[...] indeksie glikemicznym, rodzaju węglowodanów, ilości błonnika. Zastosowano trzy warianty wysokoglikemicznych i trzy niskoglikemicznych posiłków. W jednym było masło, w drugim oliwa z oliwek, w trzecim oliwa z oliwek, ale w mniejszej ilości (8 g zamiast ponad 40 g). Posiłki o wysokim indeksie glikemicznym składały się z białego ryżu (60 g), białego [...]
[...] z indyka 60 g ogórek zielony 50 g Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym makaron pełnoziarnisty 100 g kukurydza konserwowa 30 g pomidory krojone w puszce 250 g oliwa z oliwek 5 g ser parmezan 20 g Deser: koktajl jogurtowy z truskawkami i orzechami jogurt naturalny 250 g truskawki 200 g orzechy włoskie 15 g orzechy nerkowca 15 g [...]
Nie zawsze nasza dieta idzie po naszej myśli. Sam deficyt kaloryczny w przypadku redukowania tkanki tłuszczowej, czy też nadwyżka kaloryczna w przypadku budowania masy mięśniowej, nie są wystarczającym posunięciem w kształtowaniu naszej sylwetki. Bywa tak, że nasze zbędne kilogramy schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji [...]
[...] dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) należą do głównych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych (USA, Europa Zachodnia). Z powodu CVD w 1990 r. chorowało 271 milionów ludzi, a ta liczba wzrosła do 523 milionów w 2019 r. Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zawały serca, udary mózgu itd.) wynosiła 12,1 mln w 1990 r. i wzrosła do 18,6 mln [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
[...] ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr Jogurt Typu [...]
[...] etapie postaw głównie na spacery, słabe mięśnie miednicy. Jak się go pozbyć: 1. Włącz do diety olej z ryb. 2. Spożywaj zdrowe tłuszcze każdego dnia: orzechy, awokado, oliwa i oliwki. Dodatkową zaletą takiej diety jest to, że pomaga ona walczyć ze zmęczeniem. 3. Ćwicz mięśnie Kegla. Wykonuj ćwiczenia na mięśnie dna miednicy po 15-20 razy i [...]
[...] iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, smalec czy masło). Według Arnolda należy unikać ketozy, jednak nowsze badania wcale nie donoszą, by była ona aż tak szkodliwa dla zdrowia. Mało tego, istnieje [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam indyk nie jest w stanie stymulować wzrostu muskulatury, bo brakuje tu zdrowych tłuszczów (oliwa, awokado, olej rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Nie będę nikogo oszukiwał, to czy będziesz w stanie zbudować imponujące ramiona, wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych. Drugorzędne znaczenie mają: dieta, trening, regeneracja, suplementacja, a nawet doping. Albo to masz, albo nie. Problemy z treningiem tricepsów Jeśli masz problem z tricepsem, a prostując ramiona przy wyciągu, [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
[...] „Dietetyka sportowa" I kategoria Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), olej MCT (800-900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). II kategoria Produkty w rodzaju czekolady, chałwy, orzechów, boczku dostarczają 450-600 kcal w porcji 100 g. III kategoria Produkty [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] maliny po 30 g orzechy włoskie 20 g Śniadanie II Sałatka z grillowanymi warzywami i indykiem bakłażan 100 g cukinia 100 g marchew 50 g rukola 50 g pomidory koktajlowe 100 g oliwa z oliwek 15 g mięso z piersi indyka bez skóry 150 g migdały płatki 15 g Obiad Pieczony łosoś z pieca z koperkiem, z gotowanymi ziemniakami oraz zielonymi warzywami [...]