Zawodny tak pendzelkiem rozcieram po tych prowadnicach, zwyklym olejem roslinnym do smażenia:) oczywiscie wszystkie wyciagi i kolowrotki co jakis czas smaruje
Przykładowo: 150-200g piersi ~3zł, 100g ryżu/makaronu/kaszy <1zł, porcja warzywa świeżych/mrożonych/puszka pomidorów 2-3zł, porcja oliwy do smażenia ~50gr, przypraw nie wliczam. Także jak nie planujesz jeść cały czas wołowiny, czy łososia z batatami i niektórymi warzyw, które obecnie kosztują miliony, to spokojnie ugotujesz obiad za mniej, niż [...]
[...] kolejnym smażeniem punkt dymienia się obniża) i owszem - będzie pewnym wyznacznikiem, w domu niekoniecznie. W każdym razie - oliwa i olej z awokado to taka topka do smażenia - mało WNKT i katalizatorów utleniania, za to dużo antyoksydantów podnoszących stabilność. Dalej rzepakowy(ale tu warto zwrócić uwagę na datę przydatności. Niestety [...]
do smazenia najlepsza jest rafinowana. mozna smazyc. jezeli chodzi o warunki domowe to proces zazwyczaj trwa krotko i nic strasznego sie z oliwa nie dzieje.
W takim razie obnizam, nie wyjdzie wtedy za mala nadwyzka kcal? Warzywa sa, poprostu nie wliczam. Jak moge ja urozmaicac? Nie moge gotowac na parze, nie mam tez odpowiedniej patelni do smazenia, a smazona na oliwie z oliwek nabiera dodatkowych kcal.
Olej kokosowy jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia jak i do spożywania na zimno. Znakomicie się sprawdza w porze okołotreningowej. Śmiało możesz dać siemię lniane kilka razy w tygodniu zamiennie z orzechami, wyjdzie pewnie taniej:) Dokładnie jeżeli chcesz nieodtłuszczone to pozostaje kupić całe i zmielić . Pozdrawiam
Wrzuć jeszcze raz produkty przed obróbką a nie po niej.Np. smażony filet. Osobno mięso z piersi kurczaka i osobno tłuszcze użyte do smażenia. Na podstawie czego wyliczyłeś zapotrzebowanie kcal?
podsmażać możesz, nie ma problemu, na oliwie z oliwek rowniez. jednak takiego procesu obrobki staraj sie unikac, jesli juz sie na niego zdecydujesz to do smazenia uzywaj smalcu lub oleju palmowego. zdr.
Macko, rozbawiles mnie. Potrenuj z tymi jajkami. To kwestia wprawy. Co do smazenia to moze smaz na malej ilosci tluszczu, nie bedzie tak przywierac. Dobry bedzie smalec lub planta. ______ Kawosz ____________________________ Doradca w Odżywianiu IsitandtalktoGodandhejustlaughsatmyplansmyheadspeaksalanguageIdon'tunderstand
Jak chcesz przytyc, to najlepszym wyborem moze być szklanka oleju do smażenia po kazdym posilku, gwarantuję, że przytyjesz ale chyba nie o to ci chodzi. Poczytaj odżywianie, tam na prawdę wszystko jest, tylko trzeba na pare dni przysiąść i przeczytac kilka tematów, a nie udawać że się czytało. Peace
A i jeszcze takie pytanie, czy liczycie tłuszcz na którym smażone jest mięsko? Bo ja uwzględniłem jako 10g, ale wydaje mi się, ze chyba trochę więcej leci tego oleju do smażenia.