[...] ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym. W normalnych okolicznościach nerki „ratują” sód, chlorki wodorowęglany, fosforany, glukozę, [...]
[...] również w formie skoncentrowanej, jako suplement diety. Chyba większości z nas witamina ta kojarzy się z ciążą i zdrowiem rozwijającego się płodu. Nasze ciało wykorzystuje kwas foliowy do wielu kluczowych funkcji, w tym: syntezy i naprawy DNA odpowiedniego podziału komórkowego dojrzewania czerwonych krwinek, konwersji homocysteiny do metioniny, [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2173 Data: 6/27/2020 9:01:46 AM Ocena: 0
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
[...] zyskało na popularności, a jej powszechne zastosowanie sprawiło, że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który myśli poważnie o swojej karierze. Co na temat kwasu fosfatydowego mówią badania? W 2016 roku przeprowadzono badanie sponsorowane na grupie 18 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup suplementowała się [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7465 Data: 5/23/2017 8:31:23 AM Ocena: 5
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
[...] jest natomiast stosowanie dawek rzędu około 1000 mg dziennie. Wyższej podaży unikać powinny osoby z historią zaburzeń „pracy” nerek i ich chorób. Nie można powiedzieć, że kwas askorbinowy szkodzi nerkom, gdyż jest on de facto potrzebny do ich ochrony. Niekorzystny może być długotrwały i wysoki i nadmiar, który może wiązać się z pewnymi [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4007 Data: 2/23/2021 8:06:28 AM Ocena: 0
Trądzik to zmora nastolatków, ale nie tylko. Wystarczy, że bardziej wrażliwa osoba trochę zaniedbuje higienę lub dietę i już może mieć problemy z cerą. Bywa i tak, że jest to uporczywy i długoletni problem. Jednak w niektórych źródłach można doczytać, że witamina B5 pomaga w jego leczeniu. W badaniu przeprowadzonym w Manhattan Medical Research, [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3784 Data: 3/22/2020 10:42:46 AM Ocena: 5
Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4271 Data: 10/20/2017 10:03:57 AM Ocena: 5
Kwas masłowy, który należy do grupy związków zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (SCFA), stanowi ważny element ochrony jelit. Ten i pozostałe związki z SCFA (np. propionian) wytwarzane są przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy i regulujące m.in. aktywność układu odpornościowego. Kwas masłowy w jelitach Do SCFA, poza kwasami [...]
Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA skutecznie wycisza organizm. Dzięki tym właściwościom GABA stał się jednym z bardziej popularnych produktów, które [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3745 Data: 7/15/2020 7:51:15 AM Ocena: 0
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Kwasy omega-6 występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek [...]
[...] zdaje sobie sprawę, że walcząc z nadmiarem wolnych rodników, powinniśmy sięgać m.in. po antyoksydanty. Takim sztandarowym antyoksydantem, nazywanym często uniwersalnym, jest kwas alfa-liponowy - w skrócie ALA. Ten wytwarzany w naszym ciele, ale także przez wszystkie zwierzęta i rośliny, kwas, wykorzystywany jest w wielu miejscach przez nasz [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 933 Data: 10/29/2021 10:31:11 AM Ocena: 0
Lekka dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty, jeśli dodamy do suplementacji odpowiednią dawkę kwasu alfa-liponowego - twierdzą naukowcy z University of Ulsan w Korei Południowej. Badanie zostało opublikowane w American Journal of Medicine. Kwas alfa-liponowy jest potrzebny, aby przekształcić składniki odżywcze w energię. Zbadano, że gdy [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1823 Data: 11/26/2018 7:33:24 AM Ocena: 5
Wydzielanie w organizmie człowieka kwasu mlekowego jest następstwem wysiłku o charakterze beztlenowym. Okazuje się, że nie tylko pełni on funkcję ochronną dla mięśni, ale wykazuje również działanie wspomagając komórki w walce z procesami starzenia oraz działaniem wolnych rodników. Badanie Naukowcy zaaplikowali myszom 1 g mleczanu sodu na 1 kg masy [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1321 Data: 6/13/2018 10:40:46 AM Ocena: 3.67
[...] W zasadzie to nie bardzo zaprzątałem sobie tym głowę ponieważ suplement ten do popularnych nie należy. Ostatnio miałem okazję przeczytaj dokładniej czym jest GABA czyli kwas gamma-aminomasłowy. Trochę chemii GABA (kwas γ-aminomasłowy, kwas 4-aminobutanowy, kwas gamma-aminomasłowy, C4H9NO2) jest związkiem organicznym z grupy aminokwasów, [...]
Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/2/2008 11:08:23 PM Liczba szacunów: 9
Nie uważałem na chemii:), potrzebuje potwierdzenie czy pradziwe jest twierdzenie: Kwas askorbinowy (wit. C) C6H8O6 + Wodorowęglan sodu (soda oczyszczona, E500b), NaHCO3 (plus woda)= Askorbinian sodu (E301) C6H7NaO6 Pytam dlatego ze chce się tym suplementować, a podobno sama wit c niszczy szkliwo w odróżnieniu od askorbinianu sodu (tu też [...]
Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/18/2013 8:07:12 PM Liczba szacunów: 16
polecicie jakies specyfiki? bylem u ortopedy i mi zaproponował tylko kasy wtedy nie miałem teraz chcialby sie zaopatrzyć i wykonac kilka shotów na poprawe. mowil cos ok 100zl od sztuki
Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/23/2013 9:16:03 PM Liczba szacunów: 51
Dzień dobry, Lekarz dał mi wybór. Kwas hialuronowy (trzy zastrzyki) albo od razu artroskopia. W pierwszym momencie zgodziłem się na zastrzyki, ale gdy poszedłem do apteki i dowiedziałem się ile to kosztuje (Easygo 540 pln) to trochę się zdziwiłem. Wziąłbym, ale przecież nie ma gwarancji, że mi pomoże. Może od razu lepiej udać się na artroskopię, [...]
Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 2442 Data: 9/10/2020 11:12:07 AM Liczba szacunów: 3
[...] przeciwnikow i przedsatwie kilka ciekawych badan (moze nawet zaskakujacych!) ktore przecza skuteczności CLA . Wiec do dziela: CLA (conjugated linoleic acid) - sprzężony kwas linolowy Sprzężony kwas linolowy jest naturalnym składnikiem pokarmów zwierzęcych. Powstaje z kwasu linolowego. Jest obecny w tłuszczu mleka krowiego, produktach [...]
Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/3/2011 5:02:02 AM Liczba szacunów: 3