[...] miały prawie 35% tkanki tłuszczowej) Panie były w podobnym wieku, wszystkie miały pierwszą miesiączkę powyżej 13., a poniżej 14. roku życia, nie różniły się pod względem masy urodzeniowej, wzrostu. Z oczywistych przyczyn różniła je masa ciała. Najgrubsze przy 164 cm wzrostu ważyły 70 kg, z tego ~35% stanowił tłuszcz (czyli miały ~24 kg [...]
[...] Przytoczę tylko wybrane dane. W jednym z badań w ciągu 8 tygodni podczas stosowania codziennie 12–20 h postu i 4–12 h okna żywieniowego odnotowano: zmniejszenie ilości masy tkanki tłuszczowej z wyjściowej 10,90 kg o 1,62 kg (spadek o ~15%) spadek stężenia glukozy na czczo z 96,64 mg/dL o 10,72 mg/dL (spadek o ~11%) spadek stężenia insuliny [...]
[...] odpowiedział ile białka spożywa i z jakich produktów korzysta na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, czyli łatwo policzyć, że dzienna podaż wynosi 240 g protein. To naprawdę bardzo dużo białka. Ile posiłków dziennie zjada, aby dostarczyć pożądaną ilość białka? [...]
Wiele kobiet chce schudnąć, ale unika podnoszenia ciężarów, ponieważ boi się nadmiernego przyrostu masy mięśniowej. Ten mit został już niejednokrotnie obalony na łamach naszego serwisu i nie będziemy się o tym teraz rozpisywać. Naszej redakcji wpadła w oko niezwykła metamorfoza zawodniczki Mistrzostw Świata federacji PNBA. Pochodząca z Włoch [...]
Mięśnie naramienne są niezwykle istotne w każdej dyscyplinie, w której wykonuje się koronne ćwiczenie klatki piersiowej, czyli w trójboju siłowym oraz wyciskaniu sztangi leżąc. Barki nie są bez znaczenia również w podnoszeniu ciężarów, ponieważ w rwaniu i podrzucie pracuje większość mięśni w ciele. Jak zaplanować poprawny trening? Zamiast [...]
Kulturystyka jest niezmiernie wymagającą dyscypliną, osobom początkującym i nietrenującym często wydaje się, iż to jest tylko trening. W rzeczywistości praca zawodnika dotyczy odżywiania, suplementacji, nawet jakościowy odpoczynek też może być uznany za część treningu i odpowiada za większość efektów płynących z pracy siłowej.
[...] jedzeniem to jeden z dość istotnych czynników zdrowia. Podsumowanie Nie daj się zwieść urokowi diet modnych odchudzających, szczególnie tym, które gwarantują szybką utratę masy ciała w krótkim okresie. Nie tylko nie stracisz tkanki tłuszczowej, ale doprowadzisz się do niedoborów składników odżywczych i zwiększysz ryzyko wielu problemów [...]
Przejście na dietę jest momentem, który czasem niesie za sobą ogromne zmiany w życiu. Trzeba przeorganizować czas wolny, zająć się bardziej szczegółowo doborem produktów żywnościowych, czy czasem użyć kuchennej wagi i kalkulatora. Sprawia to, że trenujące kobiety przechodzą pewien rodzaj stresu. Jednak, gdy wszystko zostanie już opanowane, moment [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest prostym procesem. Prawda niestety jest okrutna, jedni z nas po prostu mają do tego świetne predyspozycje, inni gorsze - genetyka to coś, czego nie przeskoczymy. Niektórzy, mogą np. osiągnąć naprawdę spektakularny obwód ramion, wykonując podstawowe, rutynowe ćwiczenia, inni zaś muszą naprawdę postarać się i wylać [...]
[...] stabilne? Autorzy sugerują, że często zalecana dieta o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości węglowodanów najprawdopodobniej spowoduje szybkie odzyskanie masy ciała w wyniku zmian w wydatkach energetycznych i negatywny wpływ na aktywność leptyny. Chociaż dieta niskowęglowodanowa dała najlepsze efekty pod względem zmian [...]
[...] w IFFB rozpoczął od 13 miejsca, stopniowo plasując się przez kolejne lata na miejscach 6 i 7. W 2018 roku jeszcze nie startował. Podczas treningów celem Henriego jest budowa masy, a kiedy osiąga odpowiednie wymiary, skupia się na wypracowaniu perfekcyjnej formy. Najbardziej lubi podciąganie na drążku, bo jak twierdzi w ten sposób angażuje niemal [...]
[...] do naczynia i blendujemy. Wylewamy na dobrze nagrzaną gofrownicę. Pieczemy do momentu mocnego zrumienienia. Jeśli Wasza gofrownica ma już nieco zużytą powierzchnię, do masy dodajcie 3 g roztopionego oleju kokosowego - wtedy gofry nie będą przywierać. Idealnie smakują z sosami zero i świeżymi owocami. Wartości odżywcze: Cała porcja to 520 [...]
[...] biegał i pływał. Był i jest nadal niezwykle aktywny fizycznie. Po jakimś czasie zaczął układać własne programy treningowe, które głównie skupiały się na wykorzystaniu masy ciała. Regularne treningi w połączeniu z niezwykle pożywną dietą, pozwoliły Scooby'emu zbudować niezły poziom masy mięśniowej. Z nostalgią wspomina dawne czasy i mówi, [...]
[...] Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg acesulfamu-K. Teraz proszę mi powiedzieć, co ma wspólnego podawanie 150 mg acesulfamu-K na kg masy ciała, a tyle podawano szcuurom (15 gramów dla 100 kg mężczyzny), z wypiciem napoju dostarczającym czterdziestokrotnie mniej acesulfamu-K? No chyba, że ktoś wypija 42,8 [...]
[...] 20-30 minut – warto zastosować węglowodany zaraz po treningu; jeżeli Cię stać, to także aminokwasy (BCAA) lub białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI); 0,3 – 0,4 g białka na kg masy ciała, 0,5 – 0,6 g węglowodanów na kg masy ciała, biegasz więcej, niż 10 km na sesji, pływasz dłużej, niż 30 minut na sesji - rozważyłbym podawanie węglowodanów oraz [...]
[...] bardziej otyłe, częściej sięgały po niezdrowe napoje słodzone. Palenie papierosów w czasie ciąży prowadzi do wielu szkodliwych skutków zdrowotnych dla dzieci, w tym niskiej masy urodzeniowej, opóźnionego rozwoju w trakcie ciąży, przedwczesnego porodu, większej śmiertelności niemowląt i długotrwałych opóźnień rozwojowych. Czy można twierdzić, iż [...]
[...] w tym względzie, ale to nie znaczy, iż jest nieskuteczny. W czasie redukcji tkanki tłuszczowej należy oczekiwać znaczącego pogorszenia się środowiska hormonalnego, utraty masy mięśniowej, kiepskiego samopoczucia, zaburzenia regeneracji, braku sił, „pompy”. Jeśli to wszystko przetrwasz, z każdym tygodniem będziesz obserwować poprawę wyglądu [...]
[...] omega-3 w patologicznym zwapnieniu, takim jak m.in. zwapnienie naczyń krwionośnych, a jak wynika z ich badań, suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga w zachowaniu masy kostnej u starszych kobiet zagrożonych osteoporozą, a jednocześnie przeciwnie, kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają ochronnie na patologiczne zwapnienie komórek ich naczyń [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Sól a choroby serca Nadciśnienie niszczy serce i nerki, więc nie [...]
[...] regeneruje się i przyswaja składniki odżywcze (uwarunkowania genetyczne, hormonalne). Wg ogólnie przyjętych wytycznych kulturysta może dostarczać od 1,8 do 3 g protein na kg masy ciała. Wyższe zakresy w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, niższe przy celu hipertroficznym. W trakcie restrykcji kalorycznych wyższa podaż protein ratuje mięśnie, [...]