[...] i wątrobie), które kończą się już na początku stosowania diety wysokobiałkowej. Ten stan powadzi do odwodnienia organizmu. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia, powoduje zakwaszenie organizmu, obciąża nerki, odwodnia organizm, zaburza równowagę elektrolityczną, może powodować skazę moczanową, obniża poziom potasu, zaburza pracę serca, powoduje [...]
[...] ==================================================================== Nomenklatura cukrów Często w zapisie oligosacharydów i polisacharydów stosuje się, podobnie jak dla aminokwasów, skrócone trójliterowe symbole reszt cukrowych i mrie symbole jednoznacznie definiujące budowę zapisanej cząsteczki. Skróty reszt najpopularniejszych monosacharydów są [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
[...] ale ce****ą się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na procesy trawienne. Przyprawy w swoim składzie zawierają głównie: olejki lotne, kwasy eteryczne, alkaloidy, żywice, związki siarki, flawonoidy, co decyduje o ich właściwościach. Użyte jako dodatki do pożywienia nadają mu pożądane cechy, poprawiając [...]
[...] Najnowszej generacji, wieloskładnikowy preparat zawierający w składzie jabłczan kreatyny (tricreatine malate), cytrulinę, alfa ketoglutaran argininy (AAKG), taurynę i kwas alfa-liponowy (ALA). Jabłczan kreatyny to udoskonalona postać kreatyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż tradycyjny monohydrat. W porównaniu do monohydratu [...]
[...] resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein zawierających wszystkie kluczowe aminokwasy jak i protein o niepełnej równowadze aminokwasowej zawartych w orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w [...]
[...] nastrój, ból głowy i żołądka, mdłości, wzmożone pragnienie i ogólnie jesteśmy zmęczeni psychicznie i fizycznie. Otóż organizm przekształca alkohol w aldehyd octowy, potem kwas octowy i w końcu dwutlenek węgla. To właśnie aldehyd octowy jest podejrzewany o powodowanie większości dolegliwości po spożyciu alkoholu. Wraz z rozkładem etanolu [...]
[...] resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein zawierających wszystkie kluczowe aminokwasy jak i protein o niepełnej równowadze aminokwasowej zawartych w orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w [...]
[...] substancji zasadowej, którą wstępnie wydziela w ustach enzym śliny zwany ptialiną. Produkty białkowe (mięso, orzechy, nabiał, zboża) trawione są najskuteczniej przez kwasy - kwas chlorowodorowy i pepsynę. Zgodnie z prawem chemii dwie przeciwne substancje (kwas i zasada) nie mogą działać równocześnie. Neutralizują się nawzajem. Gdy jesz [...]
[...] czy nadciśnieniu. Jest doskonałym środkiem profilaktycznym. Warto spożywać go, ponie-waż posiada pełnowartościowe białko (100 g pyłku - 20 g białka, 9 podstawowych aminokwasów), witaminy i mikroelementy, ma wła-ściwości bakteriobójcze, jest zatem naturalnym antybiotykiem. Moż-na spożywać codziennie do 15 - 20 g pyłku. Pyłek zwiększa [...]
[...] one swoje funkcje. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) są magazynowane w wątrobie i tkance tłuszczowej, ale witaminy rozpuszczalne w wodzie jak (C, grupa B i kwas foliowy) nie pozostają długo w organizmie, a zatem muszą one znajdować się w codziennej diecie. 5. Sole mineralne. Są to substancje ważne dla zdrowia, ale często [...]
[...] z mięśni nie wystarczyłby nawet na jeden dzień. A kiedy już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów, lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w [...]
[...] Skład chemiczny. Szyszkojagody zawierają 2% olejku eterycznego, 40% cukrów, 0,5% żywic, 8% barwników, goryczkę - juniperynę - ok. 1%, flawonoidy, witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne i garbniki. Olejek eteryczny zawiera pinen, kadinen, borneol, kamfen, junen (czynny diuretycznie), juniperol, terpineol. Ponadto w owocach i w igliwiu [...]
[...] nie jest to jednak dobry przykład- na pewno nie pozostanie to obojętne dla zdrowia, już abstra***ąc od samych sterydów które brał ten człowiek). OMEGA-3 - prozdrowotne kwasy tłuszczowe, nie zaszkodzą - a mogą pomóc. Co to jest dieta? To plan posiłków, z uwzględnieniem potrzeb danej osoby (zapotrzebowanie kaloryczne, aktywność fizyczna, [...]
[...] się jeszcze w granicach przemiany tlenowej, bez przekraczania progu tlenowego. W przeciwnym wypadku organizm nie może wykorzystywać tlenu dostatecznie szybko, aby usunąć kwas mlekowy będący ubocznym produktem. Moim celem treningowym jest jechać niemal cały czas aerobowo, staram się więc nie odchylać o więcej niż 5 uderzeń/min od moich [...]
[...] , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, [...]
[...] , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, [...]
[...] Najnowszej generacji, wieloskładnikowy preparat zawierający w składzie jabłczan kreatyny (tricreatine malate), cytrulinę, alfa ketoglutaran argininy (AAKG), taurynę i kwas alfa-liponowy (ALA). Jabłczan kreatyny to udoskonalona postać kreatyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż tradycyjny monohydrat. W porównaniu do monohydratu [...]
[...] W przeszłości uważano, że najlepiej robią to węglowodany. Ostatnio jednak wielu producentów suplementów wypromowało nowy preparat będący połączeniem kreatyny, dekstrozy i kwasu alfa-liponowego. Ostatnie badania wykazały, że 50g białka i 50g dekstrozy daje wzrost poziomu insuliny porównywalny z 90g dekstrozy. Jedzenie białka z kreatyną i [...]
[...] strukturalnych. Na poziomie tkankowym aktywuje fibroblasty i sprzyja odbudowie włókien kolagenowych. • wyciąg z karczocha zwyczajnego, Aktywnymi składnikami tego wyciągu są kwasy polifenolowe ( np. cynaryna ), które wpływają na metabolizm glukozy oraz lipidów. • wyciąg z wąkroty azjatyckiej ( Centella Asiatica ) , wyciąg ten stymuluje biosyntezę [...]