Szybkie tempo życia, stres, praca zawodowa, nadmiar obowiązków sprawiają, że wymaga się od nas wydajności. Jednak człowiek nie jest maszyną i, gdy przekroczymy pewną granicę obciążenia emocjonalnego, nasz układ nerwowy zaczyna płatać nam figle, co przekłada się na gorsze libido i obniżenie jakości życia erotycznego. Jak je łączyć? Produkty można [...]
Wskoczenie do lodowatej wody tuż po treningu brzmi przerażająco? Wielu profesjonalnych sportowców bierze lodowatą kąpiel tuż po zakończeniu sesji treningowej. Początkowo na pewno doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może [...]
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]
Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka. Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]
Awokado to popularny owoc, który dostarcza wielu wrażeń smakowych i cennych składników odżywczych, między innymi witaminę E, potas, cynk czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu, a włączenie awokado do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu [...]
[...] przed działaniem wolnych rodników. Co więcej, witamina C odpowiada za poziom syntezy białek kolagenowych, czyli nadzoruje powstawanie kolagenu w ciele. Prolina — jest aminokwasem, który wchodzi w skład struktury kolagenu. Niedobory proliny w diecie powodują spadek syntezy kolagenu, co przyczynia się do pogorszenia pracy stawów. Siarka [...]
[...] od miejsca i czasu. Właśnie dlatego, wzbogacenie napoju o witaminy z grupy B znacząco podnosi jego wartość odżywczą. Dlaczego te, a nie inne witaminy? Niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (B5), czy witaminy B6 i B12 to związki, których obecność w organizmie konieczna jest do regulacji szeregu procesów metabolicznych. Wlicza się w to produkcję [...]
Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak [...]
[...] odkryli, że poziom EGCG we krwi było 3 do 4 razy wyższy gdy pacjenci spożyli EGCG na czczo niż w pozostałych sytuacjach. Wyjaśnienie Kiedy spożywamy pokarm, żołądek wytwarza kwas, aby ten pokarm strawić. Gdy pokarm trafia do jelita cienkiego, trzustka neutralizuje kwas wodorowęglanem. Według badań z 2001 roku jest to moment, w którym traci się [...]
[...] lotaustralin, bossypetin (7-O-L-rhamnopyranoside), benzylo-O-β-glucopyranoside galusan epigalokatechiny (EGCG), β-sitosterol, związki fenolowe, takie jak kwas galusowy, kwas cynamonowy. Niedawno okazało się, iż podawanie rhodiola rosea ma korzystny wpływ na rozdzielenie zasobów uwagi, koncentrację, szybkość działania i [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] mieszanki odżywki wysokowęglowodanowej typu carbo z porcją białka, uzyskaną z odżywki wysokobiałkowej, ważne, aby była to łatwostrawna odżywka lub z dawki niezbędnych aminokwasów (EAA). Oczywiście w miejsce tych ostatnich można zastosować mniejszą porcję białka z odżywki wysokobiałkowej, wzbogaconą o aminokwasy rozgałęzione - BCAA. Białko Gdy [...]
Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]
[...] między rakiem wapnia i okrężnicy, wykazała ochronny wpływ wapnia na ryzyko raka jelita grubego. Jednym ze sposobów, w jaki wapń może wywierać swoje korzyści, jest wiązanie kwasów żółciowych w przewodzie jelitowym i tworzenie kompleksów, które utrzymują kwasy żółciowe i zmniejszają ich kontakt z wyściółką okrężnicy. Alkohol Według National [...]
[...] trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz kwasy tłuszczowe DHA, których brakuje w produktach pochodzenia roślinnego. Białka pochodzenia roślinnego wykazują pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia głównie za sprawą [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] przyczyny. Guma do żucia Technicznie rzecz biorąc, nie jest to jedzenie, ale żucie bezcukrowej gumy do żucia pomaga zwiększyć produkcję śliny i usunąć z przełyku kwasy. Warto mieć przy sobie paczkę gum, jeśli będziesz akurat danego dnia spożywać jakieś danie powodujące zgagę. Chleb pełnoziarnisty Zdaje się, że w przeciwieństwie do [...]
[...] tych aspektów kontrolowany może być pośrednio lub bezpośrednio przez bakterie jelitowe. Zaobserwowano na przykład, że te bakterie, które wytwarzają maślan (krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy chroniący śluzówkę i aktywny w układach odpornościowym i nerwowym), mogą zwiększać też ilość receptorów kannabinoidowych w śluzówce jelit. Nie są znane [...]