[...] Firma znana, posiadająca sporą gamę produktów ketchupowych. Skład: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy i kwas cytrynowy), substancja słodząca (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
Nie spotkałem dotąd kobiety, która byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. O ile część panów wygląda bardzo źle i nic z tym nie robią, wiele kobiet ciężko trenuje, stosuje drakońskie diety i tak prawie zawsze coś im nie pasuje. Duża część mężczyzn chodzących na siłownię powinna spędzać najbliższe miesiące i lata na diecie redukcyjnej – ale zupełnie [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
Kobiety nie przestają mnie zadziwiać. Nie pójdą one sprawdzoną drogą - co to, to nie. Wolą wybierać leki, których nigdy nie stosowano u ludzi, albo wręcz mieszankę substancji, która nigdy nie istniała w oficjalnym obrocie! Zanim przejdziemy do tytułowego Quatrexilu, opiszę pokrótce, jakie środki stosują panie. Środki, które najczęściej wyszukiwane [...]
Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]
[...] także z szczawianów i fosforanów wapnia, samych fosforanów wapnia oraz struwitu. 80% to szczawiany wapnia i/lub fosforany wapnia. 10% to struwit. Przyczyną 6-7% złogów jest kwas moczowy, a 1-2% cystyna. Ograniczone spożycie wapnia nie jest zalecane w tym przypadku (wbrew zaleceniom obowiązującym jeszcze 10-15 lat temu). Wystąpieniu [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
[...] powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w procesach zapalenia, bólu, regulacji [...]
[...] masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, aminokwasy egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do [...]
Na wielu stronach w sieci przedwcześnie ogłoszono, iż potencjał aerobów „się skończył”, „cardio nie ma sensu”, aeroby nie działają lub są przeżytkiem. W wielu badaniach naukowych wykazano, iż interwały i aeroby dają zbliżone efekty z tym, że interwały pozwalają zaoszczędzić masę czasu (40-50%). To jakie interwały mam wybrać? Nie da się [...]
Na początku musimy ustalić definicję uzależnienia. I tu powstaje problem. Zwykle nikt nie jest w stanie precyzyjnie podać na czym polega uzależnienie, a wszyscy ochoczo twierdzą, iż jedzenie pizzy, frytek, hamburgerów, picie napojów z cukrem uzależnia. Niektórzy naukowcy widzą potencjał uzależniający w kofeinie, inni w cukrze, jeszcze inni w … [...]
Upowszechnienie się mody na bycie zdrowym, sprawnym i odtłuszczonym niesie za sobą liczne zagrożenia, których nie dostrzega wiele osób. Jako taki, nurt kulturystyki i fitness promuje zachowania prozdrowotne, tj. aktywność fizyczną, odpowiednią dietę, dbanie o zdrowie, zapewnienie zrównoważonego rozwoju sylwetki, unikanie używek itd. Powód nr 2: [...]
[...] produkcji nie uważam, by margaryna nadawała się do stosowania regularnie). Nie należy bazować np. na oleju słonecznikowym i innych tłuszczach prozapalnych (bogatych źródłach kwasów omega-6). Bazą podobnej diety powinny być węglowodany w postaci ryżu brązowego, makaronu, płatków owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, chleba razowego [...]
[...] i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. Badania wykazały, że spirulina zmniejsza stan zapalny, [...]
[...] więcej wody? Oczywiście w drugim. Teraz w miejsce gumowej rurki podstawmy naczynia krwionośne, wodę podmienimy na krew bogatą w składniki odżywcze (m.in. węglowodany i aminokwasy), a w miejsce basenu pojawią się mięśnie. Mam nadzieję, że analogia wydaje się wystarczająco obrazowa. Z jednej strony mięśnie w trakcie pracy generują składniki, [...]