy autor dobrze zna temat, czy może improwizuje, czerpiąc przypadkowe fragmenty rozmaitych [...]
Jeden z najsilniej zakorzenionych mitów treningowych dotyczy przerostu masy mięśniowej ud. Kobiety obawiają się, że zaczną wyglądać jak wyczynowe, elitarne kulturystki. Dlatego odrzucają najlepsze ćwiczenia ogólnorozwojowe, przysiady tylne, przednie i Zerchera, przysiady w wariancie goblet (z większym ciężarem), krzywym okiem patrzą na ciężkie [...]
[...] przejadaj się przy każdym posiłku. Dzieląc spożycie kalorii na kilka małych posiłków dziennie, nie przeciążysz układu trawiennego ani nie odłożysz niechcianego tłuszczu, o ile kalorie nie przekroczą progu rentowności kalorycznej. Mniejsze posiłki mają również mniejszy wpływ na uwalnianie insuliny, a jak wiadomo, insulina jest silnym hormonem i [...]
[...] I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, zawierają sporo emulgatorów i zbędnych dodatków. A ich [...]
[...] nowotworów i chorób serca nie wzięły się znikąd. Referencje: http://www.subway.com/en-us/menunutrition/nutrition/realchicken http://ec.europa.eu/health//sites/health/files/files/eudralex/vol-5/reg_2010_37/reg_2010_37_en.pdf K.Humalda “Concordance of dietary sodium intake and concomitant phosphate load: Implications for sodium [...]