Evo - obecność skwalenu topwarzysząca PUFA zawartych w rybach może chornić przed ich oksydacją: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1438-9312(200208)104:8%3C506::AID-EJLT506%3E3.0.CO;2-1/abstract fakt więc, że zawarty jest w rybach akurat jest zaletą. Ale masz rację, że PUFA generalnie są bardzo podatne na utlenianie. Dlatego przekonanie, [...]
[...] popularne zastosowanie oliwy z oliwek jest dodanie jej do sałatek. Można jej użyć także do przygotowania wielu potraw jako substytut masła i innych olei, również do smażenia i pieczenia, ale trzeba pamiętać, że proces ten nie powinien trwać długo, ponieważ oliwa szybko się pali. Świetnie się sprawdza jako uzupełnienie naszego dania [...]
jeszcze smalec gesi, ostatnio coraz wiecej sie pojawia w sklepach hando1 Co do smazenia jako sposobu kucharzenia wogole(na tluszczach nasyconych) to zdania sa podzielone, czesc dietetykow rowniez tych prawdziwych, a nie idiotek z dzien dobry tvn, odradza/radzi ograniczac, Iwona Wierzbicka ciekawie sie wypowiada, poszukaj na necie jesli chodzi o [...]
Wyszło mi PRZEPYSZNE...zayebiste!!! dzieki xD edit: użyłem rzepakowego do smażenia piersi i nie miałem razowego makaronu dałem zwykle farfalle Zmieniony przez - _Fenix_ w dniu 2013-10-18 17:02:51
[...] EPA/DHA na 100g). Witaminy D też ma ze 20x mniej niż np. w śledziu. Skażenie rtęcią pokazuje umiarkowane... http://seafood.edf.org/hake Co do reszty. Olej kokosowy ok do smażenia. Olej rzepakowy dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, ale musi być tłoczony na zimno. W przypadku oleju rzepakowego, też masz około 10% RDI witaminy E na łyżkę. [...]
[...] zdrowie, to: - brak aktywności fizycznej, - przetworzona żywność. Zdecydowanie takie produkty, jak: słodycze, przekąski, fast food, słodzone napoje, złe tłuszcze używane do smażenia, spory udział omega 6, izomery trans, alkohol będą miały wpływ na poziom cholesterolu. Do tego siedzący tryb życia i nasze zdrowie bardzo szybko potrafi legnąć w [...]
[...] zapytam co by nie błądzić:) a jeżeli smazycie indyka kure etc uzywacie normalnego oleju czy raczej jakas oliwa? i czy wliczacie to do bilansu? Jeżeli jest to jakies 6 gr tylko do lekkiego rosmarowania ? Ja ostatnio smażę tylko na specjalnym oleju rzeapkowym firmy Olandia (z dopiskiem do smażenia). BTW było tu trochę info na jego temat. Polecam.
NIe wiem czy ktos juz dal ten przepis: omlet-7bialek +150g chudego twarogu+ slodzik najlepiej w plynie(nadaje sie do smażenia i gotowania) mozna zaciagnac 2 lyżkami płatków owsianych(ale nie trzeba), wrzucamy do miksera i mieszamy a mozna jeszcze dodac cynamonu. Powstala mase wylewamy na teflon i smazymy omlecika. Wersja bez płatków jest chyba [...]
[...] + XL *Polecam *Programy automatyczne, tryb manualny, wskaźnik poziomu wysmazenia, automatyczny sensor. *Używam od 5 lat. Jest nie do zajechania... Idealnie sprawdza się do smażenia drobiu, steków wolowych i łososia bez dodatku żadnych olejów. Jednak polędwica z dorsza przywiera do grilla. Płytę górna i dolna można odłączyć od grilla co ułatwia [...]
[...] sprawą jest wchłanialność witamin otrzymanych laboratoryjnie, a z naturalnych źródeł. Jeżeli smażysz na oleju kokosowym to wlicz to w dietę. Olej ryżowy to słaby wybór do smażenia ze względu na bardzo słabe proporcje o3 do o6. Co do twojej suplementacji to vitamax complex jest zbędny, witaminy i mikroelementy powinieneś mieć z diety. [...]
audofil nie pisz glupot Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-04-27 10:37:01
góra-forte zapomniałem wstawić znak zapytania oraz wyraz "czy" w drugiej części zdania... góra-forte a co do smażenia olejami z 1 tłoczenia to jesteś w błędzie... powinno się smażyć na double.
Do smazenia stale(maslo lub smalec) > to brzmi jak jakaś dziwna herezja! Nie bierzesz pod uwagę temperatury w której zaczynają się te tłuszcze rozkładać? wiesz ile syfu wtedy jest? masło "pali" się w mgnieniu oka, czy taki utleniony tłuszcz jest zdrowy? mam pewne wątpliwości...