SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas

  • Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 501067 Data: 2019-01-23 11:30:39
  • [...] ktoś z Was spożywa regularnie dużą ilość tłustych ryb, może spokojnie przeskoczyć do następnej sekcji. Nie ma bowiem, w takim przypadku, potrzeby dodatkowej suplementacji kwasami tłuszczowymi Omega-3. Zupełnie inaczej sytuacja kształtuje się wtedy, gdy nie należysz do tego typu osób. W największym skrócie mówiąc, jeden z kwasów Omega-3 - kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23841 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2088 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 378638 Data: 2017-10-10 12:13:45
  • [...] EPO - im więcej erytrocytów tym lepsze nasycenie krwi tlenem, Hemoglobina – jak jest transportowany tlen, wydajność; zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego, Hematokryt (ilość erytrocytów) – ma związek z wydajnością zawodnika, spadek może mieć związek z krwawieniami, niedoborem żelaza, marskością wątroby, anemią, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8252 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9462 Data: 2019-10-25 19:16:56
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9630 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • [...] nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. Ponadto mogą być skażone antybiotykami, mikroplastikiem, dioksynami i polichlorowanynu bifenylami (PCB).  Referencje: Tatoli R, Bonfiglio C, Cuccaro F, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • [...] metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki pozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6283 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] trzeba zachować zdrowy umiar.  Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak związku albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów tłuszczowych i ogólną śmiertelnością oraz występowaniem zdarzeń sercowo-naczyniowych. Obserwacje trwały od 5 do 23 lat i dotyczyły 347,747 osób. Wśród tej grupy u 11 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3023 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9456 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • [...] itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6670 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2783 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5147 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (1 szt.). Sos sojowy, imbir marynowany, wasabi. Skład: przygotowany ryż 77,9% (woda, ryż, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24694 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2176 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 105817 Data: 2023-03-31 15:31:11
  • [...] zadawać pytania po co i dlaczego, a wyjaśnianie sensu stosowania np. metanabolu, anapolonu czy winstrolu osobie nietrenującej, mija się z celem. U zwierząt stwierdzono, iż kwas tiazolidynokarboksylowy ma wpływ na aktywność peroksydazy glutationowej, w pewnym stopniu oddziałuje także na dysmutazę ponadtlenkową oraz katalazę. Po 21 dniach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16437 Data: 2018-11-24 13:16:39
  • [...] iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy w warunkach in vitro (na liniach komórkowych). Dlatego czytając sensacyjne doniesienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3758 Data: 2019-08-28 09:53:02
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3219 Data: 2019-07-16 22:56:14