W nasionach znajdują się aktywne peptydy złożone z 4-hydroksy-izoleucyny. Mają charakter lektyn, gdzie monomerami są lakton 4-hydroksy-izoleleucynowy oraz 4’-hydroksyizoleucyl-4-hydroksy-izoleucyno-lakton. Istotne są także fitosterole, cholina i flawonoidy (witeksyna, orientyna, homoorientyna, saponaretyna = saponaretin = izowiteksyna (isovitexin), wicenina (vicenin-1, -2), kwercetyna, luteolina, cynamonian witeksyny (vitexin cinnamate). Niektóre dostępne w handlu ekstrakty z kozieradki są standaryzowane na zawartość 4-hydroksy-izoleucyny (4-hydroxy-isoleucine; C6H13NO3; 4-OH-Ile). Kozieradka zasobna jest w witaminę C i B1, prowitaminę A, żelazo oraz wapń.
Aktywnie pobudza uwalnianie insuliny, aktywując pośrednio syntezę białka i przenikanie cukru do komórek ciała, w tym mięśni. Zwiększa syntezę glikogenu w komórkach mięśniowych. Działa przeciwcukrzycowo. Zapobiega glukozurii (cukromocz). Obniża stężenie cholesterolu i LDL we krwi, działając lipotropowo i przeciwmiażdżycowo. Zwiększa retencję azotu w ustroju. Pobudza wzrost tkanki łącznej i mięśniowej, aktywuje procesy regeneracji nabłonków, kości, chrząstek i mięśni. Przy 3-4 miesięcznym zażywaniu powoduje przyrost masy mięśni o 4-7, rzadziej o 9%. Podnosi stężenie związków fosforowych wysokoenergetycznych w mięśniach (ATP, fosfokreatyna), zwiększając siłę i wytrzymałość mięśni. Saponiny sterydowe kozieradki są prekursorami w syntezie hormonów sterydowych o działaniu anabolicznym (estrogeny, dehydroepiandrosteron, testosteron). Kozieradka nasila syntezę kortykosteroidów w nadnerczach. Zwiększa aktywność oksytocyny.
4-hydroksy-izoleucyna została odkryta w kozieradce na początku lat 70. XX wieku i stanowi w niej 80% wolnych aminokwasów.
http://rozanski.li/?p=323
W tym temacie przedstawie zbiór informacji udowadniajacych to ze kozieradka obniza poizom cukru we krwi,zmniejsza insulinoopornosc - tym samym weglowodany (glukoza) może byc lepiej zagospodarowana,nie powodując nadmiernego przybiwrania na wadze.
Maly wstep:
Dotychczas poznano około 200 różnych substancji pochodzenia roślinnego obniżających poziom cukru we krwi, wykrytych w 88 gatunkach roślin stosowanych tradycyjnie w medycynie ludowej. Według światowych danych etnobotanicznych, duża liczba roślin zielarskich jest stosowana w medycynie tradycyjnej w terapii cukrzycy, ale tylko dla kilkunastu z nich przeprowadzone zostały badania naukowe potwierdzające lub wyjaśniające ich skuteczność i celowość stosowania.
Taką rośliną (miedzy innymi) jest kozieradka pospolita ( Trigonella foenum-graecum L.) należąca także do rodziny bobowatych ( Fabaceae). Surowiec zielarski stanowią nasiona kozieradki, w skład których wchodzą substancje śluzowe (galaktomannany), białka i wolne aminokwasy (głównie 4-hydroksyizoleucyna), saponiny steroidowe, sterole, lipidy, flawonoidy, alkaloid - trygonelina, kumaryny oraz olejek eteryczny, kwas nikotynowy i sole mineralne.
Jednym z głównych związków czynnych kozieradki działających hipoglikemicznie jest trygonelina; działanie to stwierdzono również dla kumaryny i kwasu nikotynowego.
Trygonelina, która jest N-metylo pochodną kwasu nikotynowego i jego głównym metabolitem, wykazuje słabe i przejściowe działanie hipoglikemiczne. Wykazały to badania Shani (Mishinsky) i wsp., którzy zaobserwowali efekt hipoglikemiczny trwający 24 godz. po podawaniu drogą pokarmową wyizolowanej trygoneliny (50 mg/kg masy ciała) szczurom z cukrzycą alloksanową. Natomiast kwas nikotynowy po podaniu doustnym ulega przemianie w nikotynamid, który poprzez silne właściwości antyoksydacyjne opóźnia wystąpienie cukrzycy insulinozależnej u pacjentów wysokiego ryzyka .
Również kumaryna wykazała znaczące działanie hipoglikemiczne u szczurów zdrowych i chorych na cukrzycę. Kumaryny, będące drugorzędnym składnikiem nasion kozieradki, w dawce 250 mg/kg i 1 g/kg wywoływały efekt hipoglikemiczny trwający minimum 24 godz. zarówno u szczurów z cukrzycą alloksanową, jak również u zwierząt zdrowych, jednak tak wysokie dawki mają działanie toksyczne.
Inne doniesienia podają, że za działanie przeciwcukrzycowe nasion kozieradki odpowiedzialna jest frakcja bogata w pektyny. Przypuszcza się, że śluzy zawarte w surowcu powlekają warstwę dyfuzyjną jelit i przez to opóźniają wchłanianie składników odżywczych, zwłaszcza węglowodanów.
Kolejne badania wykazały, że za działanie hipoglikemiczne odpowiedzialne są wolne aminokwasy, a szczególnie 4-hydroksyizoleucyna. Związek ten w szerokim zakresie stężeń stymuluje wydzielanie insuliny, co przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Poza działaniem obniżającym poziom glukozy, nasiona kozieradki, a właściwie niektóre ich frakcje, obniżają także poziom cholesterolu.
http://www.czytelniamedyczna.pl/3543,surowce-roslinne-w-cukrzycy-typu-2.html
Kilka badań:
Effect of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) seeds on glycaemic control and insulin resistance in type 2 diabetes mellitus: a double blind placebo controlled study.
OBJECTIVES: To evaluate the effects of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) seeds on glycemic control and insulin resistance, determined by HOMA model, in mild to moderate type 2 diabetes mellitus we performed a double blind placebo controlled study.
METHODS: Twenty five newly diagnosed patients with type 2 diabetes (fasting glucose < 200 mg/dl) were randomly divided into two groups. Group I (n=12) received 1 gm/day hydroalcoholic extract of fenugreek seeds and Group II (n=13) received usual care (dietary control, exercise) and placebo capsules for two months.
RESULTS: At baseline both the groups were similar in anthropometric and clinical variables. Oral glucose tolerance test, lipid levels, fasting C-peptide, glycosylated haemoglobin, and HOMA-model insulin resistance were also similar at baseline. In group 1 as compared to group 2 at the end of two months, fasting blood glucose (148.3 +/- 44.1 to 119.9 +/- 25 vs. 137.5 +/- 41.1 to 113.0 +/- 36.0) and two hour postglucose blood glucose (210.6 +/- 79.0 to 181.1 +/- 69 vs. 219.9 +/- 41.0 to 241.6 +/- 43) were not different. But area under curve (AUC) of blood glucose (2375 +/- 574 vs 27597 +/- 274) as well as insulin (2492 +/- 2536 vs. 5631 +/- 2428) was significantly lower (p < 0.001). HOMA model derived insulin resistance showed a decrease in percent beta-cell secretion in group 1 as compared to group 2 (86.3 +/- 32 vs. 70.1 +/- 52) and increase in percent insulin sensitivity (112.9 +/- 67 vs 92.2 +/- 57) (p < 0.05). Serum triglycerides decreased and HDL cholesterol increased significantly in group 1 as compared to group 2 (p < 0.05).
CONCLUSIONS: Adjunct use of fenugreek seeds improves glycemic control and decreases insulin resistance in mild type-2 diabetic patients. There is also a favourable effect on hypertriglyceridemia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11868855
2 grupy cukrzuków Typu 2
-przyjmujaca ekstrakt z kozieradki (A)
-placebo (B)
wyniki po 2 miesiacach:
-poziom glukozy we krwi spadl u A ze 148 do 119
-pole pow. pod krzywą glukozy (AUC) wynosilo 2375(A) vs 27597 (B)
i dla insuliny: 2492(A) vs. 5631(B)
-zwiekszyla sie wrazliwosc insulinowa 112.9(A)vs 92.2(B)
-poziom trojlglicerydów spadl u grupy A
-poziom HDL wzrosl u grupa A
Trigonellafoenum graecum (fenugreek) seed powder improves glucose homeostasis in alloxan diabetic rat tissues by reversing the altered glycolytic, gluconeogenic and lipogenic enzymes.
Trigonella foenum graecum (fenugreek) seed powder has been suggested to have potential antidiabetic effects. The effect of oral administration of Trigonella whole seed powder (5% in the diet) for 21 days on glycolytic, gluconeogenic and NADP-linked lipogenic enzymes were studied in liver and kidney tissues of alloxan-induced diabetic Wistar rats. Diabetic rats were characterised by a 4-fold higher blood glucose level and a 0.7-fold lower body weight compared to normal controls. The activities of the glycolytic enzymes were significantly lower in the diabetic liver and higher in the diabetic kidney. The activities of gluconeogenic enzymes were higher in both liver and kidney during diabetes, however the activities of the lipogenic enzymes were decreased in both tissues during diabetes. Trigonella seed powder treatment to diabetic rats for 21 days brought down the elevated fasting blood glucose levels to control levels. The altered enzyme activities were significantly restored to control values in both the liver and kidney after Trigonella seed powder treatment. The therapeutic role of Trigonella seed powder in type-1 diabetes as exemplified in this study can be attributed to the change of glucose and lipid metabolising enzyme activities to normal values, thus stabilizing glucose homeostasis in the liver and kidney. These biochemical effects exerted by Trigonella seeds make it a possible new therapeutic in type-1 diabetes.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11693199?dopt=Abstract
u szcurow chorych na cukrzyce typu 1 - stosowwnie kozieradki przez 21 dni spowodowalo spadek poziomu cukru do poziomu normalnego
Insulin sensitizing actions of fenugreek seed polyphenols, quercetin & metformin in a rat model.
BACKGROUND & OBJECTIVE: Plant polyphenols have been known to exert anti-diabetic action and promote insulin action. The present study was carried out to compare the effects of administration of fenugreek seed polyphenolic extract (FPEt), quercetin and metformin (a positive control) in an acquired model of insulin resistance (IR).
METHODS: Adult male Wistar rats divided into seven groups (n=12). IR was induced in groups (groups 2, 3, 4 and 5) by feeding a high fructose diet (FRU) (60 g/100 g diet) for 60 days. From day 16, FRU rats were administered either FPEt (200 mg/kg bw) (group 3), quercetin (50mg/kg bw) (group 4) or metformin (50 mg/kg bw) (group 5) for the next 45 days. Group 1 served as normal control while groups 6 and 7 served as FPEt and quercetin controls respectively. Oral glucose tolerance test (OGTT) was done on day 59 to assess glucose tolerance. At the end of 60 days, the levels of glucose, insulin, triglycerides (TG) and free fatty acids (FFA) were measured in the blood and the activities of insulin-inducible and suppressible enzymes in cytosolic and mitochondrial fractions of liver and skeletal muscle. The extent of tyrosine phosphorylation of proteins in response to insulin was determined by assaying protein tyrosine kinase (PTK) and protein tyrosine phosphatase (PTP) in liver.
RESULTS: Fructose caused increased levels of glucose, insulin, TG and FFA, alterations in insulin sensitivity indices, enzyme activities and reduced glycogen content. Higher PTP activity and lower PTK activity suggest reduced tyrosine phosphorylation status. Administration of FPEt or quercetin improved insulin sensitivity and tyrosine phosphorylation in fructose-fed animals and the effect was comparable with that of metformin.
INTERPRETATION & CONCLUSION: Our findings indicated that FPEt and quercetin improved insulin signaling and sensitivity and thereby promoted the cellular actions of insulin in this model.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19535835
badano wplyw kozieradki na szczury karmione dieta bogata we fruktoze (jest inny temat mowiacy o fruktozie powodujacej wzrost insulinoopornosci jak i powodowanie otylości)
-szczury ktore byly karmione przez 60dni dieta bogata we fruktoze mialy wiekszy poziom glukozy,insuliny,trojglicerydow i WKT
-szczury u ktorych po 16 dniach zaczeto podawac kozieradke - zanotowly wzrost wrazliowsci na insuline,tym samym spadek poziomu cukru i trojglicerydow
Effect of fenugreek seeds on blood lipid peroxidation and antioxidants in diabetic rats.
The effect of fenugreek seeds (Trigonella foenum graecum) on blood lipid peroxidation and antioxidant status in alloxan diabetic rats was studied. Increased lipid peroxidation and alterations in circulating antioxidants were observed in the diabetic state. The levels of glutathione, ascorbic acid and beta-carotene in blood were significantly lowered and alpha-tocopherol content was increased. Supplementation of fenugreek seeds in the diet lowered lipid peroxidation. The contents of glutathione and beta-carotene were increased and the alpha-tocopherol content was lowered. The level of ascorbic acid was unaltered. The level of antioxidants were higher in normal rats which were fed with the fenugreek supplemented diet compared with control animals which were fed commercial rat chow. The study shows that disrupted free radical metabolism in diabetic animals may be normalized by fenugreek seed supplementation in the diet.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10353156
u szczurow karmionych kozieradka zauwazono wieksze utlenianie lipidow i wieksza ilość antyoksydantów niz u szczorow bez dodatku kozieradki
Hypoglycaemic and antihyperglycaemic effects of Trigonella foenum-graecum leaf in normal and alloxan induced diabetic rats
The aqueous and alcoholic extracts of Trigonella foenum-graecum leaf were tested for hypoglycaemic activity in normal and alloxan-diabetic rats. Graded amounts (0.06, 0.2, 0.5, 1 g/kg, i.p. and 1, 2, 8 g/kg, p.o.) of the aqueous extract of Trigonella foenum-graecum leaf when given to both normal and alloxan-diabetic rats, a significant reduction of blood glucose concentration was noticed. On the other hand ethanolic extract of Trigonella foenum-graecum leaf produced no reduction in blood glucose concentration in normal rats but intra-peritoneal administration of 0.8 g/kg of the ethanolic leaf extract to diabetic rats produced a significant reduction of blood glucose concentration (p<0.02) at 2 and 24 h only. Intraperitoneal and oral acute toxicity (LD50) and target organ effects were studied for the aqueous extract of Trigonella leaf in mice. LD50 of i.p. and oral administration were 1.9 and 10 g/kg respectively. The main organ affected after i.p. administration of the aqueous extract was the liver while oral administration of the aqueous extract of Trigonella did not produce any sign of organ damage. These results suggest that the aqueous extract of Trigonella foenum-graecum leaves given both orally and intraperitoneally possesses a hypoglycaemic effect in normoglycaemic and alloxan induced hyperglycaemic rats.
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T8D-3RV5TV0-2&_user=10&_coverDate=11/30/1997&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=
search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=
1653263150&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_
urlVersion=0&_userid=10&md5=755b35ffca9995b7295466f1e320c298&searchtype=a
Podawanie pojedynczej dawki odwaru z nasion kozieradki (0,5 ml w stosunku 1:7,5 lub 1:15) drogą pokarmową myszom z cukrzycą alloksanową, jak również zdrowym zwierzętom, wywoływało zależny od dawki efekt hipoglikemiczny, osiągający maksimum po 6 godz. od momentu podania. Wystąpienie hipoglikemii zależne od dawki obserwowano również po podaniu drogą pokarmową suchego, etanolowego ekstraktu z nasion kozieradki (21:1) myszom z cukrzycą alloksanową w dawkach 200-400 mg/kg.
Effect of fenugreek seeds and leaves on blood glucose and serum insulin responses in human subjects
Fenugreek (Trifolium foenum graecum) a leguminous herb, is extensively cultivated in India, Mediterranean region and North Africa. It is used for culinary and medicinal purposes and also for fodder in various parts of the world. The hypoglycemic effect of fenugreek seeds and leaves was tested in normal and diabetic subjects. Six protocols A, B, C, D, E and F involved the acute administration (single dose of 25 g of seeds, 5 g of gum isolate and 150 g of leaves) of whole fenugreek seeds, defatted fenugreek seeds, gum isolate, degummed fenugreek seeds, cooked fenugreek seeds and cooked fenugreek leaves to healthy subjects. The rise in plasma glucose after a dose of glucose or meal was prevented by fenugreek seeds. The serum insulin levels were also modified (P<0.05). The reduction in area under glucose curve was greatest with whole seeds (42.4%), followed by gum isolate (37.5%), extracted seeds (36.9%), and cooked seeds (35.1%) in that order. The degummed seeds and fenugreek leaves showed little effect on glycemia. Fenugreek seeds were also administered for 21 days to diabetic subjects. A significant imporvement in plasma glucose and insulin responses was observed in these subjects. The 24 hr urinary glucose output and serum cholesterol levels were also reduced (P<0.05).
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TB1-4K1Y09H-2&_user=10&_coverDate=12/31/1986&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=
search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=
1653264744&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_
urlVersion=0&_userid=10&md5=b85fb11b0eee443b4fd0885dd5a6f330&searchtype=a
W randomizowanym badaniu krzyżowym 8 zdrowym ochotnikom wykonano testy tolerancji glukozy (100 g glukozy w 250 ml płynu). Po okresie tygodnia ponownie podawano glukozę (w ten sam sposób) z dodatkiem 25 g sproszkowanych nasion kozieradki.
Porównując stężenie glukozy we krwi po 30 i 60 min, odnotowano niższe stężenie o 42,2% w przypadku spożycia nasion kozieradki,a o 35,5% kiedy te nasiona byly ugotowane.
Podawanie diabetykom rowniez poprawilo poziom glukozy,insuliny i cholesterolu.
Hypoglycaemic effect of fenugreek seeds in non-insulin dependent diabetic subjects
Fenugreek seeds (Trigonella foenum graecum), a commonly used condiment in Indian homes, were evaluated for hypoglycaemic property. In a metabolic study, 15 non-insulin dependent diabetic patients were given randomly, in a cross over design, diets with or without 100 g of defatted fenugreek seed powder, each for 10 days. Incorporation of fenugreek produced a significant fall in fasting blood glucose levels and an improvement in glucose tolerance test. Insulin responses were significantly reduced. There was a 64% reduction in 24 hr urinary glucose excretion with significant alterations in serum lipid profile. Serum total cholesterol, LDL and VLDL cholesterol and triglyceride levels decreased without any alteration in HDL cholesterol fraction with fenugreek diet.
Incorporation of fenugreek seeds for 20 days in the diets of 5 diabetic patients resulted in similar changes of higher magnitude in all the above parameters.
U części pacjentów stosowano 2 razy dziennie po 50 g pozbawionego goryczy preparatu z nasion kozieradki przez okres 10 dni. Stosowanie preparatu wywołało spadek poziomu glukozy (na czczo), polepszenie wyników testu tolerancji glukozy oraz redukcję o 64% poziomu wydalania glukozy z moczem (zbiórka dobowa). Poziom insuliny w surowicy krwi również uległ obniżeniu u pacjentów, którym aplikowano preparat z nasion kozieradki. Znaczące zmiany zaobserwowano w poziomie lipidów surowicy krwi. Frakcja LDL- oraz VLDL-cholesterolu, jak również poziom triglicerydów, uległy redukcji. Poziom HDL-cholesterolu nie uległ zmianie. Celem zbadania dłuższego okresu działania preparatu z kozieradki zastosowano ten sam rodzaj terapii przez następne 20 dni u 5 pacjentów z cukrzycą typu 2. Po zakończeniu badania u pacjentów tych zaobserwowano zmiany, które odnotowano wcześniej, lecz o większym nasileniu dla badanych parametrów
Effect of fenugreek seeds on intravenous glucose disposition in non-insulin dependent diabetic patients
The hypoglycaemic activity of fenugreek seeds (Trigonella foenum graecum) in experimental animals and humans has been well documented. Fenugreek has been shown to reduce fasting and postprandial blood glucose levels in diabetic patients. However, it is not clear whether the improvement in glucose tolerance is due to the effect of fenugreek on the absorption or metabolism of glucose. A metabolic study was carried out, and diets with or without 25 g fenugreek were given randomly to 10 non-insulin dependent diabetics, each for 15 days, in a crossover design. An intravenous glucose tolerance test (GTT) at the end of each study period indicated that fenugreek in the diet significantly reduced the area under the plasma glucose curve (AUC), half-life, and increased the metabolic clearance rate. In addition, it increased erythrocyte insulin receptors. These results suggest that fenugreek can improve peripheral glucose utilization which contributes to an improvement in glucose tolerance. Thus, fenugreek may exert its hypoglycaemic effect by acting at the insulin receptor as well as at the gastrointestinal level.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2650080206/abstract
10diabetykow typu 2 - przez 15dni spozywalo kozieradke w ilosci 25g/dzien
po tym okresie GTT (Intravenous Glucose Tolerance Test - dożylny test tolerancji glukozy) pokazal mniejszy poziom glukozy,polepszyl wskaznik wyplukania/metabolizmu i zwiekszyl poziom insuliny.
Kozieradka moze poprawiać obwodowe wykorzystanie glukozy i wykazywać co jest powiazane z polepszeniem tolerancji glukozy i działania hipoglikemicznego
4-Hydroxyisoleucine: experimental evidence of its insulinotropic and antidiabetic properties
We have recently shown in vitro that 4-hydroxyisoleucine (4-OH-Ile), an amino acid extracted from fenugreek seeds, potentiates insulin secretion in a glucose-dependent manner. The present study was designed to investigate whether 4-OH-Ile could exert in vivo insulinotropic and antidiabetic properties. For this purpose, intravenous or oral glucose tolerance tests (IVGTTs and OGTTs, respectively) were performed not only in normal animals but also in a type II diabetes rat model. During IVGTT in normal rats or OGTT in normal dogs, 4-OH-Ile (18 mg/kg) improved glucose tolerance. The lactonic form of 4-OH-Ile was ineffective in normal rats. In non-insulin-dependent diabetic (NIDD) rats, a single intravenous administration of 4-OH-Ile (50 mg/kg) partially restored glucose-induced insulin response without affecting glucose tolerance; a 6-day subchronic administration of 4-OH-Ile (50 mg/kg, daily) reduced basal hyperglycemia, decreased basal insulinemia, and slightly, but significantly, improved glucose tolerance. In vitro, 4-OH-Ile (200 μM) potentiated glucose (16.7 mM)-induced insulin release from NIDD rat-isolated islets. So, the antidiabetic effects of 4-OH-Ile on NIDD rats result, at least in part, from a direct pancreatic B cell stimulation.
http://ajpendo.physiology.org/content/277/4/E617.abstract?ijkey=ebe8547fc571f9d02a603c270096a84a7b726add&keytype2=tf_ipsecsha
w tym badaniu przedstawiono wplyw 4-hydroksy-izoleucyny (4-OH-Ile) na poziom cukru i insuliny u zdrowych szczurow i psów
szczury podzielono na dwie grupy
-przyjmujace 0,5g glukozy/kg (A)
-przyjmujace 0,5g glukozy + 0,18mg/kg 4-oh-ile (B)
wyniki:

-poziom glukozy wzrosl u grupy A od 133 do 282
-poziom glukozy wzrosl u grupy B od 128 do 204 !
-poziom glukozy AUC u grupy A wynosil 6,459
-poziom glukozy AUC u grupy B wynosil 5,421
psy podzielono na dwie grupy
-przyjmujace 1g glukozy /kg (A)
-przyjmujace 1g glukozy + 0,18mg/kg 4-oh-ile (B)
wyniki:

-poziom glukozy wzrosl u grupy A od ~95 do ~168
-poziom glukozy wzrosl u grupy B od ~95 do ~120
-poziom glukozy AUC u grupy A wynosil 6,290
-poziom glukozy AUC u grupy B wynosil 5,027
-poziom insuliny wzrosl u grupy A o +0.75ng
-poziom insuliny wzrosl u grupy B o +2.35ng
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-23 18:27:01
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html