[...] W dietach wegańskich mamy do czynienia z bardziej alkalicznym potencjałem pokarmów, co zwieksza w ustroju zatrzymanie pierwiastków takich jak wapń czy magnez. Co istotne kwas fitynowy o którym wspominasz nie koniecznie jest tak groźny jak się powszechnie sądzi. Paradoksalnie odnotowano m.in., ze wyższe jego spożycie koreluje z niższym [...]
fitunia jest to proces na tyle skomplikowany i indywidualny, że raczej nie ma ustalonych proporcji które gwarantowały by równowagę kwas-zasada i równowagę metaboliczną. Nie tylko ważne jest ustalenie zapotrzebowania na b/w/t na kg ms, ale przede wszystkim dostosowanie ilości b i w do aktywności fizycznej. Np. nie widzę sensu przekraczania 1,5g B [...]
To,że zawierą kwas benzoesowy nie znaczy,że są zakwaszające-cytryna zawiera kwas cytrynowy,a i tak jest zasadotwórcza-dopiero kiedy policzysz PRAL tych produktów dowiesz się,jaki mają potencjał Obawiam się, że koleżanka ma racje. Z tą różnicą, że kwas cytrynowy jest kwasem łatwo utlenianym w organizmie. Natomiast kwas benzoesowy nie. Stąd [...]
[...] niestety nikt tego nie potwierdzi, anie nie zaprzeczy. Chirurg który mnie operował powiedział że nie zaszkodzi, zna ten preparat, ale lepszą rzeczą są zastrzyki w staw z kwasu hialuronowego, których trzeba kilka wziąć, bo podczas artroskopii operowany staw się wysusza z powyższego, z powodu przepłukiwania intensywnie sola fizjologiczną, które [...]
[...] użycia: 1 tabletka z posiłkiem. Zawartość w 1 tabletce: Witamina A (50% jako Beta Karoten) 10 000IU Witamina A (jako palmitynian retinolu) 10 000IU Witamina C (jako kwas askorbinowy) 250 mg Witamina D (z wątroby rybiej) 400IU Witamina E (jako d-alfa tokoferol) 150 IU Tiamina (jako tiamina HCI)(Witamina B1) 75 mg Ryboflawina (Witamina [...]
thermorexin - z opinii, na jakie sie natknelam, wynika, ze sprawooje sie on calkiem dobrze co do ucp-1 - to srodek oparty na kwasie usninowym /jeden z kwasoow porostowych/, ktoory posiada cechy charakterystyczne dla dnp /rozsprzegacz fosforylacji oxydacyjnej/; 'problem' w tym, ze calkowite odciecie owej fosforylacji przyczynia sie do oslabienia [...]
[...] sodu, znany także jako MSG lub E621 est wykorzystywany jako substancja wzmacniający smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Kwas glutaminowy, podobnie jak sole kwasu glutaminowego inne niż MSG, jak np. glutaminian potasu, mają te same właściwości. Glutaminian nadaje żywności charakterystyczny smak zwany ‘umami', który [...]
Biochemiczne oddziaływanie na komórki W stanie katabolicznym, np. podczas intensywnego treningu, organizm rozkłada białka do aminokwasów, aby móc je spalić w celu uzyskania energii. L-leucyna, L-izoleucyna i inne aminokwasy przekształcane są w kwas glutaminowy, z którego uzyskiwana jest L-glutamina. Ta jest wchłaniana w jelicie i zostaje [...]
[...] leżąc 85kg x5, mc 130x5, przysiad 100x5 ? Zmieniony przez - superbilder w dniu 10/27/2017 2:38:31 PM Zależnie od składu oleju MCT to znaczy zawartości konkretnych kwasów tłuszczowych. Oleje MCT mogą zawierać w różnych proporcjach kwasy takie jak: • C6 (kwas kapronowy) • C8 (kwas kaprylowy) • C10 (kwas kaprynowy) • C12 (kwas laurynowy) [...]
[...] dziennie z posiłkem. Wielkość porcji: 1 paczuszka Ilość porcji w opakowaniu: 44 Skład jednej porcji: Kalorie: 9 Kalorie z tłuszczu 9 Tłuszcze całkowite 1g Witamina C (kwas askorbinowy) 100mg Witamina E ( jako d- alfa tokoferol) 100mg Cynk (jako pikolinian cynku) 15mg Selen (selanian sodu) 70mcg Mangan (jako siarczan manganu) 1mg [...]
Okej pare informacji na temat innych substancji spozywczych poprawiajacych prace mozgu, skoro Bigger zaczoles wymieniac ;) Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być syntetyzowana z tryptofanu. [...]
[...] CAŁKIEM NIEZBĘDNE AMINOKWASY Za każdym razem, gdy organizm potrzebuje rosnąć, naprawiać czy wymieniać tkanki lub komórki, potrzebne jest białko. Białko rozpada się na aminokwasy służące do różnych celów, jak budowa tkanek, synteza hormonów, integralność układu odpornościowego, transport witamin i minerałów . By dobrze wypełniać te funkcje, [...]
"Skąd wiedzieć, czy się je dobre, czy złe tłuszcze? Przeczytaj poniższy tekst. Wielonienasycone: kwas linolowy kwas linolenowy Jednonienasycone: Nienasycone Fosfolipidy/Lecytyna Uwodornione Tłuszcze trans " tak nieczytelnie napisane, ze nic z tego nie wynika ... ale masz soga za dobre checi
[...] w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka [...]
[...] ok. 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Mniejszych ilości dostarcza mięso i jego przetwory oraz produkty zbożowe. Witamina PP (niacyna) - nazwa obejmuje zarówno kwas nikotynowy, jak i amid tego kwasu, które są składnikami wielu enzymów tkankowych biorących udział w przemianach białka, tłuszczu i węglowodanów. Niacyna jest niezbędna [...]
Obliques, dziękuję za uwagi. To tylko próba i raczej nie ma obawy, że będziemy taki kwas pili codziennie. Rzeczywiście nie przemyślałam sprawy cukru. Spróbuję jeszcze kiedyś z ciekawości, czy da się go zrobić wyłącznie z dodatkiem zakwasu. Wtedy cały proces powinien być zdrowszy, także napój. Krewetko, piłam kiedyś kwas chlebowy zrobiony przez [...]