[...] odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w [...]
[...] pełniejszy przegląd tego, czym jest insulina i dlaczego jej potrzebujemy. CZYM JEST INSULINA Insulina produkowana jest w trzustce i zbudowana jest z dwóch łańcuchów aminokwasów połączonych mostkiem dwusiarczkowym: związkiem chemicznym złożonym z dwóch atomów siarki w połączeniu z innymi elementami. Insulina przedostaje się do krwi, gdzie [...]
[...] którzy przegrali walkę o życie. Dobrą wiadomością powinien być fakt, iż jednym z najcenniejszych składników naszej, niestety nie najzdrowszej polskiej diety, jest kwaszona kapusta, która, prócz wspomnianego wyżej jogurtu, czy zsiadłego mleka, zawiera niezmierzone ilości pozytywnych bakterii. Połączenie naszej typowej węglowodanowej [...]
[...] odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w [...]
[...] do sałatek i dań orientalnych. STRĄCZKI: /SFD/2016/12/8/ba8895d64d424fe4a8c5bc4937a439c2.jpg bób można spotkać go w wersji świeżej i mrożonej. Jest zasadotwórczy, bogaty w kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę K, błonnik, fosfor, potas, magnez, wapń.Bób można zjeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków ( młode ziarna, bo mają delikatną [...]
[...] Sylimaryna Pyłek kwiatowy (pszczeli) - właściwości lecznicze i zastosowanie. Forma handlowa: granulki w słoikach lub torebkach, pyłek granulowany - zapach i smak kwaskowato-miodowo-woskowy. Dostępny: sklepy zielarskie, sklepy ze zdrową żywnością. Skład chemiczny: cukrowce (dekstryna, sacharoza), aminy biogenne, aminokwasy (głównie [...]
[...] Pić wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce. Kurację należy stosować jeden raz na trzy miesiące. Oczyszczanie warzywami i owocami 1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie. Stosować przez 14 dni. 2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść [...]
[...] kulturystykę powinny spożywać więcej cukrów, które są dobrym źródłem energii, a nie białek. Zwiększenie spożycia przez te osoby mleka powoduje zbyt wysokie stężenie kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [...]
[...] być korzystne w sytuacji kiedy sportowiec był na diecie redukcyjnej np. przed zawodami) Suplementacja takim specyfikiem podnosi poziom glukozy i laktozy, mobilizuje wolne kwasy tłuszczowe jako materiał energetyczny i zwiększa zużycie tlenu. Jeżeli stężenie w moczu przekroczy 10 mikrogramów na mililitr to wynik kontroli antydopingowej dla [...]
[...] również na układ krążenia. Trzeba wziąć pod uwagę, że tłuszcze pełnią doskonałą funkcję energetyczną, mocno i na długo sycą. Dzielić je można na poszczególne grupy, na kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone, nienasycone, ale wyróżniamy też roślinne i zwierzęce, w zależności skąd je czerpiemy. Reasumując, z czego [...]
[...] oraz jod. Dlatego też polecany jest osobom z zaburzeniami tarczycy, gdyż wystarczy spożyć 100g dorsza, aby zapewnić sobie dziennie spożycie na jod. Dorsz zawiera też kwasy omega3 oraz omega6. Trzeba też zwrócić uwagę, że w mięsie dorsza zawarty jest bardzo silny alergen - gad C1. Dlatego też nie każdy dorsza może jeść. Rybę tą przyrządzać [...]
[...] soku żołądkowego. Peletki w żołądku szybko uwalniane są z kapsułki i równomiernie mieszają się z treścią pokarmową. Po dotarciu do jelita cienkiego, na skutek zmniejszenia kwasowości środowiska (pH > 5,5) otoczka peletki rozpuszcza się uwalniając aktywne enzymy trzustkowe. Enzymy te działają w świetle jelita umożliwiając trawienie i wchłanianie [...]
[...] Dlatego też musimy zadbać o odpowiednią ochronę tego organu. Istnieje kilka kategorii środków do tego przeznaczonych. Szczególnie popularną i skuteczną substancją jest kwas tauroursodeoxycholiczny (m. in. Liver Longer Thermolife). Jest on popularny gdyż przyspiesza wydalanie metabolitów sterydów anabolicznych z wątroby co w dużym stopniu ją [...]
[...] bogatych w fosfor, potas, żelazo, rozwiniętych na podłożu przepuszczalnym. Surowiec zawiera pochodne ksantyn (kofeinę, teobrominę) w postaci garbników, kwasy fenolowe (gł. kwas chlorogenowy i neochlorogenowy) odpowiedzialne za antymutagenne działanie, inne kwasy (nikotynowy, pantotenowy, izowalerianowy, ursolowy), liczne [...]
[...] (zależnie od celu). 11. Jakie są najlepsze źródła białka? ------------------------------------- - Najlepszymi źródłami białka są produkty zwierzęce, gdyż ich skład aminokwasowy najbardziej przypomina białko człowieka. Są to - jaja, ryby, drób, wołowina, sery. Opieramy się na chudym mięsie i serach gdyż wolne są one od kwasów tłuszczowych [...]