[...] kreatyny w mięśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągać lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów zdrowotnych, np. do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Z biegiem lat coraz więcej badań i testów naukowych potwierdzało skuteczne działanie kreatyny. W poszukiwaniu sensownej alternatywy niemiecka firma Hi Tec [...]
[...] kreatyny w mięśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągać lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów zdrowotnych, np. do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Z biegiem lat coraz więcej badań i testów naukowych potwierdzało skuteczne działanie kreatyny. W poszukiwaniu sensownej alternatywy niemiecka firma Hi Tec [...]
[...] Wg mojego doświadczenia, trening całego ciała (FBW) w superseriach, 3-serie, lub w formie obwodowej („with non-competing exercises") z ilością powtórzeń, które generują kwas mlekowy (przewyższają próg mleczanowy) wydaje się powodować największy impuls metaboliczny. To ma sens: trenując, nogi, plecy i klatkę piersiową spali się więcej kalorii [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowalniać wykorzystanie węglowodanów i poprawić wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] w tym, że często w tych pigułkach nie ma akurat najważniejszych NNKT z grupy omega 3, czyli ALA, i najważniejszych z grupy omega 6, czyli LA, tylko inne, mniej potrzebne kwasy tłuszczowe również z grup omega (np. przereklamowany olej z ryb zawiera EPA i DHA, a w ogóle nie występuje ALA). Ostatnio poprosiłem w aptece o pokazanie wszystkich [...]
[...] mięśniowej czy wzmóc wytrzymałość. Pośród wielu suplementów, które przynoszą najwięcej korzyści i są najbardziej efektywne w każdym programie odżywiania sportowego, są aminokwasy. Chociaż znane są od dawna , wielu ludzi nadal nie wie jak i kiedy należy ich używać. Aminokwasy mają pewne specyficzne zastosowanie w odżywianiu sportowym i na [...]
[...] w organizmie. Powoduje on zmiany hormonalne pobudzające wzrost mięśni (anabolizm). Węglowodany sprzyjają wydzielaniu insuliny, która jest niezbędna do transportu aminokwasów i glukozy do krwi i mięśni. To właśnie insulinie zawdzięczamy zwiększone wchłanianie aminokwasów przez mięśnie i zdecydowany wzrost syntezy białek. Poza tym są [...]
[...] (izolacja metodami: chromatografii jonowymiennej i filtracji krzyżowej), ultrafiltrowany WPC oraz WPH, który dostarcza organizmowi sportowca najwyższą dawkę niezbędnych aminokwasów (50%) w tym aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny - kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych. Whey dodatkowo został wzbogacony w [...]
[...] Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo w każdym żelu zawiera optymalną porcję doskonałej jakości hydrolizatu białka kolagenowego dostarczających wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Dostarczenie wszystkich aminokwasów egzogennych wpływa na utrzymanie pozytywnego bilansu azotowego po zakończonym [...]
[...] 1. Skład Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna 1530kJ/ 360kcal Białko 83,9 g (88,3% w s.m.) Węglowodany 2,95 g Tłuszcz 1,45 g Profil aminokwasowy w 100g białka: L-Alanina 4,1g L-Arginina 2,5g Kwas L-Asparaginowy 7,9g L-Cystyna/L-Cysteina 2,2g Kwas L-Glutaminowy/L-Glutamina 22,0g L-Glicyna 1,5g L-Histydyna 1,5g [...]
[...] jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy wielonienasycone, długołańcuchowe można podzielić na kwasy rodziny n-3 i n-6 (inne oznaczenia ω-/omega-) w zależności od pierwszego wiązania nienasyconego znajdującego się przy węglu począwszy od grupy metylowej. Każde z nich [...]
[...] 3g) oliwka to 3-4 kcal. Można spotkać się z różnymi rodzajami oliwy: VERGIN Vergin olive oil - extra - Oliwy o tej nazwie pochodzą z pierwszego tłoczenia, mają najniższą kwasowość*. Oliwki do produkcji tej oliwy są niedojrzałe, powinny być zbierane ręcznie, a tłoczone w przeciągu 24 godzin po zbiorach. UWAGA! Duża część oliwy o tej nazwie [...]
[...] delikatny i odzwierciedla oficjalne opinie FDA, stwierdziła ostatnio w opublikowanym przeglądzie, że "rozważnym jest unikać spożywania dodatków dietetycznych pochodnych kwasu L-glutaminowego przez kobiety ciężarne, noworodki i dzieci. Istnienie dowodu potencjalnych reakcji wewnątrzwydzielniczych, w postaci podniesionego poziomu kortyzolu i [...]
[...] W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono ponad 250 substancji. Do zasadniczych grup substancji zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki. Pyłek kwiatowy charakteryzuje się zróżnicowanym składem chemicznym. Dla przykładu obnóże [...]
[...] dla mózgu i mięśni. 4. węglowodany stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych (galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy, amonocukry, itd). 5. biorą udział w budowie błon komórkowych. Wskazówki związane ze spożywaniem węglowodanów: 1. Jedzcie węglowodany złożone. Węglowodany [...]
[...] podstaw. Jak powstaje ten związek, który na stałe zadomowił się w arsenale współczesnych suplementów? W niektórych opracowaniach możemy znaleźć informacje, że CLA to jeden z kwasów tłuszczowych nienasyconych, określany jako kwas linolowy. Jednak do końca tak nie jest. Tłuszcze możemy podzielić na nasycone i nienasycone. Nie będę wnikać w [...]