Mocno czekoladowe i pomarańczowe ciasto
SKŁADNIKI
Dwie pomarańcze z cienką skórką
5 jajek
Kakao 50g
Erytrytol 100-150g
40g odżywka o smaku czekoladowym (opcjonalnie, można więcej dosłodzić lub pominąć)
Migdały zmielone na drobno 200g
Pdp łyżeczka
Soda pół łyżeczki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pomarańcze (w całości) włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek. Do malaksera dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne).
Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione skórką pomarańczową.