Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Mimo upływu lat ludzie nadal podążają za modą, w niektórych przypadkach może być to groźne dla życia. Tak stało się z robieniem fotografii zwanych selfie, często w różnych niebezpiecznych okolicznościach. Co roku słyszy się o młodych ludziach, którzy spadli z budynku, utopili się lub stracili życie w inny efektowny sposób, bo „chcieli mieć to [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
[...] ciężarów odnotowuje się tylko u osób stosunkowo młodych. Zresztą o wiele większy spadek osiągów z wiekiem odnotowano w podnoszeniu ciężarów, niż np. w trójboju siłowym (gdzie szybkość nie gra aż takiej roli). W podnoszeniu ciężarów odnotowuje się spadek osiągów o 1.0-1.5% rocznie. Te zmiany dotyczą nie tylko kulturystyki, ale nawet zdolności [...]
[...] naukowców wywołuje cukrzycę, choroby serca i inne problemy zdrowotne. Na szczęście praktyka niekoniecznie potwierdza teorie wywodzące się z lat 60. i 70. XX wieku, gdzie cholesterol, tłuszcze nasycone, stały się głównym wrogiem zdrowia. Referencje: Lachlan Mitchell,1,* Daniel Hackett,1 Janelle Gifford,1 Frederico Estermann,1 and Helen [...]
[...] przetworzonych. Brazylijscy naukowcy wywnioskowali, iż badani, którzy przestrzegali „diety paleo”, stracili średnio 3,52 kilograma więcej, niż badani w grupach kontrolnych, gdzie stosowano inne rodzaje diet (np. śródziemnomorską, nordycką itd.). „Diety paleo” zawierały ryby, chude mięso, jaja, warzywa, owoce i orzechy z wyłączeniem zbóż, [...]
[...] nóg, powrót do przysiadu, wyskok w górę; 20 sekund pracy Parametry treningu: Między ćwiczeniami stosujesz 10-sekundowe przerwy ciężar roboczy – wykonywałem na 60-70 kg gdzie to możliwe, nie odkładasz ciężaru, tylko czekasz 10 sekund (np. po wyciskaniu żołnierskim ciężar ląduje na karku lub na klatce piersiowej i jesteś gotów do przysiadów) [...]
[...] się okazało, iż trzy serie uginań i prostowań ramion (po 12-15 powtórzeń) to ogromnie dużo. Podsumowanie Jeśli potrzebujesz nadmiernej objętości treningowej, to znaczy, że gdzieś popełniasz mniejsze lub większe błędy. W takim wypadku polecam trening z osobą mającą kilkunastoletni staż przemyślanego treningu. Trzeźwy osąd z boku może wyjaśnić [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] po treningu oporowym: 36 g proteiny serwatkowej (izolatu), jak i prawie 50 g proteiny ryżowej (RPI). Czy można wysycić ustrój aminokwasami? Tak. Istnieje graniczny próg, gdzie dalsze podawanie białka nie ma już większego znaczenia. Synteza białek mięśniowych może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, a dodatkowe porcje [...]
[...] czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem, czy też odwrotnie). W końcu, wrażliwość insulinową poprawia dieta o charakterze przerywanego postu, gdzie mamy np. 6-h okno żywieniowe + 18 h postu. Sprawdzić może się też rotacyjne ograniczanie podaży węglowodanów w dni nietreningowe. Referencje: Dariusz Szukała „Znaczenie [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
[...] yotube.com. Phil Heath na siłownię zapisał się w 2002 roku i ważył wtedy 83 kg. Trzy lata później wystartował w zawodach Mr. USA, amatorskiej federacji kulturystycznej NPC, gdzie zajął I miejsce w kategorii ciężkiej oraz open. Zdobył tym samym kartę zawodnika IFBB Pro. W wieku 26 lat świętował swój profesjonalny debiut, zwyciężając w zawodach [...]
[...] badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie dodam, iż Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) opublikowała 26 października 2015 r. dane oparte o wyniki 800 badań, gdzie powiązano czerwone mięso z nowotworami. Zaklasyfikowano czerwone mięsa jako prawdopodobnie karcynogenne (GRUPA 2B). Z kolei niezależnie od jego koloru [...]
[...] azotowy. Otóż badanie polegające na oznaczeniu ilości białka w danym suplemencie nie rozróżnia, czy aminokwas jest białkowy, czy też nie, a liczy się głównie bilans azotowy, gdzie np. kreatyna traktowana jest jako element składowy białka, podbijając znacznie jego wartość. Może się więc okazać, że suplement mający 80 g białka na 100 g, z dodatkiem [...]