tu chudzi kwas l-asparaginowy i jego amid (aparaginian), oraz ester metylowy l-asparaginianu-l-fenyloalaniny czyli asparatm, a nie kwas d-asparaginowy poza tym ifno raczej średnio wiarygodne. nie bazuj na takiej literaturze
więc jakie powinny być dawki kwasu d-asparginowego żeby nie spowodować nadmiernej stymulacji receptorów NMDA? i kwas d asparaginowy dziala tylko poprzez receptory nmda i ogólnie działa tak samo jak Kwas N-metylo-D-asparaginowy na receptory nmda? mnie osobiscie bardzo zaciekawił DAA bo generalnie wygląda na to że może pomóc zwiększyć wzrost u osob [...]
[...] Aby zahamować przemianę kreatyny do nieaktywnej kreatyniny, sprzęga się cząsteczkę kreatyny z jakąś inną molekułą organiczną – alkoholem lub kwasem. Wskutek sprzęgania jej z alkoholem powstają estry kreatynowe, jak np. ester etylowy kreatyny. Natomiast, w efekcie sprzęgania kreatyny z kwasem powstają amidy [...]
Mam acidum folicum, nie znalazłam w ulotce nic poza tym, że tabletka zawiera kwas foliowy, nie ma info jaki to kwas foliowy "Kwas foliowy jest syntetyczną formą B9, znaleźć ją można w suplementach i wzbogacanej żywności, a folian występuje naturalnie w żywności. Jest niezbędnym składnikiem naszej diety, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój, [...]
Fryto - myślę, że dawka mieszcząca się w przedziale 1000 - 2000 IU w ramach profilaktyki niedoborów sprawdzi się bdb. Jeszcze co do wrażliwości insulinowej, to dość ciekawie zapowiada się w tej kwestii kwas korozolowy. Gdybym ja miał wybierać wśród roślinnych ekstraktów, to sięgnąłbym właśnie po ten środek.
Niezdrowe tłuszcze: wytwarzane przemysłowe izomery trans, kwas linolowy (przy spożyciu typowym dla diety zachodniej), utlenione kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Czy tylko węglowodany paskudzą w tym temacie? Wiele czynników ma znaczenie. Uważam nawet, że najczęściej potrzebne są specyficzne warunki do tego, by większe ilości węglowodanów [...]
[...] . 1 g wodoru spalony z 8 g tlenu daje 34,3 kcal. 1 g węgla, po spaleniu z 2,7 tlenu daje 7,87 kcal. Nie wchodząc już w ATP z węglowodanów (2-8 ATP Harper) i tłuszczy (kwas palmitynowy zaniżone ~120 ATP). Cholina ile posiada atomów wodoru?Jaką energię generuje Nie rozumiem tego zapisu , pomożesz mi zrozumieć slaby z anglika jestem. [...]
moim zdaniem natomiast warto obliczyć sobie podaż o3 i o6 w diecie i dbać by przedział relacji wynosił 1:1 - 1:5. Uwzględniłbym jednak i długołańcuchowe o3 i kwas alfa-linolenowy. Można złożyć oczywiście, iż wyjściowa dawka EPA i DHA to np w/w 2g lub więcej. Jesli chodzi o obserwacje - w wypadku o3 trudno jest dobierać dawkę względem efektywności, [...]
[...] z treścią topiku i nie stanowiło autopowielania . Testudos - masz proporcję o3 do 06 2:1, przy niskiej podaży EPA/DHA? Czyli jak rozumiem znaczną częśc o3 stanowi u Ciebie kwas alfalinolenowy? Ile dostarczasz o6 w diecie? masti - nie koniecznie dawka 1 - 2g EPA/DHA musi być jedynie słuszną. Większe dawki też mają swoje uzasadnienie. Z tym, że [...]
"Testudos - masz proporcję o3 do 06 2:1, przy niskiej podaży EPA/DHA? Czyli jak rozumiem znaczną częśc o3 stanowi u Ciebie kwas alfalinolenowy? Ile dostarczasz o6 w diecie? " Cztery gramy O6. Bo spożywam mało tłuszczu, po prostu. Musiałem zmienić dietę na niskotłuszczową, gdyż wysoka podaż tłuszczu powodowała u mnie migreny. Cóż.
Żródło: Men's Health 03 i 04/2011 Omega 3: 1. Mit-Im więcej kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Fakt-Zdrowa dorosła osoba potrzebuje jedynie 4,5g kwasów omega-6 oraz 1g kwasów Omega-3 dziennie. Nie mniej istotne są optymalne dla zdrowia proporcje kwasów Omega-6 do Omega-3, które wynoszą 4-5:1. W przypadku tłuszczów rybich, zawierających biologicznie [...]
[...] 06 z reszta chyba tylko ryba,siemie lniane i chia ma przewage 03 nad 06 reszta pozywienia jesli juz ma wnkt to w przwazajacej wiekszosci 06 Ważna jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Kwasy omega-6 (a zwłaszcza kwas arachidonowy) ułatwiają produkcję prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Z kolei kwasy [...]
klopot zauwazalny golym okiem to zmniejszona krzepliwosc krwi 'Te kwasy mają zdolność rozbijania cząsteczek „złych" tłuszczów, odkładających się w postaci złogów w tkance tłuszczowej i tętnicach. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwzapalnie, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zapewniają [...]
[...] ograniczyć lub całkowicie wykluczyć przydatność takiego mięsa dla celów przetwórczych. Przy normalnie zachodzących zmianach poubojowych mięsa jego odczyn (pH) ulega zakwaszeniu po ok. 24 godzinach z poziomu 6,9-7,1 do 5,4-5,8. W przypadku mięśni DFD ma miejsce zaburzenie procesu glikolizy czego konsekwencją jest utrzymujące się po 24h pH [...]
co do tego potu to miałem to nawet bez trenu,tylko jak jechałem wyższe dawki saa,wszystkie ręczniki i pościel odbarwione,np na granatowym ręczniku robiły się pomarańczowe plamy tak samo z koszulkami,jak by jakiś ostry kwas w pocie był%-)
nie ...bo zakwasy to nie kwas mlekowy w miesniach...to uszkodzenia miofibryli ktore podrazniaja na zajutrz nerwy i odczuwalny jest bool... kwas mlekowy jest w szybkim czasie usoowany po treningu z miesni...gdyby obstawal tam przez dlugi czas niemozliwe by byuo spalanie kalorii z tluszczu (blokowanie przez niego dostepu kw tluszczowych do [...]
[...] D a ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości - suplementacja witaminą D jako element wspomagania odchudzania - zapotrzebowanie na witaminą D Kwas foliowy - zapotrzebowanie na kwas foliowy - biologiczna rola - kwas foliowy alergia – ciekawa zależność 5. Indywidualizacja diety w teorii i praktyce Priorytety kobiet aktywnych fizycznie Jak [...]
[...] inj, dece, i jakiegoś mixa test . I na jakiś czas na masse wskoczyć na mniej więcej 3 miesiące . omege kup sobie z now foods maja fajne opakowania po 500 zelek, dodal bym kwas ala jak na masie chcesz zadbac o wrazliwosc (berberyne dal bym do posilku gdzie bedzie szlo najwiece ww czyli pewnie po treningu, a kwas ala na noc), arginine 5g przed [...]
[...] identyczny wzór sumaryczny, ale różne wzory strukturalne. Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji [...]