[...] w tym zakresie, może wykazywać właściwości antyoksydacyjne, u osób z upośledzoną tolerancją węglowodanów, zmniejszoną insulinowrażliwością, AAKG może zmniejszać poziom tkanki tłuszczowej, jednakże tego efektu nie odnotowuje się u zdrowych ludzi, może zmniejszać insulinooporność oraz zwiększać wydzielanie insuliny (przynajmniej u osób [...]
[...] w grupie niskich protein: 1,6±0,3 kg straty, w grupie wysokich protein: 0,3±0,3 kg straty. A to oznacza, iż wysoka podaż protein może oszczędzić nawet pięciokrotnie więcej tkanki mięśniowej. W kolejnym z badań 105 osób (51 dla SPD i 54 dla HPD) ukończyło projekt, któremu nadano (mylącą) nazwę: „Effect of a High-Protein Diet versus [...]
[...] bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka straciła 65% więcej wagi, 34% więcej w pasie i 16% więcej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, w grupie jedzącej pieczywo odnotowano wzrost trójglicerydów, wzrost LDL i spadek HDL, w grupie jedzącej jajka wyraźny spadek trójglicerydów, [...]
[...] wskazują, iż nadwyżka 1 195 kcal dziennie, w ciągu 21 dni, prowadzi do: zwiększenia masy ciała o 1.5 kg, zwiększenia beztłuszczowej masy ciała o 0.6 kg, zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej o 0.9 kg. Tym razem okazało się, iż nie ma takiego znaczenia, skąd pochodzi nadwyżka - z tłuszczów czy węglowodanów. Była podobnie niekorzystna dla [...]
[...] (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym aceton. Gdy tempo wykorzystywania kwasów tłuszczowych uwalnianych z tkanki tłuszczowej jest przyspieszone, np. w trakcie stosowania diety niskowęglowodanowej, wątroba wytwarza z acetylo-CoA ciała ketonowe: acetooctan (ang. acetoacetate), [...]
[...] szczególnie u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Po zakończeniu treningu warto podawać węglowodany, jeśli dana osoba nie ma problemu ze składowaniem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Referencje, źródła, literatura: L A Morrow „Effects of epinephrine on insulin secretion and action in humans. Interaction with [...]
[...] masa ciała (FFM) wzrosła o 1,5 ± 1,8 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. beztłuszczowa masa ciała (FFM) wzrosła o 1,5 ± 2,2 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. % spadek ilości tkanki tłuszczowej w grupie 2,3 g białka / kg m.c. wynosił 0,6% % spadek ilości tkanki tłuszczowej w grupie 3,4 g białka / kg m.c. wynosił 2,4% W innych badaniach Jose [...]
[...] i tłuszczów nie będzie zbyt wysoka. Wykazano, iż samo zwiększenie w diecie ilości protein nie przynosi redukcji masy ciała, nie poprawia glikemii ani nie zmniejsza ilości tkanki tłuszczowej w tułowiu, zbyt mała ilość snu jest skorelowana z odkładaniem się tkanki tłuszczowej, w tym wisceralnej (u osób poniżej 40 roku życia 5 lub mniej godzin [...]
[...] zmagazynowanych w adipocytach. A to znaczy, iż w normalnym ustroju, zdrowego sportowca niestosującego wspomagania farmakologicznego - rola GH oraz IGF-1 w redukcji tkanki tłuszczowej jest znikoma. Ponadto autor nie określił parametrów interwałów ani treningu siłowego. Istnieją liczne przykłady interwałów, które nie mają wpływu ani na [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] iż nawet duża ilość protein w diecie (4,4 g na kilogram masy ciała) – czyli pięciokrotnie więcej niż zalecana średnia dzienna podaż, nie tylko nie prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one [...]
[...] 60-70% tętna maksymalnego” Wiele osób nadal wierzy, iż dopiero ćwicząc w pewnej ściśle określonej strefie (60-70% tętna maksymalnego) aktywujemy “spalanie” tkanki tłuszczowej. To mit, gdyż tłuszcz jest zużywany nawet, gdy nic nie robimy. Ale oczywiście, maksymalne utlenianie tłuszczów zachodzi przy pewnej ściśle określonej [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] lub nieregularne miesiączki są zresztą typowe dla odtłuszczonych zawodniczek, które poddają swój organizm stresowi (ciężki trening, restrykcyjna dieta, niski poziom tkanki tłuszczowej). Dorzucenie do tej mieszanki SAA jest tylko gwoździem do trumny. W literaturze istnieje bogata dokumentacja odnośnie wystąpienia ww. efektów nawet po [...]
[...] (dla zaawansowanych: winstrol iniekcyjny na wodzie 50-100 mg co drugi dzień). Nie zaczynaj cyklu, jeśli jesteś „spasiony” Gdy masz „brzuszek”! Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in. depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz, i pozaotrzewnowe, [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
Brak zastanowienia, wiedzy i odpowiedzialności cechuje większość osób publikujących porady „zdrowotne” na facebooku czy internetowych blogach. Nie byłoby niczego złego w rozpowszechnianiu nie do końca prawdziwych o witaminie C czy o leczeniu odcisków – jednakże bardzo często różnego sortu „doradcy klienta”, „trenerzy personalni” oraz „pracownicy [...]