[...] pozyskiwane są głównie z białek serwatkowych, jednak ich źródłem mogą być również białka pochodzenia roślinnego, czy też inne białka zwierzęce, jak choćby białka wołowe lub albumina jajeczna. Jednak najbardziej popularną frakcją białkową jest tzw. WPC. Jest to koncentrat białek serwatkowych, który charakteryzuje wysoka zawartość aminokwasów [...]
Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
[...] na niezwłoczne uzupełnienie bilansu aminokwasowego i zwiększenie poziomu azotu w organizmie, co pozwoli na szybką regenerację, na przykład po treningu. Wolno wchłanialna albumina jaja i kazeina pozwolą na utrzymanie się aminokwasów w organizmie przez długi okres od przyjęcia Massive Muscle Gainer. Aminokwasy będące w krwioobiegu przez okres [...]
Z okazji kontrowersji które powstały w okół odżywek białkowych zainteresowałem się o co chodzi z Alfa-laktoalbumina i Beta-laktoglobuliną. Znalazłem w czasopiśmie Medycyna Weterynaryjna http://medycynawet.edu.pl/ artykuł poruszający tę kwestie: http://medycynawet.edu.pl/index.php/archives/139/1058-summary-medycyna-wet-64-12-1375-1378-2008 [...]
Witam Wszystkich. W załącznikach przesyłam specyfikacje dla albuminy jaj z firmy Ovovita (czy generalnie białko jaja) Czy ktos moze z was to stosował, macie jakies opinie o tym produkcie Albumina Specyfikacja nr PT 02.03/1 z dnia 02.01.2009 roku Dane producenta: OVOVITA Prawda 60 95-030 Rzgów Tel. 042 22 52 997 Fax 042 22 52 998 [...]
[...] przedostawania się do komórek organizmu świetnie nadaje się ono jako dodatek do posiłków w ciągu dnia bądź na stosowanie przed snem. Składniki: koncentrat białka jajecznego (albumina), aromat, substancja słodząca: sukraloza. Zalecane porcjowanie Jedną porcję (30 g = 1,5 miarki) rozpuścić w 300 ml wody lub odtłuszczonego mleka. Nie przekraczać [...]
[...] przedostawania się do komórek organizmu świetnie nadaje się ono jako dodatek do posiłków w ciągu dnia bądź na stosowanie przed snem. Składniki: koncentrat białka jajecznego (albumina), aromat, substancja słodząca: sukraloza. Zalecane porcjowanie Jedną porcję (30 g = 1,5 miarki) rozpuścić w 300 ml wody lub odtłuszczonego mleka. Nie przekraczać [...]
gdzieś wyczytałe że wartość bilogiczna dla: "albumina jaja kurzego - 100, białko jaja kurzego czy to prawda? czym różni się albumina od białka - jaja kurzego ? czy to przypadkiem nie to samo? w takim wypadku jaka jest prawdziwa wartość BV?
[...] po treningu, natomiast na noc polecane było inne, a rano ?? Proszę o wytłumaczenie mi właściwie co do białek co jest co: -izolaty -koncentraty -hydrolizaty -białka jaja - albumina -kazeina micelarna -białka sojowe Szukałem w wyszukiwarce, ale niestety nie znalazłem, proszę o jakieś konkretne wytłumaczenie. Będę bardzo wdzięczny, może jakiś [...]
Podpatrzylem jakie sniadanko szamie Robert Piotrkowicz i po pewnych modyfikacjach zrobilem wlasny mix (niestety w praktyce go stosowac jeszcze nie moge poniewaz jestem na redukcji) KOKTAJL - do mixera wrzucamy: 1.Jogurt waniliowo-smietankowy 250ml (CAMPINA w 1litrowych opakowaniach sprzedawana pyszna po prostu) B/10~ T/5 WW/15.5 kcal/152 [...]