Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Spora część informacji rozpowszechnianych w Internecie sugeruje, iż szczepienia to spisek, że powodują one liczne choroby i znacząco skracają życie. Tego rodzaju plotki są może i ciekawe, ale zupełnie nie współgrają z rzeczywistością. Owszem, szczepionki wywołują określone skutki uboczne, bo nie ma leku, który nie szkodzi. Podsumowanie Biorąc pod [...]
Wiele osób neguje medycynę, poleca za to terapie zdrowotne oparte o rozmaite zioła. Ironia tej sytuacji jest oczywista, gdyż substancje zawarte w ziołach to także są związki chemiczne, wywierające efekty farmakokinetyczne i farmakodynamiczne. Wiele leków powstało wskutek syntezy substancji, która pierwotnie występowała w tylko w ziołach lub w [...]
[...] MSc and GP Savage BSc(Hons), PhD, NZ Reg Nutr Oxalate content of foods and its effect on humans https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/8/1/64.pdf M.ĄYMOND B i in. Metabolizm kwasu szczawiowego u przeżuwaczy przy przedłużonym podawaniu Oxalis cernua. http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/digital/1963/196307376379.pdf [...]
Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]
[...] w swoim składzie takie komponenty, jak: MSM witaminę C krzem l-prolinę l-lizynę cynk miedź Dodatkowo suplement może być wyposażony w takie składowe, jak: zielona herbata kwas hialuronowy kolagen witaminę E biotynę ekstrakt z pestek winogron mangan selen cystynę likopen Suplementy tego typu nie tylko doskonale odżywiają skórę i paznokcie. [...]
[...] wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej). Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
[...] starzenia się mózgu. Kawa, poza kofeiną, zawiera setki związków bioaktywnych i one również mogą wpływać na funkcje poznawcze. Jednym z najbardziej przekonujących jest kwas chlorogenowy, przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym, mogącym uszkadzać komórki mózgowe. Nie ma również jednoznacznej sugestii, ile tej kawy [...]
[...] suplementacją dużymi dawkami witaminy C a adaptacją wysiłkową byłoby dość czasochłonne, dlatego też warto ograniczyć się do podstawowych aspektów. Dane naukowe sugerują, że kwas askorbinowy zmniejsza aktywność białek regulujących procesy syntezy RNA, zwanych, czynnikami transkrypcyjnymi, do których zaliczyć można koaktywator-1 PPAR. Dodatkowo [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
[...] ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i magnez, których potrzebuje nasz organizm. Spożywaj orzechy i nasiona Orzechy i nasiona to proste i wygodne rozwiązanie, by dodać więcej protein do naszego [...]
Powodów wypadania włosów jest całe mnóstwo - zaczynając od niedoborów witamin i minerałów, poprzez stres i niewłaściwy tryb życia aż po choroby autoimmunologiczne czy też stosowanie pewnych leków. Bardzo częstą oraz niezmiernie frustrującą chorobą jest łysienie androgenowe, dziedziczne i występujące głównie u mężczyzn. Istotne jest poznanie [...]
[...] błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki jelitowe i regulujący pracę przewodu pokarmowego. Kwas masłowy oddziałuje również pozytywnie na mięśnie oraz wiele innych prawidłowych [...]
[...] ze schładzania całościowego stóp, jak i miejscowego, w okolicach guza piętowego stopy. Bardzo dobrze sprawdzają się również suplementy o działaniu przeciwzapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 3, kwas bosweliowy, metylosulfon. Jeżeli stan zapalny jest lekki i pozwala nam podjąć aktywność fizyczną, możemy wdrożyć ćwiczenia rehabilitacyjne, [...]
[...] mleczanowej, aminotransferazy alaninowej i aminotransferazy asparaginianowej oraz do pomiarów czynności nerek (kreatynina, azot mocznika we krwi, fosfor, potas, osmolalność, kwas moczowy). Wyniki wszystkie wskaźniki uszkodzenia mięśni znacznie wzrosły po wysiłku stężenia kinazy kreatynowej (CK) wzrosły o 6420% w czwartym dniu, o 2100% w siódmym [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]