SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas

  • [...] wiórki kokosowe mają korzystne proporcje omega 3 względem omega 6, co jest bardzo istotne. Wiórki kokosowe ze względu na szczególny skład i obecność głównie nasyconych kwasów tłuszczowych są dość rzadkim produktem, który ciężko zastąpić innym źródłem tłuszczu. Z kolei pestki dyni bez problemu możemy zamienić różnego rodzaju orzechami, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4462 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • [...] azjatyckiej? Podstawowymi aktywnymi składnikami CA są saponiny (zwane również triterpenoidami), które obejmują asiatikozydy, w których reszta trisacharydowa jest połączona z kwasem azylowym aglikonu, madekasozydem i kwasem, znanym jako madasiatic acid (nie znalazłem polskiego odpowiednika tego związku). Te saponiny triterpenowe i ich sapogeniny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2012 Data: 2019-05-30 18:13:05
  • W drugim artykule z serii wracamy do mitów suplementacyjnych, które są ciągle powielane w klubach i w Internecie. Do pogłębiania zamętu dezinformacyjnego przyczyniają się niejednokrotnie osoby uznawane za autorytety, niestety, w innej dziedzinie. „Kreatyna działa jak sterydy anaboliczno-androgenne” W rzeczywistości kreatyna naturalnie występuje w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5002 Data: 2022-07-22 11:42:49
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1185 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6903 Data: 2017-10-02 10:54:28
  • Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5060 Data: 2021-02-12 17:59:34
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] biologicznie aktywne, które działają i lokalnie, i – po wchłonięciu przez nasz organizm – peryferyjnie, ogólnoustrojowo. Przykładowo wytwarzany przez jelitowe bakterie kwas masłowy może wpływać na proces wytwarzania leptyny w komórkach tłuszczowych oraz – na wydzielanie inkretyn przez komórki przewodu pokarmowego. Stąd finalny efekt dotyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6007 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • [...] wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego w posiłku mięsnym lub rybnym zawsze powinna towarzyszyć surówka. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są także kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, jabłkowy, mlekowy (obecny w produktach kiszonych). Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10550 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na liniach komórkowych. Ta sytuacja ma się nijak do oddziaływania witaminy C w ustroju człowieka. Na liniach komórkowych można wykazać wszystko, nawet to, iż raka „zabija” kwas siarkowy czy wysoka temperatura. Problem w tym, iż taka terapia szybciej zabije człowieka niż nowotwór. Zdrowe soki Wielu producentów stosuje skandaliczny marketing – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6648 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • [...] funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny,  B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny  B9 - kwasu foliowego  B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3677 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • 8 suplementów dla zawodnika MMA

    Artykuł
    Suplementy

    [...] odżywki białkowej - tutaj nie ma konieczności bazowania tylko na klasycznym białku WPC. Wybrać możemy również białko kazeinowe, które będzie nieco wolniej trawione, a aminokwasy uwalniane dłużej do krwiobiegu. Wykorzystanie cytruliny może powodować uczucie pompy mięśniowej, stąd możliwe, że konieczne będzie wykorzystanie mniejszych dawek, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16325 Data: 2018-05-27 10:45:55
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24165 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6284 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15222 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1450 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1231 Data: 2020-07-13 13:47:16
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2644 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4869 Data: 2020-11-02 21:38:01
  • [...] w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a ostatnio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1281 Data: 2020-12-25 14:59:38
  • Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18671 Data: 2018-11-14 09:03:58