Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
[...] pokarmowe, substancji często zaliczanej do grupy witamin B - choliny. Aż w 13% zbudowana jest ona właśnie z choliny. Pozostałą część lecytyny „tworzy” głównie glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas fosfatydowy oraz woda. Ważna informacja - jeśli chcemy zadbać o właściwy poziom choliny w naszym organizmie i myślimy o jej uzupełnieniu [...]
Dzikie Róże to piękne kwiaty charakteryzujące się miękkimi płatkami oraz kolcami. Liczą ponad 100 gatunków i uznawane są za symbol piękna. Mniej znaną częścią róży są okrągłe, wypełnione nasionami owoce, które znajdują się pod płatkami. Dlaczego witamina C jest tak ważna? zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z [...]
[...] bakterii w naszym układzie trawiennym) - inuliny. Wśród fitoskładników zawartych w karczochu naukowcy zwracają szczególną uwagę na związki fenolowe, głównie cynarynę, kwas chlorogenowy, flawonoidy (na szczególną uwagę zasługuje apigenina - znana również ze swojego potencjalnego wpływu na zdolność sportowca do rozwijania tkanki mięśniowej). [...]
Kwas gamma-aminomasłowy (GABA) jest neuroprzekaźnikiem, który blokuje określone sygnały w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejszając pobudzenie organizmu. Zapewnia to jego ochronny i uspokajający wpływ na mózg i ciało. GABA jest wytwarzany przez organizm, ale jest obecny także w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kimchi, [...]
[...] substancje odżywcze, takie jak właśnie witamina C. Witamina C w postaci liposomalnej jest nieco szybciej wchłaniana przez organizm niż witamina C z pożywienia lub w postaci kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ specyficzna struktura liposomu pozwala na szybszy „pobór” danej substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z [...]
[...] żywności, czy też suplementów sprzed lat. Przykładem są takie związki jak fosforan pirydoksalu (z aktywowaną pirydoksyną; B6), metylofolian wapnia (z aktywowanym kwasem foliowym; B9), czy metylokobalamina (z aktywowaną kobalaminą; B12). Wydają się to być kluczowe dla zdrowia witaminy z omawianej grupy, gdyż mają wyjątkowo duży udział [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
[...] białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone. Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu zawiera kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, żelaza i cynku słynie, jako roślinne źródło białka, ale tak naprawdę zawiera go [...]
[...] Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie [...]
[...] na wchłanianie Fe z posiłku zawierającego chleb na podstawie wbudowywania żelaza do krwinek czerwonych. Napoje zawierały różne struktury polifenoli i były bogate w kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy w kawie), flawonoidy monomeryczne (herbata ziołowa, rumianek (Matricaria recutita L.), werbena (Verbena officinalis L.), kwiat lipy (Tilia [...]
Winstrol jest jednym z bardziej toksycznych środków dostępnych na rynku, przede wszystkim ze względu na swój wpływ na lipidogram. Wg badań Thompsona PD i wsp. podawanie 6 mg stanazololu dziennie przez 6 tygodni spowodowało spadek HDL-cholesterolu o 33%, a frakcji HDL-2 o 71%! Dla porównania testosteron (długie estry) w dawce 200 mg tygodniowo [...]
[...] korzyści ze stosowania aspiryny, u osób narażonych na średnie ryzyko nie przewyższają szkód spowodowanych np. krwawieniem wywołanym aspiryną. Czyli regularnie sięganie po kwas acetylosalicylowy u większości ludzi przynosi niewielkie korzyści, ale duże straty. Niedawno opublikowane wtórne analizy badań sercowo-naczyniowych dostarczają [...]
Łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment – MCI) to niejednorodny zespół kliniczny oznaczający większe niż przeciętne osłabienie funkcji poznawczych związane z wiekiem, charakterystyczne dla pośredniego stanu pomiędzy normą a otępieniem. Nie jest to jeszcze stan ważny ze względów klinicznych, ale odnotowuje się spadek [...]
Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid pracowali z zawodowymi kolarzami podczas dość długich startów. Długich, ponieważ trwały one ponad 20 dni. Sportowców podzielono na dwie grupy, w której jedna otrzymywała podstawową suplementację i 400 mg magnezu do śniadania, a druga tylko podstawową suplementację. Magnez pozwala wyhamować rozpad [...]
[...] poprawia poziom cholesterolu za sprawą syntezy białek transportowych ABCG5 oraz ABCG8 w wątrobie. Białka te są odpowiedzialne za usuwanie cholesterolu z organizmu poprzez kwas żółciowy. Choć już wiadomo, że ekstrakt acai niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, to naukowcy są zgodni, że warto wykonać kolejne badania długoterminowe i na [...]
[...] mogłoby go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola biała, olej rzepakowy, cebula, woda, przecier jabłkowy (jabłka, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy), śliwka suszona 4%, koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku z cytryny, sól, przyprawy, jałowiec. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): [...]