[...] dodawane do soków owocowych, ryb wędzonych. E-260 do E-283, dodawane do marynat. Najbardziej niebezpieczne substancje chemiczne dodawane do żywności to: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, [...]
[...] zależy od tego jaki stawiamy sobie cel który chcemy zrealizować A skoro jesteśmy przy wodzie pozwolę sobie wtrącić wodną ciekawostkę... Otóż często ludzie skarżą się na nadkwasotę czy coś w tym rodzaju i niemal równie często sięgają wtedy po różne środki np farmaceutyczne Niekiedy jednak można pozbyć się tego nieprzyjemnego stanu w prostszy [...]
[...] białka Tak zarówno podczas smażenia jak i gotowania następuje denaturacja Niektórzy nawet twierdzą że efekt jest podobny do denaturacji "wstępnej" z użyciem kwasu solnego w żołądku (chociaż ten kwas nie jest w tak dużym stężeniu aby poradzić sobie z białkami całkowicie Uaktywnia on natomiast pepsynę z pepsynogenu (nieaktywnego [...]
[...] funkcjonalną o obniżonej wartości żywieniowej czy zdrowotnej A wracając do konserwantów to nie uważam aby wszystkie i we wszystkim były tak szkodliwe należy pamiętać że kwas askorbinowy również jest konserwantem (chociaż prawnie określono go substancją przeciwutleniającą) Poza tym czy tego chcemy czy też nie wydłużają pośrednio nasze życie - [...]
[...] moc gdyż szybko się wyczerpuje (podczas smażenia mamy do czynienia z bardzo drastycznymi warunkami) Po takim krótkim wstępie idziemy dalej Najmniej podatne na zmiany są kwasy tłuszczowe nasycone W dalszej kolejności jednonienasycone a później wielonienasycone Im bardziej nienasycony kwas tym jest bardziej podatny na utlenianie Tym samym [...]
FitMax_AB Napisałeś: "Złe strony (przychodzące mi na myśl): kwas ortofosforowy jest związkiem przeciwutleniającym a każdy przeciwutleniacz w nadmiarze działa jako proutleniacz (działa odwrotnie niż powinien - paradoks) " Na jakiej podstawie to piszesz? Wszystkie przeciwutleniacze prowadzą do reakcji Fentona? Rozwiń to na tyle na ile potrafisz. [...]
[...] możemy wprowadzić do organizmu by nasz organizm ją wykorzystał a nie pozostawił samej sobie Nieprzerobiona galaktoza może ulegać utlenieniu co prowadzi do wytworzenia kwasu śluzowego Nie jest on rozpuszczalny i stanowi problem dla organizmu Organizm broniąc się przekształca go w lepką wodną zawiesinę – śluz który nie przypomina nijak [...]
hehehe rodik a wiedziałeś że w jednym kap. jabłczanu jest 75%kreatyny reszta to kwas cytrynowy. Jabłczan keratyny dużo lepiej rozpuszcza się w wodzie od monohydratu, a rozpuszczalność ma ogromne znaczenie dla procesu wchłaniania, gdyż organizm może pobrać z przewodu pokarmowego jedynie to, co pozostaje w stanie rozpuszczonym. Molekuły samego [...]
kaskada17 pierwszy zabieg miałem jakoś 4 miesiące po kuracji ale to było takie małe stężenie tego kwasu że nawet nic nie było widać. Drugi taki konkretny zabieg był po 6 miesiącach od chwili odstawieniu leku.Podczas kuracji nie robi się takich zabiegów, ponieważ nie ma prawie naskórka. Gdyby się nałożyło ten kwas podczas kuracji to groziło by [...]
Kwas migdałowy działa antybakteryjnie i jeszcze jakoś tak ale faktem jest że te peelingi to raczej naciąganie kasy No chyba że ten glikolowy-słyszałem że dobry. Ceny wyglądaja tak: Peeling migdałowy 100 zł Peeling glikolowy 150 zł Laser( nazy nei pamietam ale jakoś IPL) 300 zł Ogólnie całośc powinna mnie wyjść coś koło 1600 zł Chyba sie zastrzele [...]
[...] testowa łem to jest Tisane balsam do ust w takim małym pojemniczku, reszta typu nivea to absolutnie nic nie dawała rady na izo , dodatkowo z doswiadczenia polecam czysty kwas migdałowy do kupienia za 20 pln 30gram i wtedy rozrabiacie sobie tuz przed uzyciem w szklance troche proszku i potem przemywacie buziulki jak tonikiem, chwile czekacie , [...]
[...] na ludziach i zwierzętach. Podkreślono, że aspartam ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, a wchłonięciu ulegają wyłącznie produkty jego rozpadu, tj. fenyloalanina, kwas asparaginowy i metanol. Zarówno aspartam, jak i produkty jego rozpadu uznano za bezpieczne dla populacji ogólnej przy obecnym ADI dla aspartamu. Zwrócono uwagę, że ze [...]
[...] treningów. Z supli póki co leci kreatyna, cytrulina i beta alanina. Z ziołowych ashwaganda, tongkat ali i kozieradka. Używam też insulinomimetyki takie jak chrom, kwas alfa liponowy i berberyna do posiłków ww ale w planach jest stopniowe obcięcie ich tylko do kolacji bo mam wrażenie że są już zbędne w ciągu dnia. Wpada też omega 3, [...]
[...] zmianę długości mięśnia i/lub jego napięcia. Punkt trzeci osiągniemy przez tak długie trenowanie mięśnia, aż powstanie deficyt tlenowy i wystąpią produkty uboczne takie jak; kwas mlekowy czy też wolne rodniki. • Jeśli nie spełnimy punktu pierwszego to nasze mięśnie nie będą rosły. • Jeśli nie spełnimy punktu drugiego to nasze [...]
kwas jesli dobrze rozumiem highkick(np okrezne?) frontkick(w przod?) roznica przy rozciaganiu jest inaczej bedziesz sie rozciagal do frontalnego czy axekick a inaczej do bocznego czy okreznego
[...] żeby być dobrym we wszystkich płaszczyznach to co napisał Yokoguna to tez ująłem wczesniej bo trzeba powarzać techniki żeby biodra odpowiednio się rozruszały, niechodzi w tym żeby szlifować na chama technike tylko właśnie powtarzać te ćwiczenia żeby mieć większy zakres ruchu (czyli kopać wyżej) Zmieniony przez - kwas w dniu 2004-03-29 17:47:13
Marynata Pikantna do mięs i drobiu Kamis Skład;sól,gorczyca biała,czosnek,popryka słodka,papryka chili,pomidor,kolendra,cukier,kwas cytrynowy,pieprz czarny,cebula,cząber,ziele angielskie. Żeberka Barbecue:sól,czosnek,papryka wędzona,cukier,pomidor,k,cytrynowy,bazylia,tymianek,p.czarny,p,słodka Ten cukier mi się niepodoba czy możę mieć jakieś [...]
[...] natrafiłem na takie zalecenie u Poliquina, spotkałem się z tym na stronie fundacji Westona Price'a. Wymoczenie orzechów w gorącej wodzie eliminuje z nich naturalne toksyny (kwas pruski - trucizna), temperatura rozkłada inhibitory enzymów (występują one w orzechach, aby zatrzymać kiełkowanie i związane z nim procesy metaboliczne), oraz sprawia, [...]
[...] na diecie wege. Każdy z nas bez przerwy suplementuje jod (dodawany do soli), bez tego masowo byśmy chorowali na schorzenia tarczycy, każda matka musi suplementować kwas foliowy, żeby nie urodzić kosmity, niedobory omega 3 ma coś z 98% społeczeństwa, podobnie witaminy D, bodajże 70% ma niedobory magnezu i cynku, wiodącą przyczyną śmierci [...]
A zastanawiałaś się, czy ocet jabłkowy nie pogarsza sprawy z refluksem? Zwłaszcza pity na czczo? I musztarda? Z jednej strony przyjmujesz leki zobojętniające kwas żołądkowy (tak przypuszczam, że taki charakter ma "lek na refluks") a sama się zakwaszasz. Mnie w zaostrzeniu choroby takie rzeczy szkodziłyby, może poobserwuj swój organizm :-)