Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]
Żyjemy w świecie, gdzie elektronika jest dosłownie wszędzie. Migające ekrany znajdują się niemal w każdej witrynie sklepowej, smartwatch co chwilę wibruje przy nadejściu wiadomości, na wyciągnięcie ręki można sprawdzić co dzieje się na świecie, napisać do znajomych czy rodziny wyciągając smartfona. Podsumowanie Odpowiednie strategie mogą [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Mózg to centrum dowodzenia naszego ciała i organ odpowiedzialny za naszą interakcję z otaczającym nas światem. Niestety wraz z wiekiem mogą pojawiać się choroby neurodegeneracyjne, które podobnie jak zwyrodnienia stawów, powoli utrudniają pełne wykorzystanie mózgu. Tracimy zdolności zapamiętywania, jak i przypominania sobie pewnych faktów z życia, [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
Stany zapalne w naszym organizmie to nic dobrego. Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
[...] testosteronu. Jako że jej rola jest bardzo szeroka, została okrzyknięta mianem witaminy życia. Witamina D3 bogato występuje w takich produktach jak: ryby typu węgorz, śledź, makrela oraz jaja. Nieocenionym źródłem witaminy D3 jesteśmy my sami, gdzie podczas ekspozycji na promienie słoneczne w organizmie zachodzi proces jej syntezy. Dawkowanie: [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
[...] kapsułki zawierające omega-3 wydają się bezpieczniejsze. Ryby, które mogą zawierać najwięcej toksyn i lepiej ich unikać lub chociaż ograniczać to: ryba maślana, marlin, makrela królewska, rekin, Małą wartość odżywczą mają panga i tilapia. Ryby, które zawierają najmniej toksyn: śledzie, sardynki, dorsz, mintaj, dziki łosoś (nie z hodowli). [...]
[...] dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 pochodzenia [...]
[...] pod uwagę, jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii osteoporozy. Wykazano, że kwasica metaboliczna [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]