SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas

  • Aktualizacja 03.06.2021 L-karnityna jest najczęściej wiązana z odchudzaniem. Jest ona wytwarzana przez nasz organizm z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny. Świat suplementacji wykorzystuje wiele rodzajów karnityny z różnymi głównymi założeniami. Jak dawkować i z czym łączyć? Ze względu na to, że ALCAR wydaje się bardziej aktywną formą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4576 Data: 2017-10-03 10:03:34
  • Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2255 Data: 2020-10-05 21:40:07
  • W niniejszym tekście poruszę niezwykle kontrowersyjny temat. Nikogo nie zachęcam do stosowania środków leczniczych po upływie daty ważności. Musisz mieć ogromną wiedzę na temat warunków przechowywania, procesów, jakie zachodzą w lekach (utleniania, dekompozycji), wpływu wilgotności, światła słonecznego, temperatury i innych czynników. Niemniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2267 Data: 2023-07-13 18:39:08
  • [...] wpływem palenia i nikotyny na różne funkcje fizjologiczne górnego odcinka przewodu pokarmowego, z czego niektóre mogą uszkodzić, a inne chronić błonę śluzową. Palenie, a kwas żołądkowy W badaniach klinicznych wykazano, iż palenie tytoniu zakłóca działanie leków z grupy antagonistów histaminy-2 (H2) np. cymetydyny, ranitydyny i famotydyny. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2052 Data: 2022-11-26 10:10:27
  • Ashwagandha zaczyna być rozpoznawalna z kimkolwiek by się nie rozmawiało i bardzo dobrze, że tak się dzieje. W 1998 r. w bazie danych PUBMED było o niej tylko 7 wzmianek, w 2018 r. już 95, w 2022 r. było to już 170 publikacji. Mówimy o osobnych pracach naukowych poświęconych witanii ospałej. Coraz częściej naukowcy poświęcają ashwagandzie bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 822 Data: 2023-08-31 14:34:28
  • [...] do celów redukujących tkankę tłuszczową, ale niewielu wie, że ma również ona swoje zastosowanie we wzmacnianiu wydolności mięśni. Jej zadanie polega na transporcie wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, a to przekłada się na dłuższą pracę mięśni ze względu na większą ilość energii, jaka zostanie do nich dostarczona. L-karnityna jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5247 Data: 2017-07-10 09:59:01
  • Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4059 Data: 2017-07-29 12:34:30
  • Jakie owoce jeść po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Kiwi Znajdziesz w nich witaminę K, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który przyczynia się do produkcji krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30959 Data: 2018-06-13 10:54:41
  • [...] pracy koncentrycznej mięśnia, a przede wszystkim utrzymujemy 1-2 sekundy pełnego napięcia, które pozwoli nam poczuć, jak mięśnie pieką z bólu. Napływająca krew, jak i kwas mlekowy, wypełnią całe mięśnie. Wykorzystuj tutaj tylko takie obciążenie, które pozwala wykorzystać pełną długość mięśnia maksymalnie go rozciągając, co znacznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6384 Data: 2019-02-05 12:11:04
  • Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6917 Data: 2020-10-01 11:32:10
  • [...] zmęczenie oraz znacząco przyspiesza regenerację powysiłkową. Beta-alanina z kolei prowadzi do nasilenia syntezy karnozyny w mięśniach, dzięki czemu pośrednio hamuje zakwaszenie i wspiera potencjał antyoksydacyjny, co ma znaczenie dla optymalizacji wydolności. Związki adaptogenne w ELMAYO ESCOBAR PREWORKOUT W preparatach o zastosowaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6375 Data: 2022-08-23 15:29:39
  • Kreatyna - dlaczego puchnę?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] suplementacji "niepowodującego retencji". Jednak przyjrzyjmy się bliżej tej formie kreatyny. Jabłczan kreatyny to nic innego jak monohydrat kreatyny, który jest połączony z kwasem jabłkowym, stanowiącym element tej molekuły. Spożywając więc jabłczan kreatyny, nadal do organizmu wprowadzamy monohydrat, jak i dodatek kwasu jabłkowego. Czy kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14182 Data: 2017-07-18 09:23:28
  • [...] szczególnie nikogo przekonywać. Są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy, beta karoten i likopen. Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni. Niezwykła ochrona męskości  Likopen odpowiada za czerwoną barwę pomidora, im jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2301 Data: 2020-12-07 10:46:22
  • [...] zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). Diety wegetariańskie dostarczają mniej kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1431 Data: 2022-02-12 17:49:51
  • Czy owoce i soki owocowe są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pietruszki, ananasa, maliny, czerwonej porzeczki, szpinaku, pomidora. Sześć kapsułek preparatu dostarczało ~7,5 mg β-karotenu, 200 mg witaminy C, 60 mg witaminy E, 600 μg kwasu foliowego i energię ~63 kJ dziennie. Nie tylko odnotowano poprawę funkcjonowania ustroju i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, ale także tendencję do mniejszej ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 491 Data: 2022-10-17 06:52:48
  • Co brać na lepszy sen?

    Artykuł
    Suplementy

    Gdyby spytać osoby doświadczone, trenerów lub dietetyków, co jest najważniejsze w kształtowaniu sylwetki, zdecydowana większość z nich bez wątpienia stwierdziłaby, że: odpowiednia dieta dobrze dobrany trening siłowy regeneracja organizmu Są to 3 podstawowe filary nie tylko kształtowania sylwetki, czyli budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6595 Data: 2018-11-23 10:46:35
  • [...] zębami. Truskawki Nie tylko nie zabarwią zębów na czerwono, ale również mogą sprawić, że zęby staną się jaśniejsze i bielsze. Truskawki zawierają bowiem enzym zwany kwasem jabłkowym, który działa jak naturalny środek czyszczący. Z powodzeniem możemy używać go w celu usunięcia przebarwień znajdujących się na powierzchni zębów. Dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3835 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • [...] osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w porcji. Kluczowe znaczenie przypisuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3407 Data: 2021-07-02 19:20:04
  • [...] występujące w trakcie walki z infekcją. Czy większe dawki witamin mogą przynosić korzyści? Nie dotyczy to tylko najbardziej znanego klasycznego przeciwutleniacza, jakim jest kwas askorbinowy. U osób starszych w badaniach stosowano duże dawki witaminy E, co sugeruje, że spożycie powyżej obecnie zalecanego, dziennego poziomu (15-20 mg dziennie) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2609 Data: 2021-11-12 07:34:43
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2415 Data: 2019-11-24 14:26:43