
Owoce cytrusowe są często uważane za pokarmy korzystne dla zdrowia. Cytryna zawiera bioaktywne składniki, takie jak kwas cytrynowy, polifenole i kwas askorbinowy i przynosi różnorakie korzyści dla zdrowia. Wcześniej ustalono, iż cytryniany wykazują aktywność wiążącą (chelatorową) w stosunku do wapnia, hamując akumulację szczawianów wapnia i fosforanów wapnia.
Podawanie alkalicznych soli cytrynianowych (cytrynianiu potasu lub cytrynianiu potasowo-magnezowego) jest zalecane do leczenia kamicy nerkowej z hipocytraturią, chociaż przestrzeganie tego leczenia jest ograniczone przez działania niepożądane (zaburzenia żołądkowo-jelitowe) i koszty. Zwiększone spożycie owoców i warzyw (z wyjątkiem tych o wysokiej zawartości szczawianów) zwiększa wydalanie cytrynianu i wiąże się ze znaczną ochroną przed ryzykiem tworzenia się kamieni. Cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty i limonka) i melon są naturalnymi źródłami dietetycznego cytrynianu, a kilka badań wykazało, że te owoce i / lub ich soki mogą zwiększać poziom cytrynianu w moczu.
Naukowcy sprawdzili, jak cytryna wpływa na ciśnienie krwi. 101 kobiet w średnim wieku na wyspie w Hiroszimie w Japonii odnotowywało, ile spożywały cytryn oraz ile kroków dziennie pokonywały. Obserwacje prowadzono 5 miesięcy.
Wyniki:
- im wyższe było spożycie dzienne cytryn, tym większe spadki ciśnienia krwi odnotowano,
- spożycie cytryn było powiązane z aktywnością fizyczną (zapewne osoby dbające o zdrowie jedzą więcej owoców),
- aktywność fizyczna (chodzenie) również była powiązana ze spadkiem ciśnienia krwi.
Podsumowanie
Wydaje się, iż cytryna wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i reguluje ciśnienie krwi. Największe efekty przynosi jednoczesna aktywność fizyczna oraz podaż cytryn. Średnio panie zjadały ~0.5 cytryny dziennie, wyższa podaż zapewniała większe efekty. Możliwe, iż kwas cytrynowy sprzyja wchłanianiu wapnia i magnezu z żywności. Najprawdopodobniej wapń i magnez są elementem regulacyjnym ciśnienia krwi.
Referencje: Yoji Kato, 1 ,* Tokio Domoto, 1 Masanori Hiramitsu, 2 Takao Katagiri, 2 Kimiko Sato, 1 Yukiko Miyake, 1 Satomi Aoi, 1 Katsuhide Ishihara, 1 Hiromi Ikeda, 1 Namiko Umei, 1 Atsusi Takigawa, 1 and Toshihide Harada “Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/

Bardzo dobry artykuł.