[...] roślinnych i ograniczone spożycie mięsa w diecie. Witamina B12 Witamina B12 jest kofaktorem w cyklu metylacji, który jest niezbędny do zapewnienia odpowiedniej ilości kwasu foliowego do syntezy kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA) i replikacji komórek. Niedobór witaminy B12 wiąże się z niekorzystnymi skutkami dla matki i noworodka, w tym z [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
[...] Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru mózgu, ze względu na swoje właściwości przeciwpłytkowe. Poprzez oddziaływanie na szlak COX-1 kwas acetylosalicylowy powoduje zmniejszenie potencjału prozakrzepowego płytek krwi. Niestety wiążą się z tym poważne skutki uboczne, dlatego ciężko sugerować komuś rutynowe [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
[...] w magnez, który zmniejsza stres oraz bóle głowy, w potas, który współdziała razem z wcześniej wymienionym magnezem, zapobiega przed nadciśnieniem. Dodatkowo szpinak zawiera kwas foliowy, który jest wskazany dla kobiet starających się o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży w pierwszym trymestrze. Pod względem dietetycznym jest idealnym [...]
[...] Daje to pozytywne spojrzenie na walkę z różnego rodzaju dolegliwościami, takimi jak: artretyzm czy przewlekłe zapalenie stawów. Za właściwości te odpowiada obecny w Bacopa kwas betulinowy. Podsumowanie Suplementacja Bacopą drobnolistną zdecydowanie sprawdzi się podczas długotrwałego stosowania, gdy naszym celem jest poprawa funkcjonowania [...]
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
[...] preparaty mające wpływ na stężenie prolaktyny lub oddziałujące poprzez inne mechanizmy, czyli np. antagoniści histaminy, leki przeciw nudnościom, leki przeciwdrgawkowe (np. kwas walproinowy), leki przeciwgruźlicze, leki przeciwpsychotyczne, leki hipotensyjne (np. metyldopa, rezerpina, klonidyna), narkotyki (np. marihuana), opiaty (np. morfina), [...]
[...] po wysiłku u młodych mężczyzn. 10 mężczyzn trenujących siłowo w wieku ok. 21 lat i ważących ok. 88 kg i mających 16% tkanki tłuszczowej otrzymało dożylnie znaczniki aminokwasowe oraz wykonywało ćwiczenia siłowe. Później zjedli całe znakowane jajka (18 g białka, 17 g tłuszczu) lub same białka (18 g białka, 0 g tłuszczu). Zebrano próbki krwi i [...]
Wątroba jest organem o ważnym znaczeniu dla codziennego samopoczucia oraz zdrowia. Jest podatna na uszkodzenia i przez zaniedbania higieny stylu życia może zacząć uprzykrzać życie. Najgorsze są dla niej dieta z nadmiarem kalorii, cukru i przetworzonych tłuszczy, a także alkohol, niektóre leki czy brak ruchu. Czarny pieprz i piperyna Pieprz [...]
[...] naszego treningu i dostarczają nam odpowiedniej ilości składników, które zostają wypłukane podczas treningu. Glutamina Glutamina jest jednym z 22 endogennych aminokwasów, oznacza to, że organizm jest zdolny do wyprodukowania tego składnika w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie [...]
Owoce cytrusowe są często uważane za pokarmy korzystne dla zdrowia. Cytryna zawiera bioaktywne składniki, takie jak kwas cytrynowy, polifenole i kwas askorbinowy i przynosi różnorakie korzyści dla zdrowia. Wcześniej ustalono, iż cytryniany wykazują aktywność wiążącą (chelatorową) w stosunku do wapnia, hamując akumulację szczawianów wapnia i [...]
Po użyciu DNP zmarła siostra mojego kolegi, Paulina. Miała pracę, wcale nie miała zatłuszczonej sylwetki (ważyła ledwie 60 kg przy 175 cm wzrostu), a przed sobą całe życie. Niedawno miał miejsce jej pogrzeb. W domu znaleziono napoczęte opakowanie zawierające 4-dinitrophenol (DNP). Dlaczego ludzie stosują truciznę? Bo nie zdają sobie sprawę z [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]
[...] o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. Podsumowanie Cynk ma ogromne [...]
[...] takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu chlorku lub siarczanu wapnia. Tofu jest także doskonałym źródłem białka zawierającego wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje, ale których nie może wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z [...]
[...] jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, jest wprowadzanie transgenicznych [...]
[...] konsumentów aktywnych sportowo. Podsumowanie Planując jadłospis dietetyczny, powinniśmy wykorzystywać różne źródła pokarmowe, które dostarczą nam zróżnicowanych profili aminokwasów, jak i rodzajów tłuszczów. Mięso wieprzowe wykazuje sporą wartość odżywczą, która dzięki takim parametrom jak wysoka koncentracja aminokwasów EAA, witamin z grupy B, [...]