Sporo ludzi eliminuje tłuszcze z diety, sądząc, że to one są głównym winowajcą, za odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Tłuszcze są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, całej gospodarki hormonalnej, wpływają na nasze samopoczucie , eliminacja tłuszczu źle wpływa również na układ krążenia.
Trzeba wziąć pod uwagę, że tłuszcze pełnią doskonałą funkcję energetyczną, mocno i na długo sycą.
Dzielić je można na poszczególne grupy, na kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone, nienasycone, ale wyróżniamy też roślinne i zwierzęce, w zależności skąd je czerpiemy.
Reasumując, z czego warto czerpać tłuszcze?
żółtka jaj

zawierają witaminy: A, E, K, D, z grupy B, żelazo, fosfor, sód, potas, wapń, magnez, cynk, jod.
tłuste kawałki mięsa i ryb
https://www.sfd.pl/Tłuste_mięsa__po_które_sięgać,_czy_należy_się_ich_bać_-t1131895.html
https://www.sfd.pl/Ryby__po_które_warto_sięgać_-t1132561.html
sezam

zawiera sporo błonnika, niacynę, kwas foliowy, witaminę A, ale też minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
wiórki kokosowe

znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminy z grupy B, ponadto magnez, potasu , selen, miedz, mangan, cynk i żelazo.
http://potreningu.pl/articles/360/wiorki-kokosowe----wartosciowy-skladnik-diety
pestki dyni

W pestkach znajdziemy kwas linolowy oraz palmitynowy. Witaminy, które znajdziemy w pestkach dyni to witamina E, witaminy z grupy B, A, C oraz D. Znajdziemy w nich też beta karoten, selen, cynk, potas.
nasiona chia

Znajdziemy w nich wapń, mangan, magnez, fosfor, ale też cynk, potas, witaminy z grupy B, błonnik. Ale nasiona chia też są pełne przeciwutleniaczy,
http://potreningu.pl/articles/4760/nasiona-chia---warte-uwagi
mak

Mak jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, kwasu foliowego i witaminy E. Ponadto znajdziemy w nim też minerałów, takie jak : wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen, mak to bardzo dobre źródło błonnika.
siemię lniane

Siemię lniane jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin A i E, ponadto posiada sporo błonnika. Siemię bogate jest w lignany, są to silne przeciwutleniacze.
http://potreningu.pl/articles/4961/siemie-lniane--wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie
awokado

Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna.
http://potreningu.pl/articles/2071/piec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-awokado
orzechy
https://www.sfd.pl/Orzechy_i_ich_cenne_właściwości_-t1130750.html
olej kokosowy

Olej kokosowy dzielimy na dwa rodzaje rafinowany i nierafinowany.
Rafinowany pozbawiony jest nieco cennych składników i minerałów. Podczas całego procesu rafinacji olej zostaje poddawany obróbce przez wysokie temperatury często z użyciem środków chemicznych. Nierafinowany zaś uznany jest za bogatszy w składniki odżywcze, z racji tego, że proces pozyskiwania nie zakłada oddziaływania wysokich temperatur, dzieje się to mechanicznie.
Olej kokosowy zawiera cenne witaminy – B2, B6, C i E, a także potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, sód, żelazo i kwas foliowy, kwas laurynowy.
olej lniany

olej ten można spożywać tylko na zimno, niestety pod wpływem wysokiej temperatury traci on sporą część omega3, ma on bardzo niską wytrzymałość termiczną, ulega on utlenianiu i tym samym traci swoje cenne właściwości, a nawet możne być toksyczny.
smalec

smalec był zawsze demonizowany, przez całe lata. Jest zdrowy, chociażby dlatego, że głównym kwasem tłuszczowym nasyconym smalcu jest kwas stearynowy, a kwas ten wykazuje działanie zmniejszające udział lipoprotein LDL.
masło klarowane

Bogate jest w witaminy A, D, E i K. Masło klarowane, z którego zostaje usunięta kazeina, laktoza oraz woda i inne zanieczyszczenia jest zdrowsze, nie uczula. Ponadto zawiera drogocenny kwas masłowy.
masło <82%tł

Na maśle nie smażymy, ale można posmarować nim np. pieczywo.
Wybierajmy te o minimalnej zawartości tłuszczu 82% Ważne, by nie wybierać margaryn oraz mixów.
oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek ma kilka odmian w zależności od tego jak jest tłoczona.
Oliwa jest bogatym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C, czy składników mineralnych takich jak potas, magnez czy fosfor.
olej rzepakowy nierafinowany

Jest świetnym źródłem kwasu oleinowego. Dostępne są rafinowane jak i nierafinowane wersje tego oleju. Rafinowane nadają się do smażenia, drugie – do spożywania na surowo.
olej MCT

Jest on pozyskiwany z oleju kokosowego
Ma wiele plusów, posiada właściwości termogenne, więc włączenie go do diety może nawet wspomóc odchudzanie. Wykazuje działanie antybakteryjne. Nie obciąża układu pokarmowego. Stosowany jest bardzo chętnie podczas diet ketogenicznych.
mleczko kokosowe

Jako dodatek do diety, czemu nie. Zwracajmy uwagę, na % ekstraktu z kokosa im więcej tym lepiej.
Posiada witaminy C, K, witaminy z grupy B. Zawiera więcej wapnia i magnezu niż miąższ kokosa!Ponadto składniki mineralne: żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź.
kakao

Kakao podobnie jak mleczko kokosowe będzie dobrym i mile widzianym dodatkiem do naszej diety.
Posiada mnóstwo potasu, ale też fosforu, ponadto witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, sód, cynk.
Wart dodać, ze kakao posiada wysoka zawartość flawonoidów. Poprawia koncentracje i polepsza samopoczucie.
Wybierajmy to zwykłe kakao, bez dodatków cukru.
gorzka czekolada

Pozyskiwana z kakao, jako dodatek świetnie się sprawdza zamiast typowej czekolady mlecznej.
Wybierajmy taką, która ma powyżej 70% kakao.
tłusty nabiał

Wybierajmy ten półtłusty, bądź pełnotłusty nabiał, jest mnie przetworzony. Można do swojej diety dodać np. parmezan, mozzarellę, czy sery długo dojrzewające, ale też twaróg, śmietanę, bądź jogurt.
Artykuły na temat tłuszczów:
http://potreningu.pl/articles/3189/po-co-nam-tluszcz-w-diecie
http://potreningu.pl/articles/3516/nasycone-kwasy-tluszczowe--bac-sie-czy-nie
http://potreningu.pl/articles/509/ktore-tluszcze-sa-zdrowe-a-ktore-nie-
http://potreningu.pl/articles/1161/tluszcz-w-posilku-potreningowym
http://potreningu.pl/articles/4727/najgorszy-rodzaj-tluszczu
Mam nadzieję, że artykuł się przyda

Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2016-12-12 16:22:57
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html