SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas

  • [...] roślinnych i ograniczone spożycie mięsa w diecie. Witamina B12 Witamina B12 jest kofaktorem w cyklu metylacji, który jest niezbędny do zapewnienia odpowiedniej ilości kwasu foliowego do syntezy kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA) i replikacji komórek. Niedobór witaminy B12 wiąże się z niekorzystnymi skutkami dla matki i noworodka, w tym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1286 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11524 Data: 2023-11-08 09:24:02
  • [...] Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru mózgu, ze względu na swoje właściwości przeciwpłytkowe. Poprzez oddziaływanie na szlak COX-1 kwas acetylosalicylowy powoduje zmniejszenie potencjału prozakrzepowego płytek krwi. Niestety wiążą się z tym poważne skutki uboczne, dlatego ciężko sugerować komuś rutynowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1792 Data: 2021-08-29 10:51:38
  • Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia.  Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1035 Data: 2023-04-07 19:30:55
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w magnez, który zmniejsza stres oraz bóle głowy, w potas, który współdziała razem z wcześniej wymienionym magnezem, zapobiega przed nadciśnieniem. Dodatkowo szpinak zawiera kwas foliowy, który jest wskazany dla kobiet starających się o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży w pierwszym trymestrze. Pod względem dietetycznym jest idealnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4695 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • [...] Daje to pozytywne spojrzenie na walkę z różnego rodzaju dolegliwościami, takimi jak: artretyzm czy przewlekłe zapalenie stawów. Za właściwości te odpowiada obecny w Bacopa kwas betulinowy. Podsumowanie Suplementacja Bacopą drobnolistną zdecydowanie sprawdzi się podczas długotrwałego stosowania, gdy naszym celem jest poprawa funkcjonowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6706 Data: 2017-06-30 23:46:20
  • Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6264 Data: 2021-09-14 13:53:02
  • Terapia testosteronem: fakty, mity, ryzyko

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] preparaty mające wpływ na stężenie prolaktyny lub oddziałujące poprzez inne mechanizmy, czyli np.  antagoniści histaminy, leki przeciw nudnościom, leki przeciwdrgawkowe (np. kwas walproinowy), leki przeciwgruźlicze, leki przeciwpsychotyczne,  leki hipotensyjne (np. metyldopa, rezerpina, klonidyna), narkotyki (np. marihuana), opiaty (np. morfina), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1272 Data: 2024-01-14 09:53:17
  • [...] po wysiłku u młodych mężczyzn. 10 mężczyzn trenujących siłowo w wieku ok. 21 lat i ważących ok. 88 kg i mających 16% tkanki tłuszczowej otrzymało dożylnie znaczniki aminokwasowe oraz wykonywało ćwiczenia siłowe. Później zjedli całe znakowane jajka (18 g białka, 17 g tłuszczu) lub same białka (18 g białka, 0 g tłuszczu). Zebrano próbki krwi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1289 Data: 2022-08-25 06:23:02
  • Wątroba jest organem o ważnym znaczeniu dla codziennego samopoczucia oraz zdrowia. Jest podatna na uszkodzenia i przez zaniedbania higieny stylu życia może zacząć uprzykrzać życie. Najgorsze są dla niej dieta z nadmiarem kalorii, cukru i przetworzonych tłuszczy, a także alkohol, niektóre leki czy brak ruchu.  Czarny pieprz i piperyna  Pieprz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 806 Data: 2023-04-08 20:02:19
  • [...] naszego treningu i dostarczają nam odpowiedniej ilości składników, które zostają wypłukane podczas treningu. Glutamina Glutamina jest jednym z 22 endogennych aminokwasów, oznacza to, że organizm jest zdolny do wyprodukowania tego składnika w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11030 Data: 2017-08-18 08:36:35
  • Cytryna i jej wpływ na ciśnienie krwi

    Artykuł
    Badania naukowe

    Owoce cytrusowe są często uważane za pokarmy korzystne dla zdrowia. Cytryna zawiera bioaktywne składniki, takie jak kwas cytrynowy, polifenole i kwas askorbinowy i przynosi różnorakie korzyści dla zdrowia. Wcześniej ustalono, iż cytryniany wykazują aktywność wiążącą (chelatorową) w stosunku do wapnia, hamując akumulację szczawianów wapnia i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3365 Data: 2018-11-28 11:41:24
  • Po użyciu DNP zmarła siostra mojego kolegi, Paulina. Miała pracę, wcale nie miała zatłuszczonej sylwetki (ważyła ledwie 60 kg przy 175 cm wzrostu), a przed sobą całe życie. Niedawno miał miejsce jej pogrzeb. W domu znaleziono napoczęte opakowanie zawierające 4-dinitrophenol (DNP). Dlaczego ludzie stosują truciznę? Bo nie zdają sobie sprawę z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14038 Data: 2018-05-19 10:12:02
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5131 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3228 Data: 2020-07-03 11:06:06
  • [...] o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. Podsumowanie Cynk ma ogromne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4375 Data: 2020-09-01 09:11:23
  • [...] takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu chlorku lub siarczanu wapnia. Tofu jest także doskonałym źródłem białka zawierającego wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje, ale których nie może wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 666 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • [...] jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, jest wprowadzanie transgenicznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1061 Data: 2022-12-28 07:35:30
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] konsumentów aktywnych sportowo. Podsumowanie Planując jadłospis dietetyczny, powinniśmy wykorzystywać różne źródła pokarmowe, które dostarczą nam zróżnicowanych profili aminokwasów, jak i rodzajów tłuszczów. Mięso wieprzowe wykazuje sporą wartość odżywczą, która dzięki takim parametrom jak wysoka koncentracja aminokwasów EAA, witamin z grupy B, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5017 Data: 2017-05-08 08:03:08