[...] metabolizm i wiele innych ważnych funkcji. Organizm potrzebuje również hormonów tarczycy do prawidłowego rozwoju kości i mózgu podczas ciąży i okresu niemowlęctwa. O ile mleko i jego przetwory zawierają jod, tak substytuty roślinne już niekoniecznie. Niektórzy producenci dodają ten pierwiastek do swoich wyrobów, jednak ilości te są [...]
[...] np. przysiady. Przygarnij psa Posiadanie zwierzęcia to olbrzymi obowiązek, ale też mnóstwo radości. Jeśli masz pewność, że znajdziesz czas na odpowiednią opiekę nad pupilem, zastanów się, czy nie warto przygarnąć jakiegoś psiaka. Pies nie pozwoli Ci na siedzenie, będziesz musiał chodzić na spacer, bawić się itp. A może zaczniecie razem [...]
[...] a dobrze wiemy, że idzie za tym także poprawa zdrowia. Wegetarianie kontra mięsożercy — która dieta sprzyja dłuższemu życiu? To, co jemy (w przeciwieństwie do tego, ile jemy), jest również bardzo ważnym i często badanym tematem. Nic więc dziwnego, że w czasach, w których tak popularny jest weganizm i wegetarianizm, pod lupą znajduje się [...]
Każdy, kto kiedykolwiek chciał schudnąć, niezależnie, czy z powodów zdrowotnych, czy na jakąś specjalną okazję, to z pewnością zastanawiał się, ile czasu mu to zajmie? To normalne — chcemy wiedzieć, kiedy osiągniemy dany efekt. To tak samo, gdy składamy zamówienie na kuchnię na wymiar — chcemy znać termin wykonania. Niestety w przypadku [...]
Przypominając sobie nasze początki z kulturystyką, przeważnie większość z nas na starcie codziennie ważyła się, licząc, że masa ciała zaczyna iść do przodu, a cyferki wskazują coraz to większą wartość. Złudna pogoń za kilogramami dość często kończyła się tym, że brzuch zaczął wyprzedzać klatkę piersiową i nie był to efekt w postaci rozbudowanych [...]
[...] nas jest indywidualny, dobór makroskładników powinien uwzględniać nie tylko możliwości metaboliczne, ale i samopoczucie osoby trenującej. Brak progresu masowego i siłowego O ile przyrost siły mięśniowej zależy głównie od treningu, o tyle przyrostu masy mięśniowej będą praktycznie uzależnione od tego, co zjadasz. Brak progresu masowego, czyli brak [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]
[...] aby na tym etapie ważyć każdy produkt, przykładowo za pomocą wagi kuchennej. Dlaczego na tym etapie jest to ważne? Po pierwsze, zapewne nie ma on/ona „zielonego pojęcia”, ile waży produkt. A przecież często nie wie on/ona nawet tego, ile powinien(-a) zjadać danego produktu. Po drugie, o ile nie będziemy żywić się wyłącznie zapakowanymi (w [...]
[...] Dla wielu taka forma biegania to dodatkowa motywacja i możliwość wymiany doświadczeń i skorzystania z porad. Trening mija szybciej, kiedy możesz z kimś porozmawiać (o ile tętno na to pozwoli) lub się pościgać (to świetny sposób szczególnie dla osób, które chcą poprawić swoją szybkość). Możesz działać w słusznej sprawie Jeżeli chcesz zrobić [...]
Postanowienia noworoczne u wielu osób często polegają na ekstremalnych zmianach w diecie czy ćwiczeniach. Pomijając fakt, że zazwyczaj ciężko się do nich stosować przez długi czas, to po prostu nie są one zdrowe. Nasz organizm nie lubi głodować, ćwiczyć przez długi czas ponad swoje siły. Po prostu ma swoje granice, zarówno te fizyczne, jak i [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
[...] a teraz nie mogę na siebie spojrzeć w lustro i znacznie szybciej niż planowałem, muszę rozpocząć dietę redukcyjną…? Czas jesienno-zimowy jest również niezwykle podstępny. O ile bowiem wiosną i latem często nosimy obcisłe stroje, o tyle jesienią i zimą, aby zapewnić komfort termiczny, często ubieramy kilka warstw luźniejszej odzieży. I tak [...]
[...] tej cywilizacji. Prawie do końca XX wieku ludzkie mechanizmy adaptacyjne organizmu musiały zwalczać raczej skutki głodu, aniżeli nadmiaru pożywienia i magazynować tyle, ile się da. Teraz „nagle” po tysiącach lat, w których organizm ludzki starał się jak najwięcej energii zaoszczędzić, głównym celem staje się zahamowanie odkładania oraz [...]
Istnieje wiele protokołów treningowych, które zalecają zwiększenie objętości treningowej w celu podniesienia sprawności fizycznej. Jednak nie zawsze mamy odpowiednią ilość czasu na to, aby wykorzystać tego typu treningi, które będą powiązane z wydłużeniem treningowej sesji. Jednak nie wszystko stracone. Z powodzeniem można zastosować metodę, która [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w [...]
Z treningiem aerobowym wiąże się (co najmniej) jeden często powtarzany mit: aeroby musisz wykonywać na czczo! Geneza tego MITU(!) tkwi w nie do końca zrozumiałym, przez szeroką publiczność, zależności między tym, co jest w danym momencie preferencyjnie spalane przez nasz organizm a tym, jaki to ma dalszy wpływ na całość gospodarki energetycznej. [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]