SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze - mieszanie, łączenie, przechowywanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9241

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
1) Czy można/warto do śniadania brać tran omega3, jeśli w śniadaniu było już 20g oleju lnianego budwigowego oleofarm (też ma sporo omega3).
Czy może nie powinno się ich łączyć ? Jaki to ma wpływ na wchłaniane tranu ?

2) Czy są jakieś przeciwwskazania do łączenia i przechowywania wymieszanych w jednej butelce olei np oliwy z oliwek, mct, lnianego budwigowego ?
Chodzi o to, że chciałbym sobie wieczorem nalać do jednej butelki oliwę z oliwek, mct, lniany na cały następny dzień albo nawet na 2 kolejne dni. Czy to im zaszkodzi ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jest spoko, korzystny stosunek omega 3 do omega 6. W teorii wszystko jest spoko, o ile jest on wytłaczany w odpowiednich warunkach (nie istnieje w zasadzie coś takiego jak "tłoczenie na zimno", podczas wytłaczania oleju maszyny nagrzewają się ogrzewając olej minimum do ponad 50 stopni, ale łatewer), jest przechowywany w odpowiednich warunkach, jest transportowany w odpowiednich warunkach i nie leżakuje dłużej niż 3 miesiące na półkach sklepowych. Poprzez "odpowiednie warunki" mam na myśli wszystkie czynniki, które przyspieszają jełczenie tłuszczy wielonienasyconych: temperaturę, światło słonecznie (UV-B), tlen. Oksydacja kwasów tłuszczowych tak czy inaczej rozpoczyna się w momencie wytłoczenia oleju i nie da się jej za bardzo zatrzymać, można spowolnić i o to w tym chodzi.
Trochę dużo tych zmiennych, na które nie mamy zbytnio wpływu, dlatego ja raczej nie kupuję wyekstrahowanych olei bogatych w tłuszcze wielonienasycone.

W przypadku oleju rzepakowego nie ma jeszcze tragedii. On się składa "jedynie" w ~30% z tłuszczy wielonienasyconych, więc jest na pewno odporniejszy na jełczenie niż olej słonecznikowy wysokolinolowy czy lniany.
Możesz zostać przy tym oleju, tylko raczej nie stosuj go do pieczenia, ani innej obróbki termicznej, no chyba że trafi się mega awaryjna sytuacja.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-28 13:32:21
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
► Czy można/warto do śniadania brać tran omega3, jeśli w śniadaniu było już 20g oleju lnianego budwigowego oleofarm (też ma sporo omega3).
Czy może nie powinno się ich łączyć ? Jaki to ma wpływ na wchłaniane tranu ?

Można, ale po co? Te dwa oleje spełniają dokładnie ten sam cel w diecie. 20g oleju lnianego zapewni Ci średnio ponad 500mg EPA/DHA po konwersji, co jest ilością już wystarczającą na zaspokojenie zapotrzebowania, chociaż można i dobić do 1g jeśli zależy nam na innych efektach terapeutycznych omega 3.
Problemów z tranem jest kilka. Czystość tranu jest zwykle dyskusyjna - zanieczyszczenia rtęcią, dioksynami, PCB. Dalej, świeżość takiego oleju jest dyskusyjna, formy EPA/DHA psują się jeszcze szybciej niż ALA, a wyrywkowe testy pozarządowych organizacji prokonsumenckich potwierdzają, że jednak więcej tranu na rynku jest zjełczałe niż nie jest. Problemem tranu jest również ogromna zawartość aktywnej formy witaminy A (retinolu), co grozi realnym i poważnym zatruciem z powodu jej potencjalnego przedawkowania. Oczywiście, trzymając się odpowiednich ilości, powinno być ok, ale należy wtedy również unikać bogatych źródeł retinolu w diecie (głównie wątróbki).

Jeśli kupiliśmy tran na bazie oleju z wątroby rekina to nawet tego zwierzętom domowym nie odważyłbym się podać. Wylać do toalety, spłukać, dokładnie pokryć muszlę Domestosem, odczekać 5 minut, spłukać ponownie.
Jeśli kupiliśmy tran na bazie oleju z wątroby dorsza... Można zagrać w rosyjską ruletkę i spróbować suplementacji. Albo wygramy milion, albo wpakujemy sobie kulkę w łeb.

► Czy są jakieś przeciwwskazania do łączenia i przechowywania wymieszanych w jednej butelce olei np oliwy z oliwek, mct, lnianego budwigowego ?
Chodzi o to, że chciałbym sobie wieczorem nalać do jednej butelki oliwę z oliwek, mct, lniany na cały następny dzień albo nawet na 2 kolejne dni. Czy to im zaszkodzi ?

W teorii nie ma. Nawet w typowych produktach spożywczych, jak orzechy, ziarna, mamy mieszaninę różnych typów tłuszczu (np. w ziarnach słonecznika mamy 20% PUFA, 20% MUFA i 10% SA).
W praktyce, tłuszcze wyekstrahowane zachowują się trochę inaczej niż te naturalnie zawarte w produktach żywnościowych. Przede wszystkim problem może stwarzać różna szybkość oksydacji danych tłuszczy. Tłuszcze PUFA oksydują najszybciej, co będzie stwarzać niekorzystne warunki dla pozostałych i przyspieszać ich proces jełczenia. Tłuszcze PUFA jak olej lniany, powinno się zużyć po maks. 4 miesiącach od wytłoczenia (zakładając że prawidłowo je przechowujemy). Dla kontrastu, tłuszcze MUFA jak oliwa z oliwek mają zdecydowanie dłuższy okres przydatności. W kontrolowanych eksperymentach, nawet po roku przechowywania oliwy z oliwek w szczelnie zamkniętym kontenerze metalowym, nie zaobserwowano istotnych zmian profilu kwasów tłuszczowych na skutek oksydacji. Tłuszcze nasycone to już w ogóle inna bajka.

Poza tym tego typu połączenie bardzo mocno zawęża zastosowanie tych tłuszczy. O ile tłuszcze nasycone jak MCT nadają się świetnie do obróbki termicznej, nawet długiej, (choć MCT zwykle są stosowane jako dodatek do kawy - "bulletproof coffie"), to już pozostałe typy nie za bardzo. Głównym atutem czystych MCT jest ich błyskawiczna strawność oraz to że energia taka kumuluje się bezpośrednio w mitochondriach, więc idealnie nadają się na przedtreningówkę zapewniając nam zapas łatwo dostępnej energii. Teraz, łącząc je z innymi typami tłuszczów, tracimy ich główne możliwości zastosowania. Po prostu każdy typ tłuszczy sprawdza się lepiej od innego w specyficznych warunkach. Poza tym, po co płacić ekstra za oczyszczone tłuszcze MCT, a potem je mieszać z innymi? :D Nie czaję konceptu. W takim wypadku można po prostu kupić tańszy olej kokosowy, który zawiera MCT i już jest mieszanką - przynajmniej po części - różnych typów tłuszczy.

Oliwa nadaje się do krótkiego smażenia i duszenia na wolnym ogniu, natomiast olej lniany jest spożywany jedynie na surowo, głównie po to by dostarczyć omega 3.

Koncept może i w pewnym sensie ciekawy, tyle że mieszając je wszystkie, musisz spożyć 3x wyższe ilości by dostarczyć tej samej ilości omega 3 co z czystego oleju lnianego. Tak więc z obecnych 20g lnianego zrobi Ci się 60g, a wykorzystanie MCT jako przedtreningówki/bulletproof coffie odpada, podobnie jak wykorzystanie oliwy z oliwek do duszenia/lekkiego smażenia. Tracisz tym samym pewną elastyczność zastosowania, a także potencjalnie skracasz czas przydatności do spożycia. W teorii nie powinno to jednak być szkodliwe jako takie, ale zastanawiałem się nigdy nad wpływem takiego rozwiązania na dietę.
5

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12179 Napisanych postów 22021 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627492
"Jeśli kupiliśmy tran na bazie oleju z wątroby rekina to nawet tego zwierzętom domowym nie odważyłbym się podać. Wylać do toalety, spłukać, dokładnie pokryć muszlę Domestosem, odczekać 5 minut, spłukać ponownie."
Dość kategoryczny sąd - rozszerzysz wypowiedź? Kiedyś dawałam dzieciom....


Zmieniony przez - Paatik w dniu 2017-10-27 13:33:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 59 Napisanych postów 527 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36480
Też mnie zastanawia łączenie tłuszczy... no ale jak smażymy tłuste mięsko np. na oleju rzepakowym to już mieszamy tłuszcze.
Myślę, że nie ma to aż takiego znaczenia - byle nie przepalić tłuszczy, bo niektóre mają inne temperatury dymienia. No i lniany tylko na zimno... inaczej traci swoje dobroci.


Zmieniony przez - Bartosz1991 w dniu 2017-10-27 14:06:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć.
Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek.
Lepsze to niż smażenie na oleju słonecznikowym wysokolinolowym, który zawiera aż ~70% tłuszczy wielonienasyconych, ale dalej bym unikał smażenia na rzepakowym, chyba że naprawdę jesteśmy do tego zmuszeni, a mamy do wyboru jedynie rzepakowy i słonecznikowy :) Zawartość tłuszczy wielonienasyconych można sprawdzić w moich tematach, które zalinkowałem w podpisie.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 59 Napisanych postów 527 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36480
Lektura na weekend. Ogólnie to na patelnie wlewam 20g oliwy z oliwek i 20g rzepakowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
Arthass
Głównym atutem czystych MCT jest ich błyskawiczna strawność oraz to że energia taka kumuluje się bezpośrednio w mitochondriach, więc idealnie nadają się na przedtreningówkę zapewniając nam zapas łatwo dostępnej energii.


Ile przed treningiem powinno się pić olej MCT żeby nie ciążył na żołądku i w jakiej ilości dla treningu FBW, 40-50min, moja waga 85kg, używane obciążenia: wyciskanie leżąc 85kg x5, mc 130x5, przysiad 100x5 ?

Czy MCT nie powinno/nie ma sensu dawać do posiłku na 2h przed treningiem razem/zamiast np oliwy z oliwek ?


Zmieniony przez - superbilder w dniu 10/27/2017 3:04:52 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
superbilder
Arthass
Głównym atutem czystych MCT jest ich błyskawiczna strawność oraz to że energia taka kumuluje się bezpośrednio w mitochondriach, więc idealnie nadają się na przedtreningówkę zapewniając nam zapas łatwo dostępnej energii.


Ile przed treningiem powinno się pić olej MCT żeby nie ciążył na żołądku i w jakiej ilości dla treningu FBW, 40-50min, moja waga 85kg, używane obciążenia: wyciskanie leżąc 85kg x5, mc 130x5, przysiad 100x5 ?




Zmieniony przez - superbilder w dniu 10/27/2017 2:38:31 PM


Zależnie od składu oleju MCT to znaczy zawartości konkretnych kwasów tłuszczowych. Oleje MCT mogą zawierać w różnych proporcjach kwasy takie jak:
• C6 (kwas kapronowy)
• C8 (kwas kaprylowy)
• C10 (kwas kaprynowy)
• C12 (kwas laurynowy)

Każdy z tych kwasów metabolizowany jest odrobinę inaczej. Im niższe wiązanie węglowe (niższa liczba przy C), tym szybciej metabolizowany jest dany kwas tłuszczowy. Kwas C12 zachowuje się już częściowo jak tłuszcze z grupy długołańcuchowych, natomiast C6 poniekąd jak tłuszcze z grupy krótkołańcuchowych, dlatego nie określa się aktualnie dokładnie granicy między MCT a długołańcuchowymi/krótkołańcuchowymi. Przyjmuje się jednak, że MCT może zawierać się w przedziale kwasów C6-C12 (in fact olej kokosowy zawiera najwięcej C12).
I teraz, spoglądamy w skład naszego oleju, i patrzymy z jakich kwasów i w jakich ilościach się składa.
Im wyższy kwas, tym dłużej będzie się metabolizował i dłużej uwalniał energię. Natomiast do zastosowań stricte sportowych radzę unikać MCT zawierających w składzie C12, gdyż może on odrobinę "ciążyć" na żołądku. Idealny wydaje się olej MCT bazujący w 100% na C8, gdyż zachowuje optymalną równowagę między lekkostrawnością/obciążeniem metabolicznym, a szybkością uwalniania energii. Olej na bazie 100% C6 (choć takich za bardzo nie widuję), może zbyt szybko zostać zmetabolizowany i zbyt nagle uwolnić energię, co spowoduje że dostaniemy nagłego peaku energii, a potem szybko jej poziom spadnie. C6 zachowuje się już bardziej jak cukry niż tłuszcze w tym względzie. Możemy też sięgnąć po blendy z C6, C8, C10, gdzie jednak skoncentrowałbym się, by C8 stanowił najwyższą zawartość. W przypadku C8 można wziąć 10-15 minut przed treningiem, czy to bezpośrednio, czy w formie np. kuloodpornej kawy, co da nam również dodatkowe pobudzenie z kofeiny. Natomiast jeśli chodzi o optymalny skład to zależy on też on konkretnego rodzaju treningu - trochę inny będzie na siłkę, a trochę inny na rower czy przed bieganiem. Tak czy inaczej, powinniśmy eksperymentować z różnymi mieszankami tych kwasów w różnych proporcjach i wybrać ten, który najlepiej nam odpowiada - to znaczy zachowuje dla nas najlepszy balans między strawnością a szybkością uwalniania energii.
Także nie jestem Ci w stanie konkretnie napisać ile dokładnie przed treningiem powinno się spożyć olej MCT (bo olei MCT jest praktycznie nieskończona ilość "konfiguracji"), ale jeśli posiadasz taki olej, gdzie dużą część stanowi C12, to pewnie trzeba by spożyć go z 30 minut przed treningiem.

Jakie ilości, to też zależy od intensywności treningu. Standardowo, łyżka oleju zapewnia ~100kcal energii, także można spróbować 1-2 łyżki, ale nie ma ściśle określonej ilości.
3

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Paatik
"Jeśli kupiliśmy tran na bazie oleju z wątroby rekina to nawet tego zwierzętom domowym nie odważyłbym się podać. Wylać do toalety, spłukać, dokładnie pokryć muszlę Domestosem, odczekać 5 minut, spłukać ponownie."
Dość kategoryczny sąd - rozszerzysz wypowiedź? Kiedyś dawałam dzieciom....



Zmieniony przez - Paatik w dniu 2017-10-27 13:33:17


Rekin - drapieżnik na szczycie swojego łańcucha pokarmowego, żyjący 20-30 lat. Brak jakichś istotnych wrogów naturalnych, poza może innymi rekinami. Spożywa głównie organizmy znajdujące się w środku łańcucha pokarmowego, które już same z siebie akumulują zanieczyszczenia środowiskowe. Przy obecnych zanieczyszczeniach mórz i oceanów zawiera on praktycznie toksyczne ilości metylortęci, dioksyn, PCB - wszystkie te substancje bardzo dobrze rozpuszczają się i akumulują w tłuszczu. Proponuję poczytać skutki uboczne długotrwałej ekspozycji na źródła metylortęci. Co gorsze, substancja ta jest w stanie akumulować się w mózgu.

Jeszcze 20 lat temu nie było to tak istotne, obecnie przez te 20 lat zanieczyszczenia produkowane przez człowieka sprawiły, że organizmy morskie na wyższych szczeblach łańcucha pokarmowego nie nadają się do produkcji niczego co mogłoby służyć do zastosowań dietetycznych dla człowieka. Chyba, że taki olej będzie poddawany filtracji molekularnej, w co wątpię, bo to kosztowny proces i jedynie suplementy z segmentu, napisałbym już, ekskluzywnego są poddawane takim procesom.
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Arthass, jesteś kotem. Mega wyczerpujące posty, oby więcej takich na forum
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Arthass
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć.
Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek.
Lepsze to niż smażenie na oleju słonecznikowym wysokolinolowym, który zawiera aż ~70% tłuszczy wielonienasyconych, ale dalej bym unikał smażenia na rzepakowym, chyba że naprawdę jesteśmy do tego zmuszeni, a mamy do wyboru jedynie rzepakowy i słonecznikowy :) Zawartość tłuszczy wielonienasyconych można sprawdzić w moich tematach, które zalinkowałem w podpisie.


Czy olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia na zimno do smażenia ( http://zdrowepodejscie.pl/olandia-eko-olej-slonecznikowy-tloczony-na-zimno-do-smazenia-500ml,p459766 ) będzie ok do smażenia? Bo nigdzie nie znalazłem na nim słowa "wysokolinolowy" - czy to słowo koniecznie musi być na butelce, czy nie?

I co z tym rzepakowym do smażenia? Bo spotkałem też Olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia ( http://zdrowepodejscie.pl/olandia-olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno-do-smazenia-extra-lagodny-500ml,p459764 )?



Zmieniony przez - SzeA w dniu 2017-10-28 07:39:45
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie o dalszą redukcję.

Następny temat

schemat zywieniowy

WHEY premium