[...] na kg masy ciała. Jednak szczególne uwarunkowania np. aktywność ruchowa, uprawianie sportu, zaawansowany wiek, mogą predysponować do konieczności spożywania większych ilości protein. ALLNUTRITION Whey Protein może sprawdzić się znakomicie jako uzupełnianie pokarmowych źródeł białka w diecie człowieka, zwłaszcza sportowca. Dlaczego warto [...]
Mikołajki i Boże Narodzenie to idealne okazje do podarowania bliskim osobom drobnych upominków. W większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, [...]
[...] m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, odżywki zawierające ten makroskładnik z pewnością także Cię ciekawią. W takim razie [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] Sanghee Park, David D. Church1, Gohar Azhar, Scott E. Schutzler1, Arny A., Ferrando1 & Robert R. Wolfe „Anabolic response to essential amino acid plus whey protein composition is greater than whey protein alone in young healthy adults” Journal of the International Society of Sports Nutrition [...]
Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]
[...] w tym 70-80% przypada na α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę, 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Dlatego białka serwatkowe są takie drogie (gdyż zawierają np. 80% i więcej protein serwatkowych w 100 g). Podsumowując najciekawsze właściwości: α–laktoalbumina - uczestniczy w biosyntezie laktozy; nośnik Ca2+ (także cynku, manganu, kobaltu); [...]
[...] g białka na kilogram masy ciała sylwetki endomorficznej: 3,08 – 3,3 g białka na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] g (b) od 6,2 g do 11 g (b) 5 g 3,8 g 4,1 g; 12,4 g egzogennych (a) Kiedy stosować? Pod koniec treningu, po treningu oraz w ciągu dnia, jako uzupełnienie posiłków ubogich w proteiny. Na noc lub między posiłkami, jeśli nie jemy >4 h. Po treningu, w ciągu dnia. Wg potrzeb. Zdrowie stawów i skóry. W ciągu dnia i na noc. Źródło: Michaela C. [...]
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach już widać szał świątecznych zakupów. Trudno jest Ci znaleźć prezent dla bliskiej osoby, która ćwiczy na siłowni? Nie martw się! Stworzyliśmy listę najlepszych gadżetów i upominków, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę! W dodatku kupując niektóre z nich w naszym sklepie internetowym, [...]
[...] na ciężarach z wykonywaniem skoków, uderzeń itd.) Teza nr 2 „Glikogen należy uzupełniać po treningu siłowym w pierwszej kolejności, gdyż inaczej organizm nie przyswoi protein”. Nie jest to prawda. Z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że trening siłowy wcale nie powoduje ogromnych strat glikogenu (patrz teza nr 1). Normal [...]
[...] (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy (odpowiednio 30, 60 i 120 minut po posiłku) w porównaniu do sytuacji, gdy jedli najpierw węglowodany, a później proteiny i tłuszcze; zaś po 60 minutach poziom insuliny w serum był prawie o 50% niższy, jeśli osoby najpierw dostarczały tłuszcze i białko, a nie węglowodany. Czy aeroby [...]
[...] się tekst mówiący, iż w ciągu godziny przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A [...]
[...] o przyrostach masy mięśniowej. W wielu badaniach wykazano, iż synteza białek mięśniowych może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, dodatkowe porcje protein mogą zwiększać efekty hipertroficzne (oczywiście do pewnego, ściśle określonego poziomu). Istnieją nikłe przesłanki, by sądzić, iż dostarczanie jednorazowo, po [...]
[...] kg m.c. (457 g węglowodanów), 1828 kcal – 45,7% Ogólna podaż kilokalorii: 4000 dziennie. Oczywiście powyższe dane należy dopasować do swoich parametrów pamiętając, iż proteiny praktycznie nie tuczą, są kiepskim materiałem energetycznym, ale mają do spełnienia bardzo ważną rolę w ustroju. Dlatego ich duża podaż nie jest szkodliwa, a [...]
[...] diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru [...]
[...] mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg przestarzałej skali [...]
[...] tych ludzi np. na białko, węglowodany i tłuszcze, jest znikome, bo mają małą masę mięśniową, a to mięśnie w największym stopniu konsumują energię i potrzebują, chociażby protein czy węglowodanów. Przykład: w badaniu opublikowanym na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition” Oliver C Witard i in. zaprosili 48 osób. Ochotnicy [...]